Vježbajte i nakon carskog reza

Piše: Redakcija

Žene koje su se porodile carskim rezom obično razmišljaju da li i kada smiju početi vježbati. U istoj dilemi su i one žene koje su imale naviku vježbanja prije trudnoće. Panike nema, potrebno je samo da sačekate određeni period, kako bi se rana smirila, zacijelila i dozvolila vam napor kao što je vježbanje.

– Ne postoji čudotvorni  lijek i univerzalan recept kako izravnati i zategnuti stomak, barem ne brz i jednostavan, kako to većina mama priželjkuje. Vježbanje se ne preporučuje sve dok od doktora ne dobijete zeleno svjetlo. Prvo treba pustiti da rez u potpunosti zacijeli, no najčešće to nije dovoljno. Vaše tijelo se iznutra još oporavlja, mišićima treba vremena da se vrate na svoje mjesto. Kako će se maternica oporavljati i sakupljati, stomak nakon carskog reza, će s vremenom biti sve manji – kaže Daniela Huseinbegović, instruktorica aerobik kluba „Fit & Fun“, i za sve mame koje su se porodile carskim rezom predstavlja pet vježbi koje mogu raditi nakon carskog reza.

Vježba 1.

Početni položaj je stav na sve četiri, dlanove stavite pod ramena i na udah uvlačite stomak i gurajte leđa prema gore a na izdah se istežete. Veoma je važno disanje u ovoj vježbi. Uradite osam ponavljanja.

Vjezba1 druga Vjezba1

Vježba 2.

Lezite na leđa, noge savijene u koljenima, a stopala na podu. Ruke su prekrižene na prsima. Podignuti od poda gornji dio trupa, tako da ne savijate vrat i da ne gurate bradu prema prsima, te napravite izdisaj. Također je važno disanje, odnosno udisaj i izdisaj prilikom izvođenja vježbe.

Vjezba2

Vježba 3.

U ovoj vježbi, u kojoj je aktivan donji dio stomaka, važno je da šake postavite ispod zadnjice da ne biste pravili veliki luk između donjih leđa i podloge. Noge su podignute uvis te blago savijene u koljenima, spuštate naizmjenično jednu pa drugu nogu prema podu.

Vjezba3 druga

Vjezba3

Vježba 4.

Lezite na leđa povijenih nogu sa stopalima na podu postavljenim u širini kukova. Ruke su na podu ispružene uz trup. Udahnite pa s izdahom podignite stražnjicu od poda tako da trup i natkoljenicu postavite u ravninu. Zadržite nekoliko trenutaka pa vratite u početni položaj.

Vjezba4 druga Vjezba4

 

Vježba 5.

Spustite se na podlaktice i pružite desnu nogu, zategnite stopalo te podižite nogu s poda prema gore. Tijelo je mirno. Stomak je stisnut. Nakon osam ponavljanja, zamijenite nogu.

Vjezba5 druga Vjezba5

 

Pročitajte još