Amal i George Clooney: Sve je spremno za dolazak sina i kćerke

Piše: Redakcija

Iako se 1994. godine, nakon što se razveo od svoje prve supruge Talie Balsam, George Clooney zarekao da se više nikada neće ženiti niti imati djecu, mišljenje je promijenio kada je upoznao fatalnu advokaticu za ljudska prava Amal Alamuddin. Ovog juna rodit će mu blizance, dječaka i djevojčicu, što je vijest koju su svjetski mediji dočekali kao pravu poslasticu.

Piše: Selma Hodo

Advokatica za ljudska prava Amal Clooney i holivudski superstar George Clooney u junu ove godine će postati roditelji blizanaca. Ovu vijest prvo je objavio libanonski „The Daily Star”, no, nisu ga pratili američki portali. Sve relevantne tiskovine i online mediji u Americi su čekali sigurniju potvrdu vijesti, koja neće dolaziti od anonimnog prijatelja porodice Clooney. I potvrda je došla. Prvo je Georgeov prijatelj i kolega glumac u intervjuu za „Entertainment Tonight Canada” Matt Damon kazao da 55-godišnji glumac i njegova 39-godišnja supruga očekuju rođenje blizanaca, da bi mu se ubrzo u objavi vijesti pridružila Julie Chen, prezenterka američkog dnevnog showa „The Talk”.

– Prošle jeseni nas dvojica smo snimali kad me je u jednom trenutku na setu povukao u stranu i rekao mi da će postati otac. Kad sam to čuo, samo što nisam počeo plakati. Toliko sam bio sretan zbog njega. Pitao sam ga koliko je trudna, odgovorio je osam sedmica. „Da li si ti normalan? Nikome ne govori više, nikome. Znaš li za pravilo 12 sedmica?”, rekao sam mu. Naravno da nije znao – prisjetio se Matt trenutka kad mu je Clooney saopćio lijepu vijest, dodajući kako ne sumnja da će njegov prijatelj i njegova prekrasna supruga biti sjajni roditelji.

Djeca su sretnici

– Sretan sam zbog njega. Osvojio je jack pot. Na svakom nivou. Ona je nevjerovatna žena. I njih dvoje će biti sjajni roditelji. Ta djeca su sretnici – kazao je Damon.
Iako imaju nekretnine i u Americi i Evropi, Amal i George za svoju porodicu renoviraju vilu sa devet spavaćih soba u Berkshiru u Engleskoj. Kako piše britanski tabloid „The Sun”, par je vilu kupio 2014. godine, odmah nakon vjenčanja u Italiji.

Na Britaniju se Amal neće morati navikavati, na Otoku je njen dom, otkako se njena porodica iz Libanona preselila u Englesku. Amal Ramzi Alamuddin Clooney je rođena 3. februara 1978. godine u Bejrutu. Njena porodica je feudalna aristokratska porodica s korijenima iz 14. stoljeća. Amalina majka Baria Alamuddin je vrlo uspješna novinarka i TV producentica. U karijeri je intervjuirala imena kao što su: Tony Blair, Bill Clinton, Margaret Thatcher, Fidel Castro…, dok joj je Indira Ghandi dala svoj zadnji intervju. Radila je za kuće Al-Arabia, Al-Jazeera, Al-Jazeera International, Abu Dhabi Television i mnoge druge.

Iako u ozbiljnim godinama, prešla je 66., i dalje je radno aktivna, u dnevnom listu Al-Hayat, te se bavi i humanitarnim radom. Za razliku od majke, Amalin otac Ramzi je u penziji. Dok se nije penzionisao, na Američkom univerzitetu u Bejrutu predavao je poslovne studije. O religijskoj pripadnosti same Amal Alamuddin svjetski mediji ne troše previše riječi, ali činjenica jeste da vjerska pripadnost njenih roditelja njoj ne ostavlja previše “manevarskog prostora”. Druzi su, naime, vrlo neobična religijska skupina koja u čitavom svijetu broji možda milion ljudi i koja ima pravila vrlo jasna – djeca nasljeđuju očevu vjeru, a Ramzi Alamuddin jest Druz.

Druzi, odnosno Duruzi, sami sebe nazivaju al-muwahhidun – oni koji ispovijedaju Božije jedinstvo. Riječ je o vjersko-etničkoj skupini naseljenoj uglavnom na području Sirije, Libanona, Izraela i Jordana. Nazvani su po jednom od utemeljitelja svoje vjere Muhammadu ibn Ismail al-Durziju, a jezički i etnički pripadaju Arapima. Kada je sredinom sedamdesetih godina u Libanonu počeo građanski rat, porodica Alamuddin je uspjela pobjeći iz zemlje. Amal je imala dvije godine kada je njena porodica iz Bejruta došla u London. Bila je odlična učenica, te za nju nije bilo problem da se kasnije školuje na prestižnim univerzitetima.
U Oxfordu je završila pravo na St. Hugh koledžu, a potom je diplomirala i na Pravnom fakultetu u New Yorku, gdje se zadržala još nekoliko godina, kako bi usavršila međunarodno kazneno pravo, humanitarno pravo i ljudska prava, radeći s najuglednijim pravnicima na svijetu. Nakon što je položila pravosudni ispit zaposlila se u jednom od najbolje rangiranih advokatskih ureda u svijetu „Sullivan & Cromwell”.

Također, bila je i savjetnica i pomoćnica jamajčanskom sucu Patricku Robinsonu, bivšem predsjedniku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, dok je presjedavao sudskom vijeću u procesu protiv Slobodana Miloševića. Godine 2010. se iz Amerike vratila u London da radi za kompaniju „Street Chambers”. Tada je radila na nekoliko veoma važnih slučajeva kao što je odbrana ukrajinske premijerke Julije Timošenko, savjetnika Muammara al-Gadafija Abdullaha al-Senussija, te glavnog urednika WikiLeaksa Juliana Assangea.
– Ona ima osobine za koje biste umrli. Nevjerovatno je bistra, nezavisna, britka sablja u poslu i umije s ljudima – rekao je Mark Stevens, pravni zastupnik koji ju je angažirao da zastupa Juliana Assangea.

Radila je i kao savjetnica Kofija Anana, sekretara Ujedinjenih nacija. Nedavno je Amal na NBC-u izjavila da želi tužiti ISIL zbog zločina protiv čovječnosti, kazavši da joj je misija militante koji su silovali, mučili i ubijali jazidske žene dovesti pred lice pravde, bez obzira na cijenu.
– Bilo je bolno slušati svjedočenje jedanaestogodišnjakinja i dvanaestogodišnjakinja o tome šta im se događalo, a mi još nismo u stanju uraditi išta o tom pitanju – rekla je u razgovoru za NBC.
Kada je bila upitana za suprugovo mišljenje, odgovorila je hladno.

– Mnogo smo raspravljali o tome i svjesni smo opasnosti koji ovaj potez može donijeti. Ipak, sukob s Islamskom državom nije šala.

Osim što je hrabra i jedan od najboljih odvjetnika, Amal govori čak tri jezika: arapski, engleski i francuski. Iako je advokatica svjetskog ugleda, sa zavidnom karijerom, prava medijska zvijezda i jedna od najfotografiranijih žena svijeta je postala tek kad je počela vezu s vječitim neženjom Georgeom Clooneyjem. Medijima je bila prava poslastica. Potpuno drugačija od svih žena s kojima se George do tada zabavljao. Sve njegove partnerke do tada su bile dijelom svjetskog showbusinessa. Amal nije dolazila iz tog svijeta. Posljednja u nizu, Stacy Keibler bila je model, glumica i profesionalna hrvačica, dok je prva supruga Talia Balsam, s kojom je bio u braku od 1989. do 1993. godine, bila glumica.
Iako je glumac tvrdio da se nikada više neće oženiti, planove će mu pokvariti prelijepa advokatica. Par se vjenčao u Veneciji, 2014. godine, nakon samo nekoliko mjeseci veze. George je bio fasciniran s Amal, te ju je na prvi sastanak pozvao mailom. Navodno joj je napisao: „Mislim da bi se najzgodniji muškarac na svijetu trebao upoznati s najzgodnijom advokaticom za ljudska prava na svijetu”. Amal je tri puta odbila najpoželjnijeg neženju prije nego što je pristala izaći na ljubavni sastanak.

amal4
Razlike u obrazovanju

Danas Clooney često u šali zna reći kako je svojoj supruzi samo trofej, te da je njegov zadatak da na njenim poslovnim večerama šuti i izgleda dobro i da se često osjeća kao idiot dok razgovara sa svojom suprugom, što su strani mediji protumačili da on zapravo ne može da dostigne intelektualni nivo svoje žene. Njihovim različitim svjetovima bavili su se mediji i prvih dana njihove veze, podsjećajući kako Clooney, za razliku od svoje žene, nije uspio završiti nijedan fakultet. Umjesto fakultetske diplome, dobitnik je dvaju Oscara i triju Zlatnih globusa, što u njegovom poslu i nije mala stvar. Također, osam posljednjih godina on obavlja dužnost UN-ovog ambasadora mira. Sin nekadašnje američke ljepotice i gradske vijećnice Lexingtona u Kentuckyju Nine Bruce Warren i TV spikera Nicka Clooneyja nakon neuspjeha na studiju novinarstva prodavao je cipele, nudio osiguranje od vrata do vrata, radio je na gradilištima, čak je bio zaposlen i kao – rezač duhana. Trač rubrike su pisale kako je Amalina majka prokomentirala da je njena kćerka mogla naći i boljeg partnera za sebe od jednog holivudskog glumca. Naravno, ovakve tvrdnje su odmah demantirane, te je Amalin otac u telefonskoj izjavi AFP-u uoči vjenčanja kćerke i budućeg zeta kazao kako mladenci baš pristaju jedno drugom i kako je taj brak dobar za Srednji istok, pritome naglasivši da je dobro da se u Bejrutu konačno čuje i neka lijepa vijest.

amal9

Iako ne dolazi iz tog svijeta, Amal nisu mrski crveni tepisi i skupe dizajnerske haljine. Naprotiv, na svakom glamuroznom događaju ona uživa pozirati kao da se radi o premijeri njenog filma. No, i prije udaje za Georgea bila je poznata po svom besprijekornom stilu. Godine 2013. Your Barrister Boyfriend ju je uvrstio na listu 21 najljepšeg advokata u Londonu, dok je 2014. odnijela titulu najfascinantnije ličnosti. Omiljeni dizajneri su joj Giambattiste Valli i Versace. Mješavinom profesionalno-klasičnog i razigranog stila, gospođa Clooney uspijeva izgledati savršeno za svaku priliku. Pažnju javnosti privukla je odabirom odijela za svoje vjenčanje s Georgeom Clooneyjem.
Iako Amal voli dizajnersku odjeću, na poslu uvijek izgleda profesionalno. Na pitanje da li bi ikada obukla Versace haljinu na raspravu, rekla je da na raspravama nosi samo odjeću Ede & Ravenscroft, koja dizajnira odjeću za advokate i suce u Evropi duže od 300 godina.

amal8

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti