822
Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuchea, što označava kolač – a na što uveliko podsjeća njegov izgled. Quiche je pečeni fil koji na okupu drži hrskavo prhko tijesto. Sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhanog suhog mesa uz dodatak soli, bibera i muškatnog oraščića. Osnovna receptura vrlo brzo je promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, masline i brojni drugi sastojci. Mi vam donosimo tri recepta za slasni quiche
POVRTNI QUICHE
Sastojci:
- 2 dl mlijeka
- 1 dl jogurt
- 2 jaja
- 1 šoljica vrhnje kiselo
- 1 dl ulja
- 12 kašika pšeničnog brašna
- 12 kašika kukuruznog brašna
- 100 g graška
- 100 g kukuruza
- 2 mrkve
- 2 krompira
- prašak za pecivo
- so, mješavina suhih začina i crvena paprika
Priprema:
- U slanoj vodi skuhajte grašak, krompir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane. Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu.
- Dodajte skuhani krompir i grašak te sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno, te postepeno uz lagano miješanje dodajite smjesu od jaja i povrća.
- Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlijte u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, na to zatim poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese. Sve pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte preko pečene prohe te pospite kukuruzom šećercem. Sve skupa zapecite još pet minuta na 225 stepeni.
16
QUICHE S PARADAJZOM I TIKVICAMA
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- voda
- 600 g cheri paradajza
- list bosiljka
- 4 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 30 ml creme fraiche
- 200 g topljivog sira
- 1 tikvica
- so, biber, kim
Priprema:
- Ugrijte rernu na 200 stepeni. Umijesite brašno, vodu i so, zatim oblikujte kuglu. Umotajte je u prozirnu foliju i ostavite sa strane.
- Pomiješajte jaja, vrhnje, crème fraîche, so, biber i kim, te ostavite sa strane.
- Razvaljajte tijesto i stavite u lim i pospite naribanim sirom. Preko stavite narezani paradajz, tikvice narezane na trakice, te fil od vrhnja. Zatim sve pospite bosiljkom i pecite 40 minuta.
QUICHE S ŠPINATOM
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 120 g putera
- so
- žumanjak
- malo vode
Priprema:
- U posudu stavite 250 g brašna, 120 g putera narezanog na komadiće, so, žumanjak i malo vode. Zamijesite glatko tijesto prvo mikserom, a onda rukom. Zamotajte kuglu u foliju, te ostavite 30 minuta na hladnom. Premažite puterom dno metalnog kalupa.
- Tanko razvaljajte tijesto, njime obložite kalup i pritom napravite rub visok pet centimetara. Izbodite tijesto viljuškom i pecite 12 minuta. Nakon toga stavite fil i pecite još 35 minuta.
Sastojci za fil:
- 300 g špinata
- pola glavice crvenog luka
- 220 g sira
- 2 jaja
- kiselo vrhnje
- so, biber, peršun, vegeta
Priprema:
- Na vrućem ulju dinstajte luk dok ne požuti. Dodajte špinat, malo posolite i dinstajte nekoliko minuta. Iscijedite tekućinu iz špinata, kako se ne bi ovlažilo tijesto. Dodajte mu peršun, vegetu i biber.
- U ohlađeni špinat stavite dva umućena jaja, sir i vrhnje. Fil stavite na tijesto i pecite 35 minuta na 190 stepeni.