Život s mnogo djece: Mame na najljepšoj dužnosti

Piše: Redakcija

Angelina Jolie je majka šestero djece, Victoria Beckham ih ima četvero. Obje slavne mame imaju i armiju pomagača u odgoju. Koliko će neko imati djece, ovisi o izboru svakog roditelja ponaosob, ali i mogućnosti. U vremenu u kojem živimo, kada su poslovne obaveze neumoljive, a tempo užurban, roditelji mahom kažu da im je dosta imati jedno ili dvoje djece; mi smo pronašli mame koje su se odlučile za brojniju porodicu. U Bihaću Sanelu, majku četiri dječaka, u Beogradu Mirku, 26-godišnju mamu troje djece i u Sarajevu Sanelu, koja je rodila petero djece, četiri kćerke i jednog sina. Sve one otvoreno govore kako izgleda svakodnevica u domu punom djece, kao i njihove obaveze.

Sanela Mešić-Beganović, majka četvorice sinova 

Čim jedan ustane, svi su budni, a onda slijede njihovi rituali…

– I da me sada neko pita, bih li išta mijenjala u svom životu ili bih voljela da je drugačije? Odgovor bi bio: “Ne!”Opet bih sve isto. Život ne pita koliko ćeš djece imati? Kada ćeš se udati? Plana nema. Desi se spontano…, ljubav, velika ljubav, pa iz te ljubavi jedno, drugo pa i treće i četvrto dijete. Kada sam saznala treći put da sam trudna, bilo je straha opravdanog, jer u petom mjesecu trudnoće sam saznala da nosim blizance i to dva dečka. Nakon što sam izašla iz ordinacije plakala sam. Suprug se zabrinuo. Ko zna šta je u tom trenutku mislio. Onako kroz plač sam mu rekla: “Blizanci”. Smješkao se. Ponovim: “Blizanci, i to dva sina”. Taj osmijeh je postao još veći… Kako se slatko smijao, a ja plakala. Pomiješani osjećaji. Samo se ti smij, kazala sam mu, tek si promijenio auto, a sada će ti trebati kombi. Nije se dao izbaciti iz takta – kaže Sanela Mešić-Beganović.

Ova 38-godišnja doktorica, specijalist pedijatar u bolnici u Bihaću, gdje i živi sa svojom porodicom, ima četiri sina. Tarik Jusuf ima 12 godina, Bakir 9, dok su blizanci Emir i Omar rođeni 2012. godine. Iako ni ona ni suprug ne dolaze iz velikih porodica, suprug ima brata kao i ona, Sanela je kao djevojka maštala da ima mnogo djece. Kao studentica je voljela, priča nam, jako pedijatriju.

– Volim djecu. Uživam s njima. Dečki se zezaju kad mnogo radim pa mi kažu – mama nemoj ići na posao, pa dosta smo ti nas četvorica. Jer, i posao zahtijeva veliku odgovornost, savjesnost, brigu. Ideš kući, a razmišljaš o nekolicini druge djece koju si ostavio u bolnici. A, opet, moj quatro fantastico traži svoje. Njima mama služi kao enciklopedija, a ako nešto ne zna, kažu: “Eto vidiš koliko si išla u školu, a opet nešto ne znaš”. Uvijek imaju odgovor na sve.

Jutra su za ovu mladu mamu posebna. Radni dan počinje u pet sati ujutro, uz kaficu i jutarnje polusatne rituale; šminkanje i oblačenje.

– Čim jedan ustane, svi su budni. Slijede njihovi rituali, svađa oko kupatila. Stariji dječak pere zube i po 20 minuta. Opstruira toalet. Pubertetsko pranje zuba do potpunog izbjeljivanja (smijeh). Odmah rasprava. Pravim se da ne čujem. Kuća miriše po čitav dan. Zatim sokići, naranča, med… Nekada da, nekada ne, ali pokušam. Onda uskače svako u svoj komad odjeće, nekada odu i s naopako obučenom majicom i bojama. Tete su to već skužile pa tolerišu. Mnogo pričamo i mnogo se ubjeđujemo, pravo jutro za razbuditi, i da nema kafe, progledala bih. Sam dolazak s posla je kao na traci. Od ručka, pospremanja, a nekada se zna desiti kada dođem s posla da zateknem novi raspored u stanu. Fali slika, vazna, luster se trese, tepih okrenut. Čim me čuju, sakriju se dok me ljutnja ne prođe. Ne izlaze iz sobe i kažu mi: “Mama, uzmi pare iz naše kasice i kupi novu vaznu, ova ti i nije neka”. Tako da od ukrasa u kući imamo samo ukrasne jastuke, i to ne od perja, da slučajno ne bi pukli.

Uprkos činjenici da u njenoj kući vlada vesela atmosfera, Sanela veoma vodi računa o tome da dječaci znaju red kad je riječ o odnosu djeca-roditelj.

Bude tu i kazne, naravno. Oduzimanje telefona, tableta, playstationa, sve mora biti prema zaslugama. Budući da vole biti vani, najveća kazna je da nema izlaska. Tada se sve greške ispravljaju u rekordnom roku.Iako bude i suza i plača i negodovanja, sve završimo s jednom velikim zagrljajem i poljupcem – kaže sretna mama i govori kako nekada zna biti i teških dana. I ona i suprug, koji je inžinjer geodezije, imaju jako puno poslovnih obaveza, pa nekada ne mogu sve stići oko djece. No, tu su njeni i suprugovi roditelji, koji nastoje maksimalno olakšati obaveze mladim roditeljima. Iako ima brojne obaveze, i poslovne i roditeljske, Sanela ipak pronalazi i vremena za sebe.
– Imam nekoliko prijateljica s kojim punim baterije, a odem i na aerobik. Uživam u svojoj ulozi majke, volim to i dečki mi nisu razmaženi, jer previše ljubavi nikada ne razmazi djecu, djeca postaju razmažena kada prisustvo zamijenimo poklonima – kaže Sanela.

mame tema sanela beganovic2

Mirka Vasiljević, majka troje djece

U krevet se mora ići u pola deset

Srbijanska glumica Mirka Vasiljević vjerovatno je jedna od najmlađih žena koje se bave javnim poslom u našoj regiji, da je tako mlada rodila troje djece. Mirka, i njen partner, srbijanski fudbaler Vujadin Savić, roditelji su dvojice dječaka Andreja i Mihajla i djevojčice Adrijane. Mirka ima sreću da živi u velikoj porodici, ona svoju tetku i teču smatra svojim drugim roditeljima, tu je njena majka, baka, deda, Vujadinovi roditelji, 11 ih se zna sakupiti da joj pruže ruku podrške oko odgoja djece, kad ta vrsta pomoći mladoj mami zatreba. U koliko mališani moraju u krevet, koliko vremena Mirka ima za šminkanje ujutro, te na koji način provodi vaspitne mjere, 26-godišnja glumica veoma otvoreno govori, ne krijući kako ne vjeruje u moć batina, koliko u razgovor s djecom. Nekada im, kaže, razgovor zna biti gora kazna od bilo čega drugog.

– To je odgojna metoda za koju ja znam, i zato je i primjenjujem u odgoju svoje djece. S djetetom je važno pričati, jer, iako smo roditelji, ne znamo mi šta je u njihovoj maloj glavi. Vi kroz razgovor možete doći do jako puno odgovora, naprimjer, zašto je dijete pokazalo tu vrstu ponašanja, dok će ono kroz razgovor shvatiti gdje je pogriješilo – kaže Mirka.

Dan ove mlade mame počinje kad i njenoj djeci. Obično ustaje u periodu između pola sedam i pola osam ujutro. Slijedi njihovo spremanje, doručak, a potom ih vodi u vrtić.

– Dok su oni u vrtiću, trudim se da obavim svoje privatne stvari, kao što je, naprimjer, peglanje veša, nabavke potrepština za kuću, ili se čujem s nekim od prijatelja da se vidimo na nekoj brzinskoj kafi, ako imam probe u pozorištu, obavim i to, slikanje, intervjui… zatim ih kupim iz vrtića. U krevet idu do pola deset navečer, i tu nema iznimke. Znaju da moraju mamu poslušati. Jako je važno zarad kvalitete porodice, da i roditelji imaju vrijeme za sebe, jer i djeca se zaigraju nekada sama sa sobom, zato što trebaju vrijeme za sebe, i nisu uvijek za akciju, pa tako i odrasli. Kad je riječ o šminkanju, ja se ujutro ne šminkam, jer me obaveze ne tjeraju da se šminkam, nenašminkana mogu djecu da odvezem u vrtić, u prodavnicu također mogu da odem nenašminkana, a kad pak moram da se sredim zbog predstave, naprimjer, a mališani su kući, i oko njih je uvijek nekog posla, pa možda ne stignem, moj neseser za šminku je u kolima, ili u torbi, pošto male torbe odavno nisu dio mog asesoara, tada se u kolima našminkam – govori Mirka.

Budući da zbog Vujadinove fudbalske karijere porodica često mijenja adresu, tako se i mlada mama trudi da ne pretjeruje u kupovini nepotrebne garderobe.

– Vujadin i ja smo zajedno od naše 19. godine. I budući da se stalno selimo, nije najzahvalnije mati 20 kofera garderobe i stvari za djecu. Ja nemam ljude koji će to nositi za mnom. I zato je najpametnije imati garderobe koliko stane u jedan veliki kofer. Moja kćerka je nosila bodi od brata, sada kada je već djevojčica, naravno da kupujemo odjeću za djevojčice. Mlađi sin ima sve Andrejevo, a ono što mu je novo to je dobio na poklon, za rođendan, novu godinu… Apsolutno se ne bahatim s tom garderobom, jer sve se preraste. Jedino što se trudim da bude kvalitetno jeste obuća, zbog zdravlja stopala. A pamučne majice, markirane ili ne, sve je to isto. Pamuk, pamuk.
A, šta Mirka čini da djeci uvijek pruži podjednaku pažnju i na koji način kontrolira ljubomoru ukoliko se pojavi među njima?

– Vujadin i ja djecu učimo da u kući budi slobodni, mogu da se posvađaju i kažu šta žele, ali van kuće oni moraju biti tim, razgovarati, i šta god da se desi oni moraju da se drže zajedno. Nisam pobornik da se jedno dijete u odnosu na drugo, peto… nebitno favorizuje, to je van pameti. I jako ružno. Gledam u tim situacijama da budem pravična. Ako radim nešto s jednim, druga djeca trebaju da sačekaju da završim tu obavezu, pa da se posvetim drugom, odnosno trećem djetetu. Važno je djetetu pokazati da je važno i uposliti ga, jer ono se voli osjećati korisnim. Najstarijem sinu, naprimjer, znam reći da obuče jaknu seki, dok ja obučem jaknu braci – priča Mirka i otkriva nam da su ona i njen partner za sada zadovoljni s troje djece.

mame tema vasiljevic2

Sanela Mulić, mama petero djece

Da se ne naljute, kupiš im isto

Sanela Mulić (44) iz Sarajeva majka je petero djece. Uvijek je, kaže, priželjkivala da ima veliku porodicu, a ta želja joj se i ostvarila. Svaka minuta i svaki sat u odgoju njene četiri kćerke i sina, toliko je dragocjen da ih ona ne bi mijenjala ni za sva bogatstva svijeta.

– Ili sam dovoljno luda ili dovoljno hrabra, ne znam, ali nikada nisam osjetila ni najmanji strah kako sve stići. Život me je pripremio na ovu ulogu u kojoj neizmjerno uživam. Ja djecu inače jako volim, i mogla bih ih još roditi, čini mi se. Međutim, djecu danas nije teško roditi, to je najlakša stvar u životu, ali ih je, budući kakvo je vrijeme u kojem živimo, teško odgojiti. Roditeljstvo ne podrazumijeva samo da vi djeci obezbijedite materijalne stvari, krov nad glavom i hranu, već i da kvalitetno provodite vrijeme s njima, a to znači da mnogo razgovarate. Sa svojom djecom sam gradila i gradim prijateljski odnos u kojem se zna da je roditelj autoritet. Tako se ponašamo i suprug i ja. Dijete mora znati šta smije, a šta ne smije, kakva ponašanja su dozvoljena, a kakva nisu. Uvijek sam birala razgovor da im skrenem pažnju na važne stvari u životu. Sinu imam običaj reći, kad je riječ o školi: “Sve rezultate koje postigneš danas, sutra će biti za tvoju budućnost”, a svima njima da je najvažnije da sve svoje prve nedoumice rješavaju u kući, to jeste sa mnom, da nemamo tajni, tabu tema, te da ih niko ne može savjetovati bolje od njihove majke. I to je zaista imalo mnogo efekta – kaže Sanela za “Azru”.

Adela je najstarija kćerka, ratno dijete, priča nam dok listamo porodični album. S kanisterom vode je Sanela te 1993. godine, baš kao i sve druge porodilje u Sarajevu, otišla u bolnicu da se porodi. CNN je tada u okviru svoje reportaže snimio i Sanelin izlazak iz bolnice. Adela je danas mlada obrazovana žena, na Sarajevo School of Science and Technology u Sarajevu je završila ekonomiju, a potom uplovila i u bračnu luku. Sve ijedna slika s vjenčanja kazuje da je ovo bila jedna od najglamuroznijih i najromantičnijih svadbi u glavnom bh. gradu. Mladoženja je prošao časove jahanja, ne bi li po mladenku došao na konju. Sedamnaestogodišnji sin Zinedin je srednjoškolac, II razred Bosansko-turskog koledža, kćerka Amina deveti razred Osnovne škole “Nafija Sarajlić”, Merjem treći Osnovne škole “Bosna Sema”, a najmlađa Medina, mamina je, kaže, beba, koja u martu puni šest godina.

Kako je živjeti u kući s mnogo djece, pitam je, na šta uz osmijeh odgovara: “Ima svega, samo nikad nije dosadno”.

– Dok smo se suprug i ja zabavljali, maštali smo o mnogo djece. Uvijek bismo gledali izloge, prodavnice i govorili kako ćemo kad se vjenčamo i budemo imali svoju porodicu, živjeti u kući u kojoj će svako dijete imati svoju sobu. Mladalački snovi su nam se ostvarili. I vjerujte mi, kad me neko pita kako sve stižem, kažem fino, jer u ovakvim situacijama je najvažnija dobra organizacija. Koliko puta mašinu za suđe uključim? To više i ne brojim. Sedam čaša, tome dodajte ostalo posuđe za ručak, i vidjet ćete koji je to broj. A, nemam kućnu pomoćnicu. Ta atmosfera u kući, to je nešto što ja ne bih mijenjala nizašta. Kad se skupe, i počnu pričati svoje dogodovštine, teme variraju od vrtića do škole – priča nam Sanela.

Sanela je završila srednju trgovačku, a potom i ekonomsku školu, dok nije ostala trudna s drugim djetetom, radila je, nakon toga, bila je posvećena odgoju djece, djelimično involvirana i u privatnu porodičnu firmu. Budući da je sama blizanka, jako joj je priča nam, drago što i sva njena djeca se na neki način ponašaju upravo tako, kao da su blizanci, iako je po nekoliko godina razlike među njima. Šta radi ako kojim slučajem primijeti da je jednom djetetu posvetila više pažnje nego drugom, trećem…, pitam je?

– Jako je važno balansirati u pažnji koju iskazujete prema djeci. Dvije kćerke imaju devet i šest godina i, naprimjer, primijetila sam da ako jedna ima neku haljinicu ili nešto slično, da i druga to isto želi, da bismo izbjegli nesporazume (smijeh), odmah kupim isto i jednoj i drugoj. Ne razumijem kad neko od roditelja kaže, naprimjer, meni je najmlađe dijete najslađe, meni su oni svi isti. Volim ih i osjećam i brinem podjednako i ne mogu da ih razdvajam – kaže Sanela na kraju razgovora.

mame tema sanela mulic1

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti