Zdravlje: Želite zatrudnjeti? Provjerite i rad štitne žlijezde

Piše: Redakcija

Parovi kod kojih postoje problemi s plodnošću trebalo bi da urade nalaze hormona štitne žlijezde. Čak i najmanji poremećaj funkcije treba biti liječen, jer štitnjača ima veliku ulogu u ženskoj reprodukciji i plodnosti.

Mali organ koji je od velike važnosti za ljudski metabolizam jeste štitna žlijezda ili štitnjača, kako je mnogi nazivaju. Osim na metabolizam, u velikoj mjeri utječe na žensku plodnost i razvoj trudnoće. Međutim, nerijetko se zanemaruju problemi koji su uzrokovani nepravilnim radom štitnjače. Parovi kod kojih postoje problemi s plodnošću, savjetuju ljekari, trebalo bi da urade i nalaze hormona štitne žlijezde. Čak i najmanji poremećaj funkcije treba biti liječen, jer štitnjača ima veliku ulogu u ženskoj reprodukciji i plodnosti. Za magazin „Azra“, specijalist ginekologije i akušerstva, Taib Delić pojašnjava kako majčini hormoni štitnjače utječu na nerođeno dijete.

ginekolog

Intelektualni razvoj

– Hipotireoza u trudnoći je štetna za zdravlje majke i fetusa i budući intelektualni razvoj djeteta. Prije rođenja, beba je u potpunosti ovisna o hormonima štitne žlijezde majke, dok oko 14. sedmice trudnoće štitna žlijezda fetusa ne počinje s proizvodnjom malih količina hormona, da bi tek oko 20-te počeo brzi rast proizvodnje hormona. Kako se mnoge trudnoće i ne potvrde u tom periodu, a većina žena ne zna da ima probleme sa štitnom žlijezdom, ovaj poremećaj rada štitne žlijezde može da ostavi trajne posljedice po bebu. Za pravilan rast i razvoj centralnog nervnog sistema neophodni su hormoni štitne žlijezde – kaže Delić.

Ukoliko se poremećaj otkrije u prvom trimestru trudnoće, a kasnije adekvatno liječi, ginekolog smatra da je uspješnost liječenja potpuna. A ukoliko se ne liječi, primjećuje se poremećaj motorike kod beba majki s hipotireozom, za razliku od majki koje nemaju poremećen rad štitne žlijezde.

– Neliječena hipotireoza tokom cijele trudnoće može ostaviti trajne posljedice u vidu smanjenja intelekta djeteta – kaže ginekolog.

Simptomi su slični onima postporođajne depresije, kao što su umor, tuga i otežano gubljenje težine. Ti simptomi najčešće su prolazni i nisu zabrinjavajući, ali se preporučuje testiranje hormona štitnjače prije uzimanja antidepresiva.

 Unos joda

– Da bi prevenirali ove posljedice, niz medicinskih udruženja i organizacija donijeli su preporuke o bolestima štitne žlijezde u trudnoći: sve žene koje planiraju trudnoću, a imale su probleme sa štitnom žlijezdom, trebaju uraditi pregled štitnjače i hormona štitnjače, sve trudnice s povećanom štitnjačom i pozitivnom porodičnom anamnezom bolesti štitnjače trebaju se testirati na hipotireozu, žene koje imaju dijagnosticiranu hipotireozu u dogovoru s endokrinologom trebaju prilagoditi (povećati dozu) terapiju. Kako trudnoća napreduje, mnoge žene trebaju sve veću dozu lijekova i doziranje lijeka je dinamičan proces i doza lijeka se može povećati do 50 posto. Kod žena koje su na granici (supklinička hipotireoza), a koje imaju pozitivna antitijela (što može značiti da je u pitanju autoimuna bolest štitnjače) terapija s niskim dozama hormona štinjače može biti korisna. Korisna se pokazala terapija sa selenom – kaže ginekolog.

Američko udruženje za štitnjaču preporučuje ukupni dnevni unos joda. Objavilo je 76 konkretnih preporuka u vezi s funkcijom štitne žlijezde: hipotireozu, tireotoksikozu, jod, antitijela štitnjače i pobačaj (ili prijevremeni porod), povezanost čvorova i raka, postporođajni tireoiditis, preporuke o skriningu za bolesti štitnjače tokom trudnoće i područja za buduća istraživanja.

Nurse checking blood pressure of a pregnant woman in ambulances

– To su samo smjernice i svaka žena i trudnica treba sebe posmatrati zasebno i u slučaju bolesti, odluka o liječenju donosi se ovisno o potrebi. Kako vidimo, riječ je o izuzetno širokoj  oblasti koja zahtijeva timski i multidisciplinarni pristup, tako da je moj savjet svim budućim trudnicama da se prije planiranja trudnoće obrate svom ljekaru i urade opći sistematski pregled – poručuje Delić.

 Simptomi i kontrola

Procjenjuje se da u svijetu više od 300 miliona ljudi pati od smanjene aktivnosti štitnjače, međutim, samo 20 posto njih se liječi. Mnoge žene nisu svjesne da se problemi sa štitnjačom mogu negativno odraziti na njihovu trudnoću i plod. Vrlo je važno da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće. Na dijagnozu hipertireoze upućuju fini tremor, neočekivan gubitak na težini ili neprimjereno dobijanje kilograma tokom trudnoće, uporna mučnina i povraćanje. Nekontrolirana hipertireoza u trudnoći može biti uzrok srčanog zatajenja, preeklampsije, pobačaja, preranog porođaja i niske porođajne mase novorođenčeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti