Torta od sira, slavni američki klasik, sve je učestalija poslastica i na našim trpezama. Torte od sira lako ćete pripremiti, naročito jer većinu sastojaka već imate u frižideru. Torta se može mijenjati i prilagođavati prema ukusu, pa možete dodavati voće, čokoladu ili druge namaze. Mi vam donosimo recepte za cheesccake s Oreo keksom, kupinama i Nutellom
OREO CHEESECAKE
Kora:
* 250 g oreo keksa
* 125 g putera
Krema:
* 125 g mladog sira
* 100 g krem sira
* 200 g putera
* 250 ml vrhnja za šlag
* 3 kašike šećera
* 1 limun
* 1 kesica želatina
Preljev:
* 1l mlijeka
* 12 kašika gustina
* 8 oreo keksa
* 6 kašika šećera
PRIPREMA:
1. Odvojite kremu od keksa pa ga sameljite i pomiješajte s otopljenim puterom. Stavite u tepsiju i ostavite u frižider. Otprilike 800 ml mlijeka stavite da prokuha, a 200 ml pomiješajte s gustinom, šećerom pa dodajte u prokuhano mlijeko. Ostavite da se ohladi pa dodajte 200 g putera.
2. Umutite šlag, pomiješajte mladi s krem sirom, tri kašike šećera, sokom od limuna i želatinom. Dodajte šlag u smjesu od sira i izlijte u kalup. Preljev podijelite na dva dijela: u jedan umutite kremu od oreo keksa i cijelih osam keksića, koje ste izrezali nožem, te dodajte preko šlag i ukrasite po želji.
3. Ostavite u frižideru preko noći.
CHEESECAKE S KUPINAMA
Sastojci:
* 300 g keksa
* 150 g putera
* 4 jaja
* 5 kašika šećera
* 500 g krem sira
* 200 g milerama
* 200 g kupina
* 2 vanilin šećera
Priprema:
1. Keks sameljite u multipraktiku pa pomiješajte s otopljenim puterom. Utisnite u kalup za tortu, te ostavite u frižideru da se ohladi.
2. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte sir sobne temperature i mileram. U rerni zagrijanoj na 180 stepeni pecite podlogu od keksa pet minuta.
3. Izvadite pa prelijte kremom od sira i pecite još 30 minuta. U šerpici kratko prokuhajte kupine i dodajte šećer.
4. Kuhajte dok se tekućina malo ne zgusne pa ostavite da se ohladi. Prelijte preko hladnog kolača, te ukrasite po želji.
NUTELLA CHEESCAKE
Sastojci:
* 300 g keksa
* 450 g krem sira
* 400 g nutelle
* 5 kašika putera
* 1/2 šolje šećera u prahu
Priprema:
1. Sameljite keks pa dodajte otopljeni puter i kašiku nutelle. Dobro promiješajte i stavite u kalup za tortu.
2. Krem sir sobne temperature umutite sa šećerom pa dodajte nutellu. Promiješajte i namažite preko podloge, te ukrasite po želji.