Čorbe za zimske dane: Kremaste, ukusne i zdrave

Piše: Redakcija

Zimi morate da mislite više o vašem, ali i imunitetu vaše porodice, zato vam predlažemo fantastične recepte za čorbe s hranjivim i zdravim namirnicama. U hladnim danima, ništa vas neće bolje ugrijati od tanjira kremaste, tople i ukusne domaće čorbice.

KREMASTA PARADAJZ ČORBA S KRUTONIMA

slika1
Sastojci:
2 kašike putera
1 glavica crnog luka
1 konzerva paradajz pelata
4 šolje pileće ili povrtne bistre supe
1 šolja vrhnja za kuhanje
2 komada tost hljeba
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike parmezana
1 kašičica sjeckane majčine dušice
so, biber

Priprema:
1. U velikoj šerpi otopite puter, pa na njemu propržite isjeckan luk 6-7 minuta na srednje niskoj temperaturi, samo dok ne postane mekan i blago ne potamni.
2. Dodajte paradajz i supu, pa pustite da proključa, a onda smanjite temperaturu i pustite da se polako kuha 15 minuta.
3. Sklonite s vatre, i u blenderu sve izmiksajte, dok ne postane potpuno glatko. Zatim vrhnje za kuhanje sipajte u manju posudu, pa u nju dodajte malo čorbe. Promiješajte, pa cijelo vrhnje sipajte u čorbu, konstantno miješajući. Začinite po ukusu.
4. Da napravite krutone, isjeckajte tost hljeb na kockice, te ih ubacite u posudu s maslinovim uljem, parmezanom i majčinom dušicom, a onda ih pecite na 180 stepeni dok ne potamne.
5. Poslužite čorbu ukrašenu aromatičnim krutonima.

KREM ČORBA OD BIJELOG GRAHA 

Creamy white bean soup on wooden background

Sastojci:
225 g bijelog graha
3 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
5 šolja pileće ili povrtne supe
1 celer
3-4 stabiljke peršuna
1 kašika soka od limuna
85 g jakog sira
so, biber, lovorov list

Priprema:
1. Potopite grah u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći, a ujutro ga ocijedite. Zagrijte dvije kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte isjeckani crni luk, pa propržite 7 minuta, a onda ubacite bijeli luk i propržite još minut.
2. Dodajte grah, supu, celer, peršun i lovorov list. Neka provrije, pa kuhajte 1 sat, miješajući povremeno.
3. Kada je gotovo, umiješajte i limunov sok, a onda u blenderu izmiksajte, iz nekoliko tura. Vratite u šerpu i začinite po ukusu.
4. U čorbu umiješajte sir, a onda poslužite jelo ukrašeno po želji.

ŠARENA ČORBA S RIŽOM

Rice Soup with Chicken Studio Photo

Sastojci:
2 praziluka
1 mrkva
1 celer
1 tikvica
1 veza peršuna
2 kašike maslinovog ulja
konzerva sjeckanog paradajza
grančica ruzmarina
400 g bijelog graha
4 šolje povrtne supe
1 šolja riže dugog zrna
30 g parmezana

Priprema:
1. Praziluk očistite, pa ga isjeckajte na sitne kockice. Isto uradite i s mrkvom, celerom i tikvicom. Makazama peršun isjeckajte na male komade. Stavite ulje, celer, mrkvu i peršun u šerpu, pa kuhajte na laganoj vatri deset minuta, povremeno miješajući.
2. Dodajte praziluk, tikvicu i paradajz, pa kuhajte još 10 minuta. Ubacite ruzmarin, grah i supu, i ostavite da provrije. Kada provrije, dodajte i rižu i kuhajte 15-20 minuta.
3. Kada je sve skuhano, pola supe prespite u blender i izmiksajte, a onda vratite u šerpu i promiješajte. Na kraju narendajte parmezan, i prelijte sve sa malo maslinovog ulja.

KREM ČORBA OD KROMPIRA

Potato Soup
Sastojci:
2 srednja krompira
1/4 šolje putera
2 srednja praziluka
2 čehna bijelog luka
2 šolje pileće supe
1/2 šolje mlijeka
1/2 šolje kisele pavlake
1 šolja narendanog Cheddar sira
so, biber

Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Krompire ogulite, obrišite i izbodite na nekoliko mjesta viljuškom. Stavite ih direktno na rešetku u rerni i pecite jedan sat dok ne postanu jako mekani. Ostavite da se ohlade.
2. Puter otopite u šerpi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte isjeckan praziruk i bijeli luk, začinite solju i kuhajte desetak minuta. Dodajte supu i još dvije šolje vode, pa sačekajte da provrije. Kuhajte dok praziluk ne postane jako mekan, 20-ak minuta.
3. Kada se krompiri ohlade, presjecite jedan na pola, pa kašikom vadite sredinu, isjeckajte je na male kockice. Sve ubacite u lonac, malo prokuhajte, a onda izmiksajte u blenderu dok ne postane kremasto.
4. Vratite u šerpu, stavite na srednje jaku temperaturu pa ubacite pomiješano mlijeko i pavlaku, zajedno s pola šolje Cheddara. Sve dobro promiješajte, pa začinite po ukusu. Služite ukrašeno izrendanim sirom ili nečim drugim, po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti