Melania Trump: Zašto američka javnost i dalje pruža otpor prema prvoj dami

Piše: Redakcija

Čitajući forume običnih Amerikanaca, svi su saglasni u jednom: Melaniji se ne oprašta činjenica što se nije usprotivila suprugu i osudila njegove ksenofobične i rasističke izjave. Kao imigrantkinja nije osudila suprugove izjave u vezi s imigracijom, a kao faktura za naplatu joj se izdaje i to što je na konvenciji održala govor koji je bio plagijat govora Michelle Obama.

Donald Trump je zvanično postao 45. američki predsjednik. Iako njegova inauguracija nije bila posjećena kao ona Baracka Obame prije osam godina, ispred Capitoll Hilla u Washingtonu ipak se okupilo nešto manje od milion ljudi. I neovisno o tome što su u manjem intenzitetu, istovremeno dok je trajala inauguracija, nekoliko ulica dalje, protestirali oni koji nisu glasali za Donalda, Americi i njenom narodu se mora odati počast što svoju tradiciju znaju napraviti veoma veličanstvenom. Tako je prošlog petka gotovo cijeli svijet pratio zvanično imenovanje Trumpa za predsjednika i dalje najmoćnije zemlje svijeta, a ništa manje pažnje nije dobila ni njegova supruga Melania. Pratio se svaki njen korak, od toga kako je obučena, do toga kakve gestikulacije pravi. Rođena Slovenka je bila na visini zadatka. I više od toga.
Odjevena u pastelno plavi komplet od kašmira, s potpisom američkog dizajnera Ralpha Laurena, pokazala je da je njeno znanje o modi i stilu nenadmašno. Njena vitka linija u potpunosti je bila istaknuta u haljini dužine do ispod koljena, koju je upotpunila salonkama i rukavicama u istom tonu.
Odabir nakita bio je minimalan – odlučila se tek za dijamantne naušnice. Modni svijet je bio oduševljen. Ona je nova Jackie Kennedy, zaključili su.
– Vrlo Jackie – kazala je Joe Zee, modna urednica Yahoo Stylea.
melania1

– Melania je prava prva dama. Toliko lijepa, s toliko stila. Jako sam ponosna na nju – napisala je Theodora West na Twitteru.
– Bilo nam je veoma važno da održimo i proslavimo tradiciju, stvarajući iskonski američki stil za ovaj trenutak- saopćila je modna kuća Ralph Loren.
Ništa manje graciozna i besprijekrono obučena nije bila ni na inauguracijskom balu. Za prvi ples Donald i Melania Trump su odabrali pjesmu Franka Sinatre “My Way”, koju im je odsvirao jazz trio. Melania je, ovoga puta raspuštene kose, bila odjevena u dugu bijelu haljinu, golih ramena, s visokim prorezom, dizajnera Hervéa Pierrea, bivšeg kreativnog direktora brenda “Carolina Herrera”. Zanimljivo je da je i sama učestvovala u dizajniranju ove toalete.

melania8

Podijeljeni dizajneri

– Ona tačno zna šta želi. Naša saradnja je bila veoma laka. Zna sve o modi, jer je bivša manekenka. Također zna sve o obliku haljine, pa imamo isti vokabular kada je riječ o dizajniranju toalete – rekao je Pierre.
Ništa ovako graciozno nije izgledalo nekoliko dana ranije. Modni svijet se podijelio u dva tabora, na one koji žele i one koji ne žele kreirati za prvu damu Amerike. Carolinna Herrera, poznata kao dizajnerica koja je kreirala najvećem broju prvih dama u Americi, nema ništa protiv da se prihvati ovoga posla, jer za nju ta uloga je čast, a isto razmišlja i Ralph Lauren.
Dok su imena Tom Ford, ili Marc Jacobs odlučno kazali NE! prvoj dami, Lauren je rekao DA!
Prateći američke medije, naročito one ugledne, poput, naprimjer, “Vogue” ili “Harper’s Bazaara”, i načina na koji su izvještavali o novoj prvoj dami, jasno je da politika i moda i dalje imaju neraskidivu vezu. Dok su Michelle Obamu hvalili što je za svoju prvu inauguraciju obukla vunenu haljinu i kaput, tada ne toliko poznate dizajnerice američko-kubanskog porijekla Isabel Toledo, naglašavajući kako prva dama daje šansu novim dizajnerskim imenima, Melanijina odluka da nosi haljinu Hervéa Pierrea, popraćena je naslovima kako prva dama nosi nepoznatog dizajnera. Također, nije se zaboravilo preispitati i šta će se desiti s vrtom Bijele kuće. Tako je, naprimjer, Michelle Obama imala svoj vrt, Eleanor Roosevelt kuhinju, dok će Melania, piše “Vogue”, oslanjajući se na izjavu njene vizažistice Nicole Bryl, imati beauty sobu u kojoj će provoditi najmanje sat i 15 minuta za sređivanje.
Otpor prema Donaldu Trumpu je razumljiv. Njegove izjave naročito su razbjesnile muslimanske zajednice u Americi, Meksikance i žene. No, zbog čega je toliki očiti otpor prema njegovoj supruzi? Liberalna javnost, ista ona koja treba štititi prava žene, nije se priklonila Melaniji.
Čitajući forume običnih Amerikanaca, svi su saglasni u jednom: Melaniji se ne oprašta činjenica što se nije usprotivila suprugu i osudila njegove ksenofobične i rasističke izjave.
Kao imigrantkinja nije osudila suprugove izjave u vezi s imigracijom, a kao faktura za naplatu joj se izdaje i to što je na konvenciji održala govor koji je bio plagijat govora Michelle Obama.
Za vrijeme predizborne kampanje Melanija se držala po strani, jedni su čak tvrdili da nju posebno i ne veseli činjenica da bi njen suprug mogao postati predsjednik.
– Zbog onog što je moj suprug, kakav je naš život, te da je on broj jedan u anketama, sve to u zbiru dovodi da su ljudi znatiželjni u vezi sa mnom – kaže ona novinaru „Harper’s Bazaara” na engleskom, s mekanim slovenskim akcentom, glasom postavljenim na nivo aristokrate, koji zna da nije potrebno glasno govoriti da bi ga neko čuo.

Izabrala sam politički ne izlaziti u javnost. Politički sam nastrojena u privatnom životu. I znam sve šta se događa između mene i mog supruga, pratim od A do Ž, ali sam izabrala da ne budem u kampanji. Ja sam napravila taj izbor. Imam svoje mišljenje, svoja sam osoba, i mislim da tu osobinu suprug voli kod mene. Donald svime dobro rukovodi, i nije uvijek politički korektan. On govori istinu. Nije sve ruža, cvijeće i savršeno. Jednostavno nije – kazala je Melania, koja je sada druga supruga jednog predsjednika koja nije rođena u Americi. Nakon Louise, supruge šestog američkog predsjednika Johna Quincyja Adamsa, rođene u Engleskoj).
Melania je prvi put došla u Ameriku iz rodne Slovenije na radnu vizu 1996. godine. Američko državljanstvo je dobila 2006., godinu nakon što se vjenčala s Donaldom. Vjeruje kako je njen proces naturalizacije tekao pošteno, jer je slijedila pravila.
– Ovdje sam došla zbog karijere, radila sam dobro i preselila sam se ovdje. Nikad ni pomislila nisam da ostanem u Americi bez papira. To ovisi o tome kakav ste tip osobe. Pratiš pravila. Pratiš zakon. Svakih nekoliko mjeseci moraš letjeti nazad u Evropu da potvrdiš vizu. Nakon nekoliko viza aplicirala sam za dobijanje zelene karte i dobila je 2001. godine. Nakon zelene karte aplicirala sam za državljanstvo. Bio je to dug proces.

Njen način

Njena priča nema scenaristički zaplet, od siromašne djevojčice do supruge multimilijardera. No, istina je da je njen današnji način života daleko od skromnih korijena u Sloveniji. Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, tridesetak kilometara od hrvatske granice, gdje je Melania odrasla, kažu da joj je otac prodavao autodijelove, a majka radila kao krojačica u tvornici dječije odjeće. Neki mediji navode da joj je otac bio član komunističke partije, no stvarnih potvrda tih tvrdnji nema. Američka verzija priče daje pomalo drugačiji pogled na njeno odrastanje i kaže kako joj je otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerica.
Nakon upisa studija arhitekture i dizajna na Univerzitetu Ljubljana u Sloveniji, počela se baviti manekenstvom. Radila je za modne kuće u Milanu, a kasnije pozirala i pred velikanima modne fotografije kao što su Helmut Newton i Mario Testino, te se pojavila i u „Sports Illustrated” izdanju za kupaće kostime 2000. godine. U novembru 1998., upoznaje Donalda na Fashion Week partyju kojem je domaćin bio Paolo Zampolli, italijanski biznismen i osnivač ID Models menadžment agencije (kasnije će raditi mnoge poslovne projekte s Trumpom). Melania je imala 28 godina, a Donald, otac četvero djece, 24 godine više od nje. Tada je bio i svježe razveden od druge supruge Marle Maples. (Ranije je bio u braku s Ivanom Trump od koje se razveo 1990. godine).
Želio je moj broj telefona, ali budući da je te noći imao žensku pratnju, naravno da mu nisam htjela dati broj telefona. Rekla sam mu: „Neću ti dati svoj broj telefona. Ti meni daj svoj broj i ja ću nazvati tebe” . Željela sam da vidim kakav broj će mi dati. Ako bi kojim slučajem to bio poslovni broj, pitala bih šta je to? Neću poslovati s tobom – prisjeća se Melania prvog susreta sa suprugom s kojim ima desetogodišnjeg sina Barrona.

melania6
Desilo se sasvim suprotno od onoga što je pomislila. Donald joj je dao sve svoje brojeve; od kancelarije do kuće u NewYorku…, i rekao joj da ga nazove. Melania je nakon toga otišla za Karibe, gdje ju je čekao photoshooting, ali ga je nazvala nekoliko dana kasnije. Na prvom sastanku odveo ju je na večeru, a onda i u Moomba, kasnih devedesetih ultra popularno celebrity mjesto u NewYorku.
– Bilo je to prekrasno mjesto. Sjećam se te noći kao da se desila prije dva mjeseca – govori Melania.
Vjenčali su se u Palm Beachu 2005. godine. Nosila je Diorovu vjenčanicu za čiju izradu je trebalo hiljadu sati. Sin Barron im se rodio godinu kasnije. Melania kaže kako ima jednostavan odnos sa suprugovom djecom iz njegovih prethodnih brakova; Donaldom Jr.-om 38, Ivankom 34, Ericom 32 i Tiffany 22.
– Oni su odrasli. Sebe ne doživljavam kao njihovom majkom. Ja sam njihova prijateljica. I tu sam kad me trebaju.

Za Melaniju kažu da je smirena osoba i jako dobra prijateljica. Ona nije ni ljutita osoba, kaže Pamela Gross, producentica na CNN-u koja je bila domaćica Melanijinog baby showera.
Otkako se udala za Donalda, vodila je nekoliko modnih poslova, od kozmetičke linije do kolekcije nakita. No, sin je centar njenog svijeta i posao je stavila na čekanje, kako bi maksimalno bila uz njega. Koliko joj je majčinstvo važno, potvrđuje i podatak da će ona narednih mjeseci sa sinom i roditeljima, koji su došli iz Slovenije, živjeti u New Yorku, kako bi Barron završio školsku godinu u privatnoj školi Upper West Side. Nakon toga njih dvoje će doći u Bijelu kuću.
Kako i pjesma “My Way” kaže, uz koju su kao predsjednik i prva dama otplesali u prošli petak, nema sumnje da će Donald biti dominantan i da će predsjedničku dužnost obavljati na svoj način. Samozatajna ili ne, sa vrtom u Bijeloj kući ili bez njega, Melania će sigurno biti dama s najviše stila.
 Nepoznati detalji o Melaniji

Donald Trump je prije Melanie imao dva braka. Prvi je bio s Ivanom Trump, a drugi s ljubavnicom iz prvog braka Marlom Maples. Iz tri braka ima petero djece.

– Melania ima 45 godina i sedam godina je starija od Donaldovog najstarijeg sina Donalda Trumpa, Jr.

– Govori pet jezika: engleski, francuski, italijanski, slovenski i njemački.

– Studirala je arhitekturu i dizajn u Ljubljani, a 2010. godine je dizajnirala svoju liniju nakita „QVC”.

– Na dan vjenčanja nosila je haljinu dizajnera Johna Galliana, koja je koštala blizu milion dolara.

– Poslom modela počela je da se bavi sa šest godina, a prvu profesionalnu reklamu snimila je u 16. godini.

– Učestvuje u nekoliko humanitarnih organizacija, uključujući i onu u vezi s istraživanjem raka dojke, te američkim Crvenim križem.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti