Kemal Čebo: Kredit danas dvoje ljudi veže jače nego matičar

Piše: Redakcija

Svoj talent za glumu počeo je iskazivati još kroz aktivnosti u osnovnoj i srednjoj školi, a glumačku karijeru graditi 2003. godine profesionalnim angažmanom u filmu Srđana Vuletića „Ljeto u zlatnoj dolini”, gdje je dobio jednu od glavnih uloga. Za Kemala Čebu to je bio veliki poduhvat i motivacija da nastavi put ostvarenja svoga sna.

– Uvijek sam imao potrebu za centrom pažnje i javnim nastupom. Krajnji rezultat angažmana u filmu „Ljeto u zlatnoj dolini” bio je samo potvrda da postoji perspektiva za mene u poslu koji se zove gluma. Trebala mi je ta sila koja me potakla da se glumi posvetim temeljito i s punom dozom ozbiljnosti, te da se odlučim za životni poziv – kaže Čebo, koji u tih 14 godina stoji iza mnoštva uspješnih projekata i predstava.

Osim glumom, Čebo se bavi i muzikom. Za njega kažu da je glumac po profesiji, a muzičar izborom.

Bend Futavci

– Muzika je ono što me prati kroz odrastanje. Jednostavno nije bilo stvari koju sam radio bez neke muzike u pozadini i kao takav ljubitelj muzike, prirodno je bilo da se okušam i oprobam i u toj vrsti umjetnosti. Muzika i gluma jesu usko vezane i nije bilo teško spojiti dvije stvari koje me čine živim. Mislim da volim oboje, beskompromisno i podjednako. Gluma jeste moj profesionalni poziv, daleko od onoga od čega živim, ali je i izbor – za početak našeg razgovora govori glumac Kemal Čebo.

Zajedno s Mirzom Salkovićem osnovao je bend „Futavci” kojem nije trebalo dugo da stekne popularnost i pažnju javnosti.

– Imali smo nešto da kažemo. Imali smo neku ideju života koju smo htjeli podijeliti. Prije svega, da pokažemo da život nije tako crn i siv, da muzika može biti i vesela i zabavna, da postoji i svijetla strana svakodnevice. Sasvim slučajno Mirza je svirao gitaru na nekom partyju pa smo iz improvizacije krenuli u pravljenje pjesama, koje eto danas, posjetitelji naših svirki pjevaju na sav glas. Ključni faktor odigrali su Ismar (basist) i Adnan (prvi bubnjar), sada Edvin (sadašnji bubnjar), da bi bend uopće nastao i opstao, jer su prepoznali spomenutu ideju i objeručke je prihvatili – kaže Čebo.

Pjesma „Prva ljubavna pjesma”, za koju su uradili i spot, stekla je veliku popularnost, što im je dalo još veću motivaciju za daljnjim profisionalnim radom. Nakon toga nastaje pjesma „Irska” i saradnja s Irenom Kapetanović.

– Danas je uspijeh uopće imati bend na okupu i to je rezultat upravo ovih spomenutih ljudi. Imam osjećaj da se ovih nekoliko bendova u BiH vidi kao neka vrsta koja izumire, kao dinosaurusi, ali nećemo se predavati. Trenutno radimo na novim pjesmama i zaokružujemo drugi album, koji smo najavili singlom i duetom s Irinom Kapetanović “Kao ljubav”. Trenutno imamo desetak novih pjesama, koje sada dorađujemo i uskoro bismo trebali ući u studio i uraditi produkciju. Mislimo da ovoga puta imamo zreliji materijal, a da li ćemo širiti uspijeh, ne znam, vidjet ćemo. Ako ne s drugim albumom, probat ćemo s trećim – kaže Čebo.

Svaki glumac se potrudi odigrati datu ulogu kao da je doživljava. Čebo pamti brojne uloge, kako u filmovima, serijalima, tako i u predstavama, ali izdvaja i onu koju mu je u dosadašnjem angažmanu bilo najteže iznijeti.

– Najteže mi je bilo u pripremi predstave Narodnog pozorišta Sarajevo “Jedan čovjek, dva šefa”. Ne zbog kompleksnosti lika i predstave, nego zbog ogromnog psihičkog i fizičkog napora pri angažmanu za predstavu pet dana prije premijere. Spavao sam u pozorištu zajedno s kolegama, probavajući i radeći kako bi premijera bila uspješna. Teško je uskočiti u proces koji je neko pripremao dva-tri mjeseca i za pet dana napraviti dobar posao. Na svu sreću, dovoljno volim pozorište i glumu da sam prihvatio taj zadatak i na kraju ga ispunio onoliko dobro koliko sam mogao. Na stranu upalu pluća i kolaps organizma, koji su uslijedjeli kao posljedica tog rada, zadovoljstvo je i danas izaći na scenu i igrati predstavu “Jedan čovjek, dva šefa” – ponosno priča Čebo.

Koliko god uspješan bio, kako kaže, često preispituje sam sebe da li je nešto mogao uraditi bolje.

– Uvijek se preispitujem da li sam nešto mogao bolje, šta god radio i napravio. Nikad nisam sebi rekao: “E svaka ti čast, majstore!”. A ako već moram izdvojiti, ponosan sam na svoju želju i volju da u ovom političkom prezentu, gdje umjetnost sve više gubi na vrijednosti i važnosti, radim ono što najviše volim – kaže glumac.

Djevojka me trpi

Osim na predstavama, dobio je angažman u seriji „Studio 4″, što mu je još jedno ostvarenje dječačkog sna.

– To je bilo još jedno divno iskustvo. Veliki sam fan „Sitcoma”, „Prijatelja”, „Big Bang Theorya”, „Modern Familya” i sličnih i uvijek sam želio igrati u jednom takvom. „Studio 4″ jeste nešto jako slično i osjećao sam veliki izazov pri prihvatanju angažmana. Mislim da sam se dobro snašao i iskren da vam budem, jedva čekam neki sličan projekt – kaže Čebo.

Osim što uspješno gradi svoju glumačku i muzičku karijeru, uspješan je i na privatnom planu. Već duži period je u vezi s djevojkom Jasminom. Na pitanje da li se u skorije vrijeme vidi u braku, Čebo odgovara:

– Uspješna je djevojka jer me trpi. Ma brak je super, što da ne. Ne znam za skorije vrijeme, ali u nekoj budućnosti, sigurno. S obzirom na to da živimo zajedno i da smo već u kreditu, mi smo kao vjenčani. Kredit danas veže jače nego matičar – šaljivo kaže Čebo, dodajući kako je brojne dječačke snove i želje ostvario, te da je ostala još samo žal za putovanjima.

– Možda da više putujem, za tim žalim. Uskladi godišnji, skupi lovu, izganjaj vizu, nije baš najjednostavnije za nas iz zemlje trećeg svijeta – kaže Čebo.

kemal cebo

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti