Ammara Mistrić: Zaljubljenica u pop-rock i neprolazne ’80-e

Piše: Redakcija

Ammara Mistrić, dobro poznato ime na domaćoj muzičkoj sceni, prvi nastup imala je sa samo pet godina. Oni koji pamte 1996. godinu i „Mali šlager”, sjetit će je se po izvođenju pjesme „Pahulje, padajte”. Nastup na Dječijem muzičkom festivalu bio je samo uvod za sav uspjeh koji će ova zanosna pjevačica prekrasnog glasa, zaljubljena u pop-rock zvuk, ali i muziku iz ’70-ih i ’80-ih godina, postići kasnije. Ammarino muzičko sazrijevanje pratilo je i zavidno muzičko obrazovanje.

Nastup s bendom

Kao članica ženskog benda, nastupila je na Budvanskom festivalu, gdje im je pripala nagrada za najboljeg debitanta. Nagrada je utoliko važnija što su iste godine u Crnoj Gori nastupili istinski autoriteti u muzici ovih prostora Toni Cetinski i Kaliopi.

O kakvom kvalitetnom vokalu je riječ, pokazala je i na domaćem terenu, kada je višemilionska domaća publika, kao i ona koja je iz inozemstva mogla pratiti muzičko takmičenje „Zvijezda možeš biti ti”, uživala u nastupu Ammare i njenog benda „Ammarabend”.

– Bilo je to jedno dugo i lijepo iskustvo. Pamtit ću ga po nagradi „Zvijezda medija 2015.”, koju su mi dodijeli mediji koji su bili dijelom showa u BiH. Sa sedmom silom i danas imam jako lijep odnos. Moj savjet mlađim generacijama je da budu dosljedni u svom radu i onome što predstavljaju, da uzimaju časove pjevanja, jer ih nikada nije malo. Da se školuju, da vjeruju u svoj dar, svoju ličnost i neka nikome ne dopuste da im režu krila – kaže Ammara, prepoznatljiva, osim po pjesmama i glasu, i po svojoj dugoj crnoj kosi, koja je danas neodvojivi dio njenog imidža.

Zrači poslovnim znanjem i iskustvom. Vrlo je principijelna kada je riječ o pjesmama koje izvodi. Muziku dijeli samo na dobru i lošu, dok u pjesme koje piše unosi i mnogo ličnih elemenata. Prije nekoliko mjeseci objavila je novi singl i videospot „Nikada”. Pjesma je rađena u pop žanru i kompletno je djelo Ammare, koja potpisuje muziku i stihove. Ovo je treća pjesma, koja će se naći na njenom albumu prvjencu. Pjesma „Nikada” osvojila je srca publike.

pjevacice2

– Svaka je različita, a opet sve imaju sponu u konačnici. Nastaju u zavisnosti od trenutka i nadahnuća. Prelijep je proces nastajanja pjesama. Raduje me činjenica da imamo izvođače koji snimaju. Svako od nas priča svoju priču, ostavljamo trag u vremenu, po meni to je najveći plod zanimanja. Želja mi je ostaviti pjesme koje će putovati do svakog srca i ljudske duše. Dotaći ih na ovaj ili onaj način – kaže Ammara, koja svira klavir i ne krije da joj je velika ljubav bas gitara.

– Pričaju mi roditelji da sam prve tonove ispustila sa sedam mjeseci, dok je rahmetli brat, koji je bio stariji od mene pet godina, svirao uz gitaru. Stala sam na scenu s pet godina bez straha, tu su i mnogi javni nastupi u osnovnoj školi, potom i u srednjoj Muzičkoj školi (solo pjevanje i klavir), brojni festivali, a interni časovi su mi samo davali veći podstrek i znanje da je scena moj prirodni habitus – kaže Ammara, koja veliko zadovoljstvo i sreću, osim u muzici, pronalazi u prirodi, gdje se najradije odmara od nastupa.

– Kad god se s njom povežem, svaka tegoba prestaje. Tu najviše i pišem stihove. Preporodi me od nastupa, od loših energija ljudi, od svega onoga što svakog čovjeka preoptereti – kaže Ammara.

Žene i predrasude

Mlada bh. pjevačica i kantautorica, osim u svom poslu, veoma uživa i u putovanjima.

– To je jedino iskustvo koje se plaća, a novca ti nije žao. Kad god sam u prilici, to i činim. Voljela bih, naravno, još neke zemlje posjetiti – govori nam dok otvaramo neiscrpnu temu o ženama, ljepoti i predrasudama.

– Čovjek može držati sve konce u rukama, ukoliko je sposoban. Bio on muškarac ili žena. Samo siguran i jak muškarac može pratiti jaku ženu. Tajna ljepote žene krije se u njenim očima, to su najljepše tajne. Protiv predrasuda se i ne želim boriti. Svako od nas stiče mišljenje o osobi kakvo želi i to je sloboda izbora. Znam da, kada sam ih ja imala, kada bih upoznala bolje osobu, imala bih potpuno suprotno mišljenje od onoga ranije – kaže Ammara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti