Nataša Pavlović: Nakon šest godina, drugi put majka

Piše: Redakcija

Prije nekoliko mjeseci, u emisiji „Praktična žena”, voditeljica Nataša Pavlović je s publikom podijelila radosnu vijest, da je u drugom stanju, te da će ona i suprug Predrag dobiti još jednog sina. Nataša uživa u trudničkim danima i već pravi plan organizacije kako da sve potrebe bebe budu zadovoljene, a da istovremeno ne zapostavlja ni svog starijeg sina

Voditeljica emisije „Praktična žena”, Nataša Pavlović, nakon šest godina drugi put će se ostvariti kao majka. Dugo godina je pokušavala da njen šestogodišnji sin Oleg dobije brata ili sestru i ta želja joj se ostvarila prije nekoliko mjeseci. Radosnu vijest je s gledateljima podijelila u svojoj emisiji „Praktična žena”, koju publika ima priliku gledati i u našoj zemlji.

– Suprug me je nagovorio da uradim test. Nisam očekivala. Dugo sam priželjkivala trudnoću, ali nije se dešavala i onda kada sam bila najzaposlenija, kada nisam imala vremena razmišljati o tome, tada se i desilo. Bila sam iznenađena. Vjerovatno kada se opustite i najmanje razmišljate, tada se neke stvari i dogode – kaže Nataša, ne krijući kako je tokom prva tri mjeseca imala 24 sata nesnosne mučnine zbog kojih je morala samo ležati.

– Jedva sam čekala da prođe taj period. Iz iskustva sam znala da će proći, ali je zbog posla bilo jako teško izdržati, a tu je i dijete koje ide u vrtić. U svemu su mi pomogli muž i roditelji. Da nije bilo njih, ne znam kako bih izdržala. Obje trudnoće su mi identične, a čudno je to, jer mnogi kažu da je svaka trudnoća različita. Meni se od početka dešavaju iste stvari u isto vrijeme. Nadam se samo da će do kraja biti sve isto. Nakon prvog tromjesečja imam veću energiju nego što sam imala prije trudnoće. Cijeli dan radim, mnogo sam zauzeta. S djetetom provodim mnogo vremena. Pronađem vremena i za prijatelje. Prije nekoliko dana sam s prijateljicama išla u Italiju. One su se čudile kako nisam imala potrebu da napravimo pauzu u putu.

Javno ste progovorili kako ste dugo pokušavali ostati u drugom stanju. Jeste li razmišljali i o drugim metodama koje medicina pruža ženama kada je riječ o trudnoći?

– Ne volim mnogo pričati o privatnosti, međutim, znam koliko drugim ženama znači bilo kakva pomoć kada je riječ o trudnoći. To je bio jedini razlog zašto sam odlučila o tome pričati, jer znam kroz šta sve žene prolaze i želim im dati nadu da ne posustaju. Neko može da prođe bez vantjelesne oplodnje, kao što sam ja sada, a neke žene ne mogu bez toga. Imam ja i prijateljica koje su se i na to odlučile. Ne treba da gube nadu, da budu preopterećene. Meni je posao najviše pomogao. Bitno je da imaju dobru energiju i da vrijeme ispune korisnim stvarima. Nisam bila deprimirana svih tih godina, muž je bio veliki optimist, uvijek je govorio: „Ma daj, opusti se, bit će…”. Već imam dijete i bilo mi je lakše, ali sam htjela da moj sin dobije brata ili sestru. Odrasla sam u porodici gdje imam brata i željela sam da sin ima osjećaj veće porodice, a znam da se brat i sestra vole najviše na svijetu.

Iako se stomačić već sada vidi, izgledate veoma lijepo. Kako njegujete svoj izgled, i na šta trudnice posebno trebaju obratiti pažnju kada je riječ o njezi kože i tijela?

– Nije tačno da treba jesti za dvoje, ali tada hormoni malo više rade, pa nekim jelima se baš i ne može odoljeti. Mogu da nađu način da jedu zdravu hranu, a da se ne ugoje mnogo. Mnogo obraćam pažnju njezi kože. Nisam dobila strije ni u prvoj trudnoći, nadam se da neću ni sada. Koristim kreme koje pravim sama, zato što se te kreme koje sam koristila prije, više ne prodaju, pa sam ih prema istoj recepturi ja pravila. Redovno se mažem tim kremama, ujutro, danju i uvečer. Stalo mi je, ne samo da budem lijepa trudnica, već da budem lijepa i nakon trudnoće (smijeh). Preporučujem mamama da se ne opuštaju dok su trudne, jer ne znači da su bolesne. Naprotiv, mogu biti još ljepše nego što su obično.

Godinama ste u skladnom braku, koliko Vam muž pomaže u roditeljskim obavezama i kako su on i sin reagirali na vijest da će porodica biti bogatija za još jednog člana?

– Prije nego se to desilo, kada bih pitala sina da li želi brata ili sestru, govorio je da ne želi i nije pokazivao interesiranje. Ima mnogo pažnje i ljubavi s naše strane, te mnogo prijatelja. Kada se to desilo, bila sam obazriva kako ću mu saopštiti, znajući da nije baš bio željan toga. Oleg se voli igrati sa mnom zagonetki, pa sam iskoristila sistem radionice Nikola Tesla, koje su dobre za djecu, jer se kroz igru i zabavu uče raznim stvarima, te mu dočarala da će dobiti brata. Kada sam mu to rekla, bio je iznenađen, niti pozitivno niti negativno, samo je iznenađeno gledao. Nisam dozvolila ni mužu niti roditeljima da mu spomenu bilo šta u vezi s tim, jer sam znala da će on sam s vremenom, kad to sazri u njemu, prihvatiti. Nakon nekoliko sedmica, počeo je sam ispitivati, pa čak i razgovarati s bebom u stomaku, igra se s njim preko stomaka, što mi je simpatično. Stalno govori: „Eh ovo ćemo ostaviti za batu…, sa batom ću ovako…”. Muž me je naučio da sve zajedno radimo i pomaže mi u svemu koliko može.

Natasa Pavlovic3

Vijest da ste u drugom stanju objavili ste u svojoj emisiji, otkud ideja da je baš na taj način objelodanite?

– Svakako bih to rekla nekom mediju. Nepotrebno je to kriti do kraja, samo nisam govorila to prva tri mjeseca zato što su rizična, nikada ne znate da li će biti sve uredu ili ne. Kada su prošla tri mjeseca i kada sam uradila prenatalni test, htjela sam se i na taj način, tom viješću, zahvaliti publici u studiju, jer su me trpili sve vrijeme, a navikle su žene da sam uvijek iskrena u emisiji i da se ponašam prirodno. To se nije vidjelo toliko na ekranu, ali iza kamera sam bila strašno loše i svi su mi nesebično pomagali, iako nisu znali o čemu se radi, čak su mislili da sam bolesna. Imala sam potrebu da im zahvalim za svu pažnju i vjernost i da im objasnim zbog čega sam bila takva. Nas žene optimizam tjera dalje. I meni je često teško, imam probleme kao i svi ostali, ali to nije ništa što se ne može prevazići.

Budući da ne planirate odustati od snimanja emisije, iako ste u petom mjesecu trudnoće, a ne planirate ići ni na trudničko bolovanje, kako ćete uskladiti porodične i poslovne obaveze?

– Taj mali mangup koji je u stomaku odlučio je doći usred ljeta, kada, zapravo, i nema emisije, kada je pauza. Da je birao vrijeme, nije mogao bolje izabrati, tako da ću taman do iduće sezone, odnosno jeseni, biti spremna. Ako bude sve uredu, ne vidim razloga da ne nastavim tamo gdje smo stali. Vjerovatno zbog iskustva s prvim djetetom, ne razmišljam šta ću i kako ću, sve mi je poznato, znam da se sve može uskladiti. Čak i kada je riječ o dojenju, može da se ostavi mlijeko sa strane za vrijeme emisije. Naučila sam da se organiziram.

Jeste li stroga majka, te kako ćete dosadašnje navike s Olegom uskladiti s navikama bebe?

– Imam samo plan kako da uskladim, a da se Oleg ne osjeti zapostavljenim. Na to ću obratiti veliku pažnju, trudit ću se da uključim i roditelje i muža, kako bi sve osnovne potrebe bebe bile zadovoljene, a da Oleg ne trpi ništa. Trudit ću se i da ga uključujem u to kada budem bebi mijenjala pelene, pa da sve zajedno radimo s bebom. Kada Oleg bude u školi, više ću vremena provoditi s bebom. Roditelji često griješe kada dođe drugo dijete, jer tada kažu kako je beba mala i ima prednost i onda naprave veliku grešku prema starijem djetetu.

Koliko Vas je majčinstvo promijenilo?

– Ne mogu da kažem da me je mnogo promijenilo. Promijeni se to što imate nekoga koga volite bezuslovno najviše na svijetu, ali sve drugo, u suštini je isto kao i prije. Jedino što sam sada osjetljivija na djecu. Prije ih nisam toliko primjećivala, nisu me mnogo zanimala, čak su me ponekad nervirala. Kada bi djeca na plaži vrištala, ja bih otišla na drugo mjesto, dok mi sad to ni najmanje ne smeta. Tolerantnija sam prema djeci i mnogo ih više volim, razumijem ih i osjetljivija sam na njih.

Natasa Pavlovic6

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti