Iza Razija Mešević-Kordić: NIJE EGOIZAM SEBE STAVITI U TOP 5, VEĆ JE TO BRIGA ZA SEBE

Piše: Redakcija

Doktorica prava, profesorica na fakultetu i ekspertica za autorska prava, uz sve obaveze, vodi i lifestyle blog, putuje, kuha, piše i još mnoštvo toga. Njena znatiželja za različite stvari je fascinantna, te Iza Razija mnogima pokazuje da uloga žene nije samo jedna.

U mnoštvu, danas popularnih, blogova pronašla sam i onaj koji piše Iza Razija Mešević-Kordić. Znatiželja ove doktorice nauka, profesorice na fakultetu i ekspertice za autorska prava, za različite stvari je fascinantna. Naročito stoga što ona svojim brojnim interesovanjima praktično pokazuje kako se žena nikad ne treba svoditi na samo jednu ulogu.

Uz svoje akademske obaveze Iza pronalazi vremena i za ostale ljubavi koje su, prema svemu sudeći, pokretači njene pozitivne energije. Ona putuje, kuha, piše… različite su teme koje možete pročitati na njenom blogu “Darling it’s Wunderbar”; od kulinarstva, mode, do književnosti, muzike i beauty savjeta. Šta je od svih stvari kojim se bavi najviše uzbuđuje, pitam je:

– Svaka od tih stvari kojom se bavim ima svoju čar i dinamiku. Naravno, kao prvo, moja profesija univerzitetskog profesora, istraživača i eksperta u domenu intelektualnog vlasništva. Svake godine se susrećem s novom generacijom studenata, novim ličnostima s drugačijim zahtjevima i interesima, koji od mene očekuju, da na njih prenesem znanje i obučim ih za buduće zanimanje. Zatim, u istraživačkom segmentu, jer je oblast intelektualnog vlasništva vrlo raznovrsna i čini mi se gotovo najmanje pravo, a u velikoj mjeri ekonomija, tehnologija, umjetnost, tako da stalno pratim kretanja u tim dominama. I na kraju, u konsultantskom svijetu, kompanije i pojedinci, koji mi se obraćaju za ekspertize uvijek dolaze s vrlo specifičnim i uzbudljivim pitanjima.

A što se tiče mog bloga http://darlingitswunderbar.com/bs/ “Darling it’s Wunderbar”, on je u moj život unio jednu neočekivanu dinamiku, jer obuhvata razne segmente, od mode, putovanja, unutrašnjeg uređenja, kulinarstva, kulturnih događanja itd., tako da sam se temama, koje su mi ranije bile hobi, počela baviti još intenzivnije. Također, kreiranje bloga zahtijeva mnogo više posla, nego što to na prvi pogled izgleda, tako da je uzbuđenje i pozitivna energija uvijek tu. Osim toga, kroz blog sam u posljednju godinu i po, upravo iz tih različitih branši, upoznala tako veliki broj fantastičnih, kreativnih, motivisanih ljudi, koji su obogatili moj život i da, mogla bih reći, učinili ga još uzbudljivijim – kaže Mešević-Kordić.

Biti šik

Iza Razija na blogu poziva da s njom istražite svoju „wanderlust”, kako da budete šik bez mnogo buke, kako da lako kreirate životno okruženje koje odražava osobnost i stvari koje volite, kako da kuhate s ljubavlju i jedete da budete zdravi i sretni, tretirate svoje tijelo kao hram s treninzima koji vam odgovaraju i budete dobri prema sebi svakog dana”…, moramo priznati da bi mnogim ženama život bio drugačiji kad bi se pridržavale ove filozofije.

– Odluka da budete dobri prema sebi donosi se svakog jutra, kada se pogledate u ogledalu. Mislim da većina žena u sebi gaji tu crtu nesebičnosti, zbog koje ponekad same sebe stavimo ne u drugi, već u deseti plan. Ja pozivam čitateljke mog bloga “Darling it’s Wunderbar” da nastoje u svakodnevnim stvarima koje rade, pronaći zadovoljstvo, pozitivne emocije i balans. A on se postiže tako, što u listi dnevnih prioriteta uspijete “progurati” samu sebe barem u “top 5”. To nije egoizam, to je tzv. “self-care”, ili briga za sebe. Jer, ako ste vi dobro, tj. živite život svjesno, pozitivno i pazite na sebe, to će se pozitivno odraziti i na vaše okruženje, porodicu, posao itd. To je ujedno poziv, koji upućujem i sebi svakodnevno, već godinama. Moram priznati da, što sam starija, gotovo da mu se redovno “odazivam”.
Pazite na svoje zdravlje – ne postoji obaveza bitnija od, naprimjer, redovnog godišnjeg pregleda kod ljekara specijaliste. Ako vas očekuje naporan radni dan, prepun kratkih rokova i stresa – ponovo, nemojte zanemariti sebe, popiti taj dan litre kafe i pojesti energetsku čokoladicu za ručak – odvojite pola sata za kvalitetan obrok i bit ćete mnogo efikasniji. Odvojite barem jednom sedmično mrvu vremena samo za sebe i u miru popijte kafu, ili pročitajte nekoliko stranica knjige. Male stvari čine čuda – govori Iza Razija.

 

Prošle godine se na njemačkom tržištu pojavila knjiga “Autorsko-pravni sistemi i kolektivno ostvarivanje autorskog prava u Jugoistočnoj Evropi”, čija je autorica naša sagovornica, te nam ona govori o tome kakav je sistem zaštite intelektualnog vlasništva u našoj državi.

– Što se tiče pravnog okvira zaštite intelektualnog vlasništva u BiH i u EU, tu nema značajnih razlika. No, u praksi se u implementaciji pojavljuju određeni problemi. Posebno u domenu autorskog prava. Komercijalni korisnici autorskih djela često na sve načine pokušavaju da izbjegnu plaćanje naknade za korištenje autorskih djela, interpretacija, fonograma itd. ili odbijaju da shvate da imaju obavezu plaćanja. Biste li, naprimjer, mogli popiti kafu u nekom ugostiteljskom objektu i bez plaćanja odšetati vani? Sigurno ne. Kako se onda u tom istom objektu može puštati (javno saopćavati) nečija muzika bez plaćanja? Ipak, iz godine u godinu je situacija bolja.

iza2

Svijest ljudi da, samo ako je nešto dostupno, ne znači da je i besplatno, sve je veća. Također, umjetnici i stvaraoci u raznim domenima se sve više i bolje organiziraju u ostvarivanju svojih prava. Osim toga, i sve je veći broj privrednika koji shvataju značaj zaštite svog intelektualnog vlasništva i patentiraju svoje pronalaske, registriraju žigove, kojim obilježavaju svoje proizvode ili štite njihov karakterističan izgled putem industrijskog dizajna. Voljela bih da se nešto više štite i tradicionalni poljoprivredni i zanatski proizvodi tipični za BiH. No, vjerujem da će se i to promijeniti u budućnosti – kaže ova ekspertica.

Uz sve obaveze Iza Razija uspijeva iskombinirati putovanja, istraživanja, pisanje, modu, fotografiju, kulinarstvo i još mnogo toga. Za naš magazin otkriva odakle crpi energiju, te otkud korijen ljubavi prema ovolikim interesovanjima.

– Rekla bih da je u pitanju (pre)velika količina radoznalosti. Uvijek iznova želim da “saznam, doživim, vidim i čujem”, i to se ne odnosi samo na moju profesiju, već i na moja druga interesovanja. A čovjek mora imati i treba njegovati i druge interese pored svoje profesije, jer, prema mom mišljenju, profesija je nešto “što radite”, a ne ono “što jeste”. Ono “što jeste” su svi segmenti vaše ličnosti, a oni su kod mene raznovrsni. Ta radoznalost koju imam je snažno gorivo i proizvodi ogromnu energiju, ali ponekad i motor treba malo predaha. Smatram da čovjek raste i razvija se kao ličnost samo ako je spreman da, barem s vremena na vrijeme, krene u nešto nepoznato i zaviri “šta je iza ugla”. Korijeni toga su, rekla bih, u mojoj primarnoj porodici, jer je moja mama i dan-danas osoba, koja slika, piše, čita hiljade stranica, odlično poznaje historiju i religiju, virtuozno kuha i još mnogo toga, te me je logično i odgojila u duhu toga, da gajim sva svoja interesovanja, posebno ako me čine sretnom.

iza

S ovom mladom doktoricom prava razgovarali smo i o našoj akademskoj zajednici, te o zainteresiranosti studenata za sticanje novih znanja i vještina.

Akademska zajednica

– Akademska zajednica u BiH je kao i svaka druga profesionalna zajednica. U njoj možete pronaći kako sjajne bisere, tako i kukolj. Naravno, s tim što su očekivanja od pripadnika te zajednice moguće (a i s pravom) nešto veća. Što se tiče domena pravnih nauka, odgovorno tvrdim da Bosna i Hercegovina ima nemali broj naučnika i istraživača regionalnog i evropskog ranga. Moja velika zamjerka prema sadašnjoj akademskoj zajednici je određena doza inertnosti. Univerziteti su nekada bili gnijezdo i izvor progresivnog razmišljanja, motor društvenih promjena i sinonim za integritet i slobodu misli. Danas to više ne dolazi u punoj mjeri do izražaja. A studenti… isto kao i članovi akademske zajednice. Pojedini se upisuju na fakultet da bi ga završili, drugi, pak, da bi stekli znanje i vještine. Ipak, rekla bih da je ova druga skupina veća nego što bi se moglo i zamisliti i da studiju pristupaju vrlo ozbiljno i odgovorno.

Već od mojih početaka na Pravnom fakultetu u Sarajevu, nikada nisam smatrala da trebam da vršim taj odgojni aspekt pedagoške struke. Moji studenti su mlade, ali punoljetne i odrasle osobe, tj. njihov odgoj je završen. Od njih očekujem da se ponašaju kao zreli i odgovorni članovi društva, budući advokati, sudije, savjetnici…, i to je ujedno i način, na koji ih tretiram. Smatram da se tako razvija uzajamni respekt, partnerski odnos i baza za rad. A moj zadatak je da im prenesem ne samo znanje, već i vještine, te principe pravničke etike, kako bi mogli da uspješno uđu na tržište rada i postupaju savjesno u svojoj profesiji – kazala je Iza Razija.

Ukoliko posjetite blog “Darling it’s Wunderbar”, možete vidjeti da Iza Razija nađe vremena i da putuje. Mnogo je zemalja koje je do sada imala priliku posjetiti. Nedavno se vratila iz New Yorka. Je li ovaj ili neki drugi centar grad po njenoj mjeri, pitam je.

– Prije nekoliko dana razgovarala sam sa suprugom koji bi to grad bio po našoj mjeri i on je za sebe rekao Zürich, a ja, koja sam proputovala kroz toliko gradova i država, nisam imala odgovor na to pitanje. Ja sam inače tip osobe koja, kada je negdje na putu, a kraj je dana i vrijeme da se ide u hotel, kaže: “Hoćemo li kući da se odmorimo?”. Jednostavno se vrlo brzo adaptiram na novo okruženje. Ipak, mislim da “taj jedan grad” još nisam pronašla i više nego rado ću ga i dalje tražiti. Definitivno sam tip osobe koji teži urbanim sredinama – mjestima gdje je kulturni život bogat, koja imaju snažnu energiju i gdje se život odvija na ulicama. Volim uređene sredine, ali s malom “dozom anarhije” – to ih čini šarmantnim. Rim ima mnoštvo svojih čari, New York isto tako, pa i Barcelona i Istanbul. Najviše bih voljela kada bih mogla sve pozitivne elemente različitih gradova sakupiti u jedan – ispričala nam je ova velika ljubiteljica putovanja.

Iza Razija rođena je u Gradačcu. Studirala je pravo u Sarajevu, a doktorirala na Ludwig-Maximillians univerzitetu u Münchenu, gdje je bila i stipendist renomiranog Max-Planck instituta za inovacije i konkurenciju. Dolazi iz porodice intelektualaca.

– Do 13. godine života sam živjela u Gradačcu, gdje su se moji roditelji doselili zbog profesionalnih razloga. Interesovanje za mnogo različitih stvari sam, najvjerovatnije, naslijedila od mame, koja je, usljed poslovnih razloga, već u 70-im bila “svjetski putnik” i to uz punu podršku moje rahmetli majke. Naime, njen jedini uslov je bio: “Javi se razglednicom gdje si, ali je stavi u kovertu. Šta mahalu i poštara briga gdje ti putuješ.” Ponosim se time što potječem iz porodice u kojoj su generacije vrlo snažnih, obrazovanih i nezavisnih žena. Udata sam, moj suprug, koji je profesionalno i privatno moja ogromna podrška, također je pravnik i vuče jedan dio korijena iz BiH, a drugi iz Njemačke, ali većinu svog života je živio u Sloveniji. Tako da smo kao porodica na tromeđi tih triju država. Moj krug poznanika je veoma širok, ali u moj krug bliskih prijatelja ulazi zaista samo mali broj ljudi, od kojih većinu poznajem barem 15-20 godina – kazala je Mešević-Kordić na kraju razgovora za naš magazin.

iza6

 

Foto: Alma Hadžić i privatna arhiva

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti