Letizia Ortiz Rocasolano: Od unuke taksiste do kraljice Španije

Piše: Redakcija

Prefinjenost, elegancija i neprikosnoveni stil u odijevanju i ponašanju neke su od prvih asocijacija koje se vežu za ime španske kraljice Letizie. To je nešto čime svakako privlači pažnju medija, ali mnogo je drugih stvari koje je ona uradila, a zbog kojih je postala omiljena u svom narodu i šire. Naime, Letizia je utjecala na oporavak Španije nakon ekonomske krize, kao i na modernizaciju  države, a značajna je i njena posvećenost humanitarnom radu.

Iako je sada jedna od omiljenih španskih kraljica ikada, Letizia je morala da pređe dug i naporan put predrasuda i kritika koje su je pratile nakon udaje za tadašnjeg princa, a danas kralja Španije Felipea.

Radnička klasa

Udaja za pripadnika plave krvi učinila je Letiziju poznatom širom svijeta, ali je u Španiji njeno ime bilo prepoznatljivo mnogo prije toga. Letizia Ortiz Rocasolano poznata je kao TV prezenter i reporter nacionalne televizije, a 2002. godine dobila je nagradu za najboljeg španskog novinara mlađeg od 30 godina. Njena uža specijalnost je izvještavanje iz kriznih i ratom zahvaćenih područja. Tako je izvještavala s ratišta u Iraku, kao i uživo o američkom 11. septembru.

Zahvaljujući poslu i zadatku na kojem je bila, Letizia je, 2002. godine, upoznala tadašnjeg princa Felipea, a ubrzo nakon toga počeli su romantičnu vezu.

S novinarskim poslom prestala je 2003. godine, kada je unaprijeđena u urednicu, a deset dana  nakon što je dala otkaz objavljena je informacija o vjeridbi. Letizia i Felipe su se vjenčali u maju 2004. godine. Da je španska kraljevska kuća dobila i ženu od stila, pokazala je već na vjenčanju, na kojem je nosila haljinu dugih rukava dizajnera Manuela Pertegaza, veo dug 15 metara i tiaru od platine i dijamanata, koju je 42 godine prije nje nosila njena svekrva kraljica Sofia.

letizia7

Jedan od razloga zbog kojih španska javnost u početku nije odobravala njen dolazak jeste to što Letizia nije rođena kao pripadnica plavokrvih. Naime, ona potječe iz radničke porodice: njen otac  Jesús José Ortiz Álvarez bio je novinar, a majka María de la Paloma Rocasolano Rodríguez medicinska sestra.

Osim što nije plave krvi, mnogo pažnje je privlačila i činjenica što je Letizia prva španska kraljica, odnosno u momentu dolaska na dvor princeza, koja iza sebe ima razvod. Naime, ona je bila udata za Alonsoa Guerreroa  Péreza, pisca i profesora književnosti, s kojim je bila u vezi deset, a samo jednu godinu u braku. Njih dvoje nisu imali djece.

– Uprkos činjenici da je razvedena, javnost generalno odobrava i prihvata Letiziju s obzirom na to da je ona idealan primjer savremene, moderne žene – pisao je „Daily Mail“ o njoj.

Momenat kada su prestali da je osuđuju  i u prvi plan stavljaju to što iza sebe ima brak, desio se 2007. godine, nakon što je Letizijina sestra Erika počinila samoubistvo. Tada su pripadnici španskog naroda osjetili veliku empatiju prema njoj.

– Hvala svima koji zajedno sa mnom tuguju zbog smrti moje sestre – izjavila je tada Letizia.

U periodu poslije toga javnost je sve više pratila i cijenila svaki njen korak. Imidž joj je bio djelimično narušen 2013. godine, kada je njen rođak David Rocasolano izdao knjigu „Adiós, Princesa“, u kojoj je javnost upoznao s nekim od najvećih tajni princezinog života. Navod iz knjige koji je privukao najviše pažnje, jeste tvrdnja da je Letizia imala abortus, nakon kojeg je iskoristila svoj utjecaj i poziciju da sve to zataška. Razlog zbog kojeg je ova informacija privukla toliko pažnje je što se navodni abortus desio u vrijeme kada je u Španiji ovaj zahvat bio ilegalan.

Međutim, utjecaj i popularnost koju je uživala u narodu, zahvaljujući djelima od ranije, ostali su netaknuti uprkos knjizi, a kraljica ove tvrdnje nije komentirala.

– Nisam imao namjeru da joj naškodim u bilo kom smislu, ali priznajem da mi je bio cilj da zaradim po osnovu popularnosti moje rodice – rekao je David medijima.

Odgoj kćerki

Letizia i Felipe imaju dvije kćerke, Leonor od 11 i Sofiju od devet godina. Za razliku od brojnih pripadnika kraljevske porodice ili drugih bogatih ljudi, koji imaju dadilje za svoju djecu, ovaj kraljevski par voli da sam vodi računa o djevojčicama, te ih svakodnevno Letizia i Felipe vode u školu. Letizia je, ipak, više uključena u odgajanje djevojčica.

letizia12

Osim utjecaja u odgoju djevojčica, mediji često pišu i o tome da je ona  glava porodice, a sve zahvaljujući press konferenciji na kojoj su saopćavali informaciju o vjeridbi, a na kojoj je Letizia budućem suprugu odbrusila „pusti me da završim“ u momentu kada ju je prekinuo. Također, postoje i spekulacije o tome da je ona utjecala na to da kralj Juan Carlos preda krunu svome sinu Felipeu. Naime, postoje glasine da je ona Felipeu prijetila razvodom ako oca ne ubijedi da mu preda prijesto monarhije, koja se tada našla u centru ekonomske krize i korupcije. Da je znala šta radi, pokazuje činjenica da se nakon što je Felipe preuzeo vlast, 2014. godine, Španija ekonomski oporavila i u mnogo čemu modernizirala. Narod je zasluge za sve to pripisao kraljici, a kralja počeo da posmatra kao marionetu.

O životu španske kraljevske porodice pisane su i knjige: jednu, koju ova porodica nije željela komentirati, napisali su online novinari Daniel Forcada „El Confidencial“ i Alberto Lardies „El Espanol“. Dvojac je tvrdio kako tadašnji kralj Juan Carlos nije naročito volio snahu, navodno je čak i zabavljao prijatelje šalama kako će Letizijinim dolaskom kraljevstvo biti uništeno, nazivajući je pritom „la chacha“, što u prijevodu znači sluškinja. Kad je saznao, pisao je „The Times“,  da će njegov sin Felipe oženiti Letiziu, navodno je, 2003. godine, kazao kako je na dobrom putu da ovim činom uruši Monarhiju.

Na kraju je 78-godišnji Juan Carlos abdicirao u korist 48-godišnjeg sina, danas kralja Felipea. Mladi kraljevski par u potpunosti je promijenio javnu percepciju Španske monarhije. Kralj Felipe je uveo reforme koje su Monarhiju, u kojoj je institucionalna korupcija bila veoma prisutna, učinile odgovornijom i transparentnijom. Prema posljednjim anketama, popularnost kraljevske porodice je povećana, zahvaljujući njenom dodiru s običnim svijetom.

Autori u knjizi navode da moderna i urbana kraljica ima i nekoliko mana, a to je, navodno, njena želja da kontrolira šta se objavljuje o njoj, manjak diplomacije i manjak poštovanja prema nekim aspektima krune. Međutim, oni ne zaboravljaju istaknuti kako je upravo ona pomogla uspostavljanju veze između španske javnosti i Monarhije

– Činjenica da je Letizia uvjerila Felipea da u Madridu odlazi na večere na mjesta na kojima on kao kraljević nikada nije bio, čini ga više normalnim za obične ljude – kaže Forcada, dodajući:

-Sigurno je za svakog sina bolno misliti kako njegova najbolja vrlina treba biti ta da ne liči na oca.

Bez obzira na veliki utjecaj i činjenicu da se nalaze na čelu države kakva je Španija, kraljevska porodica je slična svakoj drugoj „običnoj“ porodici. Potvrda tome je i to što ne žive u palači nego u kući. „Palacio Real de Madrid“ glavna je palača kraljevske porodice, ali se koristi samo u turističke svrhe i za neke državne svečanosti. Kraljevska porodica koristi nešto manju i moderniju palaču, izvan Madrida „Palacio de la Zarzuela“, ali uglavnom u poslovne svrhe, dok oni žive u kući pored.

Istančan modni ukus

Letizia je specifična i zbog toga što je jedna od rijetkih pripadnica kraljevske porodice na svijetu koja je imala, ili barem priznala da je imala, plastičnu operaciju. Naime, ona je 2008. godine operisala nos.

– Princeza se podvrgnula ovom zahvatu zbog respiratornih problema – glasilo je tada zvanično saopćenje Palače.

Ono po čemu je svakako prepoznatljiva jeste njen istančan ukus za modu. Osim španskih dizajnera, čiji rad promovira u svijetu, Letizia nerijetko nosi i odjeću običnim ljudima pristupačnih brendova „Zara“ i „Mango“. Svoju odjeću, kako kaže, nastoji da iskoristi maksimalno, te se na događajima po dva ili čak tri puta pojavljuje u istim odjevnim kombinacijama. Za javna pojavljivanja uglavnom bira odjeću s potpisom španskog dizajnera Feliepa Varele, omiljene su joj i krpice s potpisom modnih kuća „Hugo Boss“ i „Carolina Herrera“, a garderobu upotpunjuje cipelama i torbama brendova „Magrit“ i „Adolfo Dominguez“. No, Letiziju ponekad znaju kritizirati da nosi suviše kratke haljine za titulu kraljice, međutim, modni stručnjaci misle da dio javnosti koji kritizira njene odjevne kombinacije, ipak, pretjeruje, jer je Letizia primjer moderne kraljice za moderna vremena.

– Članovi kraljevskih porodica, bez obzira na to iz koje su zemlje, jednostavno ne mogu pogoditi kada je riječ o odijevanju. Previše kratko, previše svijetlo, previše hrabro. Žalbe se samo nižu. Ali, niko ne može reći da će kraljica vladati drugačije ako odluči obući kraću haljinu. Ovo su nova vremena. Vrlo je staromodno misliti da bi kraljica trebala biti samo u suknjama ispod koljena ili bluzama zakopčanim do brade. Nemojmo zaboraviti da je Letizia nekada bila televizijska voditeljica. Ona predstavlja novo lice kraljevskih porodica, moderno i svježe – pojašnjava britanski modni urednik Simon Glazin.

letizia20

Njeno porijeklo, modni ukus, koji se popravljao sa svakom godinom provedenom u palači, i imidž koji ima u javnosti, utjecao je na to da je godinama upoređuju s britanskom vojvotkinjom Kate Middleton. Ali, podatak da je Letizia već kraljica, dok Kate treba da čeka smjenu još dvije generacije, pokazuje da je Letizia, ipak, u prednosti.

Pročitajte još