Kraljica Elizabetha, jedini britanski monarh koji je proslavio safirni jubilej: Najbolji komadi nakita kraljice koja 65 godina ne silazi s trona

Piše: Redakcija

Kraljica Elizabetha II prošle sedmice proslavila je safirni jubilej, 65. godina vladavine Ujedinjenim kraljevstvom Velike Britanije. Za ovaj jubilej kraljica je nosila safirni set nakita koji je dobila od svog oca kao svadbeni dar. Kraljica Elizabetha rođena je kao prvo dijete Georgea VI, vojvode od Yorka i Elizabeth, vojvotkinje od Yorka, njen otac bio je drugi sin Georgea V i kraljice Mary. Prvo ime dobila je po majci, a drugo po prabaki Aleksandri. Iako je kraljica u trenutku svog rođenja bila treća u nasljednom nizu, iza svog strica Edwarda i oca Alberta, njeno rođenje izazvalo je veliki interes javnosti. Malo ko je vjerovao da će Elizabetha naslijediti tron. Međutim, sudbina je igrala drugu igru. Naime, iako je njen stric Edward bio prestolonasljednik za kojeg se vjerovalo da će postati kralj i imati potomstvo koje će ga naslijediti, to se nije dogodilo. Nakon smrti Elizabethinog djeda Edward je postao kralj, ali je nedugo nakon toga abdicirao. Budući da Elizabethini roditelji nisu imali sinova koji bi joj ugrozili poziciju nasljednice, ona je na kraju, 6. februara 1952. godine, naslijedila oca, nakon što je preminuo od raka pluća u 56. godini života. Elizabetha je imala samo 25 godina. Danas ona slavi 90. rođendan i 65 godina vladavine. Sve što je u vezi s njenim životom intrigira, mnogo toga je i rečeno, tokom ovog dugog perioda, koliko je na kraljevskom tronu, međutim, ova vitalna vladarica uvijek je naročitu pažnju plijenila svojim besprijekornim kostimima i nakitom, čija vrijednost doseže milione. Mi smo izabrali neke od najljepših, ali i najskupljih komada.

Pripremila: Selma Hodo

BROŠ 1

DIJAMANTNI BROŠ

Prvobitno je pripadao kraljici Viktoriji, koja ga je na poklon dobila 1897. godine. U vlasništvu kraljice Elizabethe je od 1936. godine.

broš mašnica

BROŠ IZ 1898.

Broš datira iz 1898. godine. Naslijedila ga je od kraljice Victorije.

naušnice elzabeta

NAUŠNICE

Duge naušnice koje je dobila još dok je bila princeza 1947. godine od kralja Georgea i kraljice Elizabethe, međutim, nije ih mogla nositi jer nije imala probušene uši.  Tek nakon što ih je probušila počela ih je nositi.

naušnice i ogrlica

SAFIRI OD OCA

Naušnice od safira dobila je od oca kao vjenčani dar. Uz naušnice dobila je i ogrlicu od duguljastih safira, koji su optočeni dijamantima. Godine 1963., po uzoru na ovaj set, napravljena je i tijara.

tijara elizabeta II

MAJČINA TIJARA

Tijara od dijamanata napravljena je 1830. godine za njenu majku. Elizabetha ju je nosila na dan svog vjenčanja.

PRABAKINO NASLIJEĐE

Smaragdna ogrlica datira iz vremena njene pra pra bake. Kraljica Mary nosila ju je na raskošnoj proslavi krunisanja njenog muža kralja Georgea V. Ogrlica sadrži i dio Cullinan dijamanta – najvećeg dijamanta ikada pronađenog.

The King Khalid of Saudi Arabia Necklace

NAKIT HARRYA WINSTONA

Drugi komad nakita Harryja Winstona predstavljen je kraljici 1979. godine prilikom njene posjete Saudijskoj Arabiji. Tri godine kasnije kraljica je nosila ovaj komad nakita na premijeri jednog filma.

The Nizam of Hyderabad Necklace

POKLON VLADARA HYDERABADA

Ogrlicu koju je izradio Cartier, kraljica je dobila od posljednjeg vladara indijske države Hyderabad.

254 DIJAMNTA I 91 BRILIJANT

Dijamantsku ogrlicu dizajnirao je Harry Winston i predstavio kraljici 1967. godine. Sadrži 254 dijamanta i 91 brilijant. Ovu ogrlicu nosila je i princeza Diana prilikom posjete Austriji.

The Festoon Necklace

DRŽAVNI DOGAĐAJI

Povodom velikih državnih događaja kraljica uvijek nosi ogrlicu od 105 sjajnih dijamanata, koju je dobila od svog oca.

The Queen's Brazilian Aquamarines

NAROD BRAZILA

Kraljica Elizabetha je ovaj komad nakita dobila od naroda Brazila. Cijelu godinu se pravio set nakita i obrađivao impresivni akvamarin. Nekoliko godina kasnije kraljica je naručila i tijaru.

The Godman Necklace

GODMANOVA OGRLICA

Frederick DuCane Godman ovu ogrlicu kupio je krajem 19. stoljeća svojoj kćerki. Kasnije se otkrilo da je ogrlica pripadala kraljevskoj porodici, te ju je njegova kćerka poklonila kraljici Elizabethi.

KENT PARURE

Ovaj set nakita sastoji se od ogrlice, naušnica, tri broša i para češljeva za kosu, no, iako vrijedan, kraljica ga je nosila samo jednom. Najstariji je nakit u njenoj kolekciji i nekada je pripadao kraljici Victoriji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti