Ne stišava se bura zbog govora na Golden Globe-u- Donald Trump:Meryl Streep je jedna od najprecjenjenijih holivudskih glumica, George Clooney brani kolegicu

Piše: Redakcija

Glumac George Clooney javno je stao u odbranu Meryl Streep i njenog govora na dodjeli Zlatnog globusa u kojem je na suptilan način kritizirala novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Clooney je iskoristio promociju Netflixovog dokumentarnog filma o sirijskim volonterima o kojima planira snimiti dugometražni film, pokazavši da razmišlja na sličan način kao Meryl Streep.

– Ne biste li vi trebali voditi ovu zemlju? Nakon Jeffersona, Lincolna, Roosvelta i Kennedyja, Americi se baš nije posrećilo s Bushem, a sada će se slično dogoditi i u Trumpovom mandatu – kazao je Clooney i dodao:

george-meryl

– Nisam glasao za njega, ne podupirem ga i mislim da nije dobar izbor za ovu zemlju. Možemo se samo nadati da neće sve uništiti. Ne mogu mijenjati politiku, ali mogu upozoriti na neke važne stvari i u tome pomoći kolegama iz svijeta filma – kazao je glumac.

Podsjetimo. Na ovogodišnjoj dodjeli nagrade „Zlatni globus“, slavna glumica Meryl Streep je održala veoma emotivan govor u kojem je upozorila na anomalij u američkom društvu. Meryl je zbog iznimnog doprinosa industriji zabave i zbog 30 nominacija za Zlatne globuse tokom života ove godine dobila počasnu nagradu „Cecil B. DeMille“. Iako nije imenovala Donalda Trumpa, svoj govor je iskoristila za kritikovanje njegovog ponašanja i politike. Njegove postupke je nazvala nasilničkim ponašanjem.

– Najocrnjenije skupine u našem društvu su Hollywood, stranci i mediji. Šta je Hollywood danas? Masa ljudi sa drugih područja. Hollywood je prenatrpan strancima i ako nas sve izbacite, nećete imati šta gledati osim nogometa i borilačkih vještina, koje nisu umjetnost – kazala je Streep.

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 15:  Actress Meryl Streep poses in the press room with the Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama award for "The Iron Lady" at the 69th Annual Golden Globe Awards held at the Beverly Hilton Hotel on January 15, 2012 in Beverly Hills, California.  (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Osim toga, prisjetila se i Trumpovog izrugivanja novinaru s invaliditetom Sergeju Kovaleskom. Trump mu se bez ustručavanja narugao zbog njegovog invaliditeta, a pred TV kamerama nazvao ga je i „jadnikom“.

– Srce mi se slomilo kada sam to vidjela, još ne mogu taj prizor izbaciti iz glave jer to nije bilo u filmu nego u stvarnom životu. To daje dozvolu i drugima da se ponašaju tako. – kazala je glumica.

Nakon njenih izjava, Trump nije dugo čekao da se obrati javnosti povodom govora Meryl Streep. Negirao je da se izrugivao reporteru New York Timesa s posebnim potrebama.

– Nikada se nisam rugao tom novinaru niti sam ismijavao njegov invaliditet. Samo sam dovodio u pitanje njegov kredibilitet nakon što je mijenjao stavove o 11. septembru 2001. godine. Izgleda da Meryl Streep i drugi imaju pristup mojoj glavi i čitanju misli. Streep je uvijek bila fan Hillary Clinton, stoga me ne iznenađuju kritike koje mi je uputila – kazao je Trump, koji je na svom Twitter profilu napisao da je ona jedna od „najprecjenjijih holivudskih glumica.“

Govor Meryl Streep:

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti