Obezbijedite bebi miran san

Piše: Redakcija

Svaki roditelj svom djetetu želi obezbijediti udobno mjesto za spavanje i miran san. Među velikim brojem savjeta pedijatara je i onaj da djetetov krevetić bude pokraj kreveta roditelja. Razlog tome je da dijete bude u poznatom okruženju, blizu roditelja, što doprinosi tome da se  samo uspava.

Pedijatri preporučuju i da beba spava na leđima, međutim roditelje ne treba iznenaditi ukoliko beba ne ostane spavati u tom položaju, budući da se beba poslije šestog mjeseca života sama počinje okretati tokom noći. Da bi dijete spavalo sigurno preporučuje se sljedeće:

– držite mekanu posteljinu, deke, jastuke, zaštitu za krevet i sve igrače izvan kolijevke;

-dojite bebu ukoliko ste u mogućnosti;

– kontrolišite temperaturu oko vaše bebe, obucite je lagano i održavajte prostoriju svježom i udobnom;

– u prostoriji u kojoj je beba zabranite pušenje, a madrac na kojemu  spava mora biti čist i čvrst.

Također roditelji moraju obratiti pažnju da li je kolijevka bebe bezbjedna. Treba napomenuti da ukoliko ste kupili novu kolijevu, ne morate  pretjerano brinuti jer sve moderne kolijevke moraju ispunjavati pravila o sigurnosti, no evo na šta treba obraditi pažnju ukoliko kolijevka nije nova.

Ukoliko je kolijevka napravljena prije 1985. godine, treba povesti računa o letvicama koje su međusobno previše udaljene i mogu djetetu ukliještiti glavu, kolijevke sa stranicama koje se spuštaju su veoma nesigurne i ne bi se trebale uopće koristiti, u SAD-u su zabranjene od 2010. godine. Noge krevetića ne smiju biti visočije od 0,1 cm kako bi se spriječilo da se bebina odjeća ne zakači na njih.

Osim svega ovoga treba napomenuti i da je spavanje je veoma važno za bebin psihički i fizički razvoj. Aktivni san se desi prvi put u 28. sedmici, a mirni u 32. sedmici trudnoće.

Funkcije spavanja su sljedeće:

1. Fizički i mentalni oporavak organizma

2. Konsolidacija memorije i emocija

3. Obnavljanje i čuvanje rezervi energije

4. Oporavak imuno sistema

5. Utjecaj na rast mozga

6. Tokom sna se aktivira hormon rasta

Ovo su razlozi zbog kojih bi novorođenčad trebala spavati 16 – 18 sati na dan do prvog mjeseca i do 15 sati do prve godine života –  objasnila je pedijatrica dr.sci.med. Verica Mišanović.

Svakako roditelji ne bi trebali zaboraviti male rituale pred spavanje djeteta:  nježni poljubac za laku noć, mekana i čista posteljinu, ugodne pidžame i svježe pelene kako bi bila suha i osjećala se udobno.

Stoga da bi se beba budila vesela, nasmijana i suha  Pampers predstavlja nove i poboljšane Baby-Dry pelene koje sada uključuju tri apsorbirajuća kanala dizajnirana da bebe budu suhe ujutro baš kao i noć prije, sa manje vlažnog noćnog tereta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti