Ilma Kazazić: Malo je onih koji bi smogli snage na skije staviti djevojčicu poput mene

Piše: Redakcija

Paraolimpijka u alpskom skijanju Ilma Kazazić prije nekoliko dana je BiH donijela prve evropske medalje u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom, i još jednom našu zemlju učinila ponosnom. Uprkos cerebralnoj paralizi, koju ima od rođenja, za ovu mladu djevojku prepreke ne postoje. Za magazin „Azra” bh. pahulja, kako je odmilja zovu, govori o sjajnom sportskom rezultatu, danu kada je prvi put stala na skije, ali se prisjeća i najljepših crtica iz svog djetinjstva.

Ilma1

Dijagnoza u Engleskoj

– Na skije sam stala rano, kao djevojčica. Za to je zaslužan moj otac, koji je veliki zaljubljenik skijanja. Malo je onih profesionalaca koji bi smogli snage da stave na skije djevojčicu poput mene. Tek sad vidim koliko je bio hrabar i koliko je ljubavi prema ovom sportu prenio na mene. Hvala mu za to. Počeci su bili veoma teški. Imala sam lošu opremu. Skije su bile u lošem stanju, pancerice su me žuljale, što mi je stvaralo dodatni problem. Ali, bez obzira na sve te probleme, jedva sam čekala svaki vikend da idem na planinu i uživam u skijanju. Tu sam i upoznala profesora koji, nažalost, više nije prisutan u našim životima, Senada Turkovića. Čim me je ugledao, rekao je: „Ovo je moje dijete”. Uvijek je bio prisutan uz mene, ako ne fizički, onda 24 sata online. Davao mi je savjete, usmjeravao me, šalio se sa mnom. Taj čovjek je postavio neuništive temelje za alpsko skijanje i s pravom se zove „ocem alpskog skijanja” u BiH. Njegova vizija je bila da iza sebe ostavi nekog ko neće dozvoliti da ovaj sport u BiH izumre. Smatram da je moja dužnost da se zalažem da tako i ostane u dalekoj budućnosti, jer iza njega i iza mene će doći još takmičara koji će ponosno braniti boje BiH. Osim njegove podrške, tu je prvenstveno podrška mojih roditelja – kaže Ilma za naš magazin.

Ilma5

Naša sagovornica, ne samo svojim uspjehom već i snagom i duhom koji posjeduje, mnogima može biti uzor, te primjer kako osobe s invaliditetom mogu ostvariti veliki uspjeh i zapažene rezultate, samo ako im se pruži mogućnost za to.

– Rođena sam na vakuum, što je i uzrokovalo oštećenje živca, koje se odrazilo na moj hod. Našim doktorima je dugo vremena trebalo da uspostave pravu dijagnozu, što moji roditelji nisu htjeli da čekaju. Odveli su me u Englesku, gdje sam i dobila dijagnozu cerebralne paralize. Bila je to grčevita borba roditelja koji se nisu htjeli pomiriti s tim da neću biti kao ostala djeca. Uz mnogo mukotrpnog rada, fizioterapija, mnogih životnih odricanja, uspjeli su da ostvare cilj. Mislim da su dobili više od očekivanog. Ono što je najbitnije od svega, nisu krili niti od mene niti od bilo koga taj problem. Veoma je važno prihvatiti ono što vam se dešava – kaže Ilma.

A nju je prihvatilo i okruženje. Kako kaže, njeno djetinjstvo je bilo ispunjeno ljubavlju roditelja i sestre, kao i prijatelja. Još od malih nogu, osim za skijanje, iskazivala je zanimanje i za druge sportove.

– Bila sam djevojčica koja je probala sve što je poželjela. Trenirala sam ritmičku gimnastiku, plivanje, pikado, kuglanje. Završila sam i osnovnu muzičku školu na Ilidži, odsjek klavir. Moj najveći uspjeh u toku školovanja u muzičkoj školi je treća nagrada na prvom internacionalnom i 11. federalnom takmičenju učenika i studenata muzike – kaže Ilma.

Ilma2

Svjetsko prvenstvo

Iza nje su brojna takmičenja u alpskom skijanju, tačan broj im Ilma i ne zna, no, i danas se sjeća kako je morala učestvovati na svim međunarodnim ski kampovima u Francuskoj, Austriji i Srbiji. Prije nekoliko dana se vratila iz Švicarske, gdje je osvojila bronzanu medalju, a u Švicarskoj srebro. To su prve evropske medalje u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom, koje je ova vrsna sportistkinja donijela našoj državi.

– Veoma sam sretna zbog toga. U Rinnu, u Austriji, osvojila sam u drugoj trci treće mjesto, a odmah iz Austrije sam produžila u Veysonnaz u Švicarsku, gdje se održao Europa kup, te sam u veleslalomu osvojila treće, a u slalomu drugo mjesto. Naporan rad i trud se isplatio. Lijepo je čuti ime naše države, stojeći na tronu. To je neopisiv osjećaj – kaže Ilma.

Već drugu godinu je na Izboru sportiste BiH Ilma proglašena najboljom sportiskinjom. Svi dosadašnji uspjesi su joj samo podstrek na ono što tek planira uraditi.

– Moji planovi su učešće na još jednom velikom sportskom događaju – Svjetskom prvenstvu, koje će se održati od 22. do 31. januara ove godine u italijanskom gradu Travesio, kao i na Paraolimpijadi u Južnoj Koreji, koja će se održati od 9. do 18. marta 2018. godine – za kraj našeg razgovora govori Ilma.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti