Azra u posjeti porodici Mangafić: Tri generacije njeguju ljubav prema pjesmi

Piše: Redakcija

Ekipa našeg magazina posjetila je jednu od najpoznatijih muzičkih porodica s ovih prostora. Temelje bogate muzičke tradicije je prije 50 godina postavio Ibro Mangafić. Dobri poznavaoci ovdašnje muzičke scene ni danas ne zaboravljaju mnoge hitove koje je Ibro napravio za zvijezde kao što su Halid Bešlić, Šerif Konjević, Hanka Paldum, Zorica Brunclik i drugi. Njegova porodica, sin Jasmin, snaha Jasna i unuk Dino, nastavlja njegovu uspješnu priču.

Ljubav prema muzici u sarajevskoj porodici Mangafić prenosi se s generacije na generaciju, a sve je krenulo prije skoro 50 godina, kada se Ibro Mangafić počeo profesionalno baviti muzikom. Zaslužan je za mnoge hitove velikih regionalnih zvijezda poput Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, Hanke Paldum, Zorice Brunclik i drugih. Veliku ljubav prema muzici prenio je na sina Jasmina, a potom na unuka Dinu, koji s mnogo uspjeha danas vode muzički studio u Sarajevu. Prošle sedmice bili smo njihovi gosti.

Mangafici3

Dinina majka, a Jasminova supruga Jasna dočekala nas je s pjesmom i osmijehom. U domu Mangafića muzika je sastavni dio, te, kako kažu, svi slušaju sve i ne izdvajaju niti jedan žanr. Dok prethodnih 50 godina želi na neki način ponovo oživjeti, Jasna je prošle godine objavila 51. pjesmu, kojom se mnogo ponosi, a sin Dino uspješan je u vođenju studija zajedno s ocem Jasminom, koji je muzički producent.

PROMOTER YAMAHE

Devetnaestogodišnjeg Dinu javnost zna još kao dječačića iz grupe “Maximum power”, kada je sa samo 12 godina profesionalno krenuo u muzičke vode. On i dječaci iz grupe došli su do samog finala muzičkog takmičenja “Rat bendova”, gdje su im predvidjeli veliki uspjeh, ali nakon što ih je prošao pubertet okončali su priču zvanu „Maximum power”, te svi krenuli svojim putem.

– Svi u porodici mislili su da neću krenuti putem muzike, jer nisam imao dara ni za pjevanje ni za sviranje. Uspio sam im dokazati da se s tim talentom ne treba roditi, nego da se može i naučiti pa sam za samo godinu naučio oboje, te sam već sa 12 godina bio i član benda „Maximum power”. Bend odavno nije aktivan, a većina nas se posvetila samostalnim karijerama – govori Dino.

Već sa 19 godina Dino je napravio velike uspjehe kao muzičar, što potvrđuje i činjenica da je najmlađi promoter korporacije “Yamaha” na svijetu za gitaru i da je nedavno na internet takmičenju gitarista ušao među top 15 u Evropi. Završio je Srednju muzičku školu, te će školovanje, kaže nam, nastaviti u Njemačkoj, u Ludwigsburgu, na smjeru za filmsku muziku. Kako Dinino vrijeme tek dolazi, ne sumnjamo da će i on, baš kao i njegov otac i djed, biti osoba koja će postavljati standarde u muzici, onako kako je i Ibro začinio estradnu sliku 20 vijeka.

– Interesovanje za filmsku muziku javilo se još davno, u djetinjstvu. Oduvijek me privlačilo, a već radim neke produkcije, ali ću se tome više posvetiti kroz školovanje za smjer koji imam namjeru upisati u Njemačkoj. U svijetu je to jako dobar posao, zaraditi se može itekako, a filmova će uvijek biti. Čak i oni „niskobudžetni” filmovi imaju dovoljno dobar budžet, gdje producenti odlično profitiraju, a o visokobudžetnim filmovima ne moramo ni pričati – govori nam mladi nasljednik Mangafića.

Mangafici4

Nekada veoma popularna pjevačica Jasna Mangafić s pjesmom „Samo nemoj ti” vratila se prošle godine na stare staze slave. Priča nam kako je ova pjesma u njoj probudila toliko emocija, da ju je morala snimiti.

– Tokom svih ovih godina ipak je porodica bila na prvom mjestu. Nikada nisam dopustila da moja djeca i drugi članovi porodice ispaštaju zbog toga. Sve moje pjesme snimljene do sada su uglavnom dobre, ali nisu zaživjele onoliko koliko treba. Međutim, namjeravam ih oživjeti u skoroj budućnosti, budući da se sada mogu njima intenzivnije posvetiti. Pjesma „Samo nemoj ti” dobila je pozitivne reakcije drugih. Jako mi je draga, jer budi emocije u meni kao nijedna do sada. Malo stihova naše predivne spisateljice Emine Vukičević, govore mnogo „voli me i kad me nema, i kada loše o meni pričaju svi”. Pjesma je posvećena ženama, a pouka je muškarcima.

 

SVI ŽANROVI

– Imam koncept 40 +, mislim na godine, naravno. Drago mi je kada čujem da me sluša i mlađa publika, ali pjesme su namijenjene ženama iznad 40 godina, koje već uveliko znaju i moje prethodne hitove i uživaju u njima. Novo vrijeme donosi nove trendove i muzičke pravce i ne želim ih kritizirati. Želim da makar na momente oživim lijepa sjećanja na divne večeri, kada su svirane i pjevane dobre, stare stvari. Dobra muzika uvijek će biti prisutna na našim prostorima, a sebe, često to kažem, smatram „ženskim Željkom Samardžićem” – kaže nam Jasna Mangafić.

Šta je ključ zbog kojeg ova porodica tako uspješno, generacijski baštini ljubav prema muzici, pitam ih, dok nam otvaraju vrata svog muzičkog studija. Kvalitet i trud, kažu.

– Iako se za svekra Ibru uvijek veže narodna muzika, u našoj kući slušaju se svi žanrovi. Najljepši početak dana nam je uz neki dobar rock, gdje se svi pošteno razdrmamo. Slušamo i jazz, te sve druge žanrove. A što se slavlja tiče, kada sam došla u dom Mangafića, uvijek su bile neke zabave i druženja. Svi su voljeli dolaziti kod nas i veseliti se s nama. Ni danas nije velika razlika, malo rjeđe organiziramo slavlja, ali uvijek je uz dobru zabavu prisutna i kvalitetna muzika. U našoj porodici muzika je vijekovima prisutna i nadam se da će se ta muzička tradicija nastaviti još dugo, muzika je ono što nas spaja i drži na okupu – kaže Jasna.

Mangafici5

Jasna ima i kćerku Melisu. Jako je muzikalna, kaže. No, uprkos daru za muziku, Melisa se nikada nije okušala kao pjevačica. Strah od javnog nastupa, njena je najveća kočnica, govore nam.

Vrijeme odmiče. Pridružuje nam se i Jasnin suprug Jasmin, inače producent. Posljednji, veoma zapažen projekt mu je bio „I djeca znaju pjevati”, gdje je s poslovnim partnerima okupio najbolje dječije vokale iz svih krajeva BiH. Novi planovi su pred njima, a u vezi su, očekivano, s muzikom i pjesmom. S pjesmom su nas dočekali, a s pjesmom i ispratili.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti