Budite fit u 2017. uz 7 jednostavnih pravila

Piše: Redakcija

Da li ste i vi među osobama koje su sebi obećale da će dovesti tijelo u red u novoj godini?

Ako jeste, vrijeme je da počnete da radite na tom obećanju. Pročitajte sljedećih 7 pravila koja će vam pomoći da prebrodite poteškoće na početku dijete i bez mnogo muke nastavite ka zadatom cilju.

1. Konzistentnost

Umjesto da sebi napravite rigoroznu dijetu i odreknete skoro svih namirnica koje ste do sad jeli, počnite da uvodite zdravije navike koje ćete svakodnevno poštovati. Naprimjer, zadajte sebi zadatak da morate vježbati 3-4 puta sedmično.

2. Proteini i povrće u svakom obroku

Dijete ponekad mogu biti jako teške. Pored toga što potpuno mijenjate navike koje ste do sad imali, morate potpuno promijeniti namirnice i kuhati mnogo više. Velike su šanse da ćete nakon par dana već odustati. Zato vam preporučujemo sljedeće: radite (bar što se tiče hrane) sve što ste do sad radili, samo se fokusirajte na veličinu porcija. Uvedite proteine u svaki obrok, kao i vlakna iz povrća. Tako ćete izgraditi mišiće, biti siti i sagorjeti više masti, unijet ćete potrebne vitamine i minerale koje su potrebne tijelu.

3. Kardio vježbe

Umjesto vježbi visokog inteziteta, počnite da radite “spor kardio”, poput aerobika. Vježbe visokog inteziteta mogu povrediti vaše zglobove i smanjit ivam želju za mršavljenjem, dok će aerobik ili pilates (ili slični treninzi) poboljšati rad srca, mozga, osloboditi vas stresa i nabaciti vam kondiciju.

4. Postanite jači

Radite vježbe snage sa sopstvenom težinom, kao što su čučnjevi, iskoraci, propadanja, sklekovi i zgibovi. Naravno, vremenom će vam vježbe postati lakše, pa dodajte svake sedmice po koji teg da biste sebi otežali. Mišići će vas se postepeno razvijati i postajati jači, a tijelo balansirano i zgodno.

5. Ne ukidajte potpuno ugljene hidrate

Oni su vam potrebni za hranjenje mišića nakon napornog treninga i za regulisanje hormona leptina koji je odgovaran za pravilan rad metabolizma. Ugljene hidrate konzumirajte samo kada budete imali dobar i iscrpljujuć trening!

Prije i poslije treninga, napravite sebi obrok od zdravih ugljenih hidrata (krompira, pirinča, kinoe…) u veličini dvije šake.

6. Spavajte dovoljno

Samo tokom kvalitetnog i dovoljnog sna tijelo može da se oporavlja i regeneriše. Slab i kratak san s druge strane uništavaju vaše rezultate, čak i ako vježbate osam puta sedmično i mjerite hranu kako treba.

Spavajte osam sati makar pet noći u sedmici.

7. Opustite se

Stres na dnevnoj bazi koji dolazi od različitih izvora ne samo da povećava krvni pritisak, već puni vaše tijelo i hormonima stresa koji utiču na povećanje kilograma, smanjuju gubljenje masti i generalno slabe vašu snagu.

Pokušajte da makar sat dnevno izdvojite za meditaciju. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete se sigurno osjećati mnogo bolje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti