Zavirite u dom Jonathana Adlera: OD LIJENČINE DO NAJTRAŽENIJEG DIZAJNERA

Piše: Redakcija

Dizajner namještaja i kućnog dekora, već dva desetljeća jedan od najtraženih na svijetu, a nekada je bio „netalentirani grnčar” i  do tridesete godine živio od tatinog džeparca .

Jedan od najtraženijih dizajnera namještaja i kućnog dekora na svijetu već dvije decenije je Jonathan Adler. Zanimljivo je kako je nekada bio tek „netalentirani grnčar” i do tridesete godine živio od tatinog džeparca. Rođen je i odrastao New Jerseyu 1966. godine. Studirao je na Brown University, semiotiku i historiju umjetnosti, odakle je otišao u New York potpuno poražen kritikom profesorice – da jednostavno nije talentiran, i da bi trebalo da odustane od umjetnosti i postane advokat kao i njegov otac.

Prije nego što mu je profesorica srušila snove, Adler se kao 12-godišnjak zaljubio u grnčariju, za vrijeme boravka u ljetnom kampu. Volio je da pravi ćupove od gline i ubijedio je roditelje da mu kupe grnčarski točak, a kasnije i da studira umjetnost na Brown Univerzitetu. Kao veliki ljubitelj grnčarije, predano je radio na usavršavanju svojih ćupova i vaza, ali je nakon oštre kritike profesorice nakratko odustao od svoje velike strasti i otišao u New York, gdje je tri godine radio u filmskoj industriji.

adler8

Predmeti od gline

– U mladosti sam bio nevjerovatno lijen. Ni na jednom poslu nisam uspijevao ostati dugo, pa sam jedno vrijeme smatrao da nije loše biti nezaposlen i govorio sam sebi da sam u tome najbolji. I do svoje tridesete dobivao sam džeparac od tate, no nakon nekog vremena odlučio sam da, ipak, ne mogu tako vječno živjeti. Otišao sam roditeljima i rekao da želim biti keramičar, a oni nisu mogli doći sebi od čuđenja. „Pa ko još može živjeti od toga?”, pitali su – ispričao je Jonathan u jednom od intervjua.

Trebale su mu pune tri godine, dok je radio u filmskoj industriji, da shvati kako su dizajn, umjetnost i predmeti od gline jedino što ga ispunjava. Odlučio je da da otkaz i kupi mali studio, dok je za kiriju zarađivao držeći časove grnčarije. Radeći danonoćno, kalio je svoj zanat, da bi na kraju dobio zeleno svjetlo od Barnisa, američkog maloprodajnog lanca. Mladom dizajneru je krenulo nabolje, učlanio se u neprofitnu organizaciju „Aid to Artisans” (Pomoć umjetnicima) uz pomoć koje je otišao u Peru. Latinska Amerika je veoma utjecala na dalji razvoj njegovog stila i proširila mu je interesovanja na etno tapiserije i jastuke. Polako je počeo s kreiranjem namještaja, prije svega sofi i fotelja, koji je mogao da ukrasi jedinstvenim prostirkama i dekorativnim jastučićima. Pod utjecajem boravka u Južnoj Americi, Adler sve više koristi tradicionalne motive koje je inkorporirao u moderne predmete.

adler14 adler15 adler16 adler17 adler18

Prvu radnju otvorio je 1998. godine u Sohou, a danas ih ima trideset, s tim što se predmeti i namještaj s njegovim potpisom prodaju u još hiljadu radnji, galerija i koncept shopova širom Planete. Adler iza sebe ima dvadeset godina radnog iskustva, a čini se da pasija stvaranja kvalitetnog i autentičnog namještaja nije splasnula nimalo. Kalupe za nove grnčarske proizvode Adler i njegov tim prave ručno, dok proizvodnju na veliko prepuštaju industriji. Čini se da ovaj američki dizajner nema jednu liniju oko koje oscilira njegov stil, već kombinira različite historijske pravce i stilske utjecaje, počevši od srednjovjekovnih elemenata, etno motiva i modernih rješenja, pravi vaze i ćupove po ugledu na grčke pitose, koristi akcente u jarkim bojama i geometrijske šare.
Dizajn predmeta s Adlerovim potpisom može vas odvesti na obalu Mediterana, u Latinsku Ameriku, Skandinaviju ili predivne plaže u Australiji. Prava mješavina različitih stilova, koji savršeno harmonično izgledaju zajedno. Minimalizam skandinavskog stila, malo pop arta, geometrija, nautičke šare i etno motivi, pa sve to pomiješano.

Filozofija brenda je da klasičnu, gotovo svevremensku, osnovu ili temelj nekog predmeta, ukrase zanimljivim detaljima. Na taj način klasični komadi prate aktuelne dizajn trendove. Na početku je proizvodnja bila koncentrirana samo na grnčariju, koju je Adler sam pravio, bojio i lakirao. Danas je ponuda njegovog brenda ogromna. Namještaj, tepisi, zavjese, kancelarijska galanterija, mirisne svijeće (u dizajniranim keramičkim posudama), posuđe i platnene salvete… Spisak gotovo da ide u beskraj. Posebnu pažnju privlače grnčarija i predmeti od porculana, koji dolaze u svim oblicima.
Osim komadnog namještaja i dekoracija, Jonathan potpisuje i četiri knjige posvećene dizajnu. Adler i njegov tim sarađuju s mnogim kompanijama među kojima su i zvučna imena poput Bare Minerals, Lacoste ili Chandon dok je aktuelna kampanja Red, za koju je Jonathan kreirao mirisnu svijeću s notom paradajza. Prihodi od prodaje svakog komada idu u humanitarne svrhe, preciznije za pomoć oboljelima od HIV-a.

Njegov dom

Jonathan Adler boje je unio i u svoj dvoetažni dom od 233 metra kvadratna, u Greenwich Villageu, trendovskoj četvrti na njujorškom Manhattanu, u kojem živi s piscem i stilistom Simonom Doonanom (63). Par se, nakon 14 godina veze, 2008. godine vjenčao na intimnoj ceremoniji u San Franciscu.

– Najviše vremena provodimo u trpezariji, velikoj prostoriji s visokim plafonom, jer i kada doručkujemo zobene pahuljice, u njoj osjećaju kao na nekom svečanom događaju.

Svake večeri, ovaj par odigra partiju stolnog tenisa na stolu koji drže dvije „noge” dizajnera Eera Saarinena, dok je gornja ploča prevučena crveno-crnim tapetama tvrtke Cole & Son. Prije i poslije partije na stolu stoji poprsje pjevača Michaela Jacksona.

adler3 adler5 adler6 adler7 adler10 adler25

Alluring Delphine Side Table Jonathan Adler - Rampung

Savjeti Jonathana Adlera

– Ne plašite se boja, razveselite dom.
– Nikada nemate dovoljno lampi, kupujte još!
– Uvijek kupite luster veći nego što vam treba i skuplji nego što sebi možete priuštiti.
– Prigušite svjetla. Sve će se činiti glamuroznije.

Pročitajte još