Novosti

Aida Krstić pravi neke od najljepših slastica: U penziji, ne u mirovini

Svi smo, barem jednom, govorili o novom listu koji u svom životu trebamo okrenuti i početi sve ispočetka. Međutim, jako je malo ljudi koji se, zapravo, usude iz korijena promijeniti svoju svakodnevicu i ispuniti je nečim potpuno drugačijim od onoga na šta su navikli. Jedna od onih koji se nisu plašili promjene je naša sagovornica Aida Krstić, koja se odlučila da ode u prijevremenu penziju i počne baviti kuhanjem i izradom kolača koje prodaje.

Aida Krstić iz Sarajeva svoj život dijeli na bivši i sadašnji. Kako kaže, u bivšem životu se bavila ekonomijom koja je njeno primarno zanimanje, a u sadašnjem se najviše bavila jezicima koji su u većoj mjeri njena suština nego što je to ekonomija. Međutim, potreba za još jednom promjenom Aidu je odvela do prijevremene penzije u kojoj se javlja njeno novo zanimanje. Naime, ona se danas bavi kuhanjem, a može se reći da joj je pravljenje kolača uža specijalnost. Sve je počelo kao hobi, ali se sada više može nazvati još jednom Aidinom profesijom.

– S hobijem je krenulo, ali se sada razvija u pravcu u kojem ja, naravno, želim da budem sebi korisna. I to tako što ću i dalje raditi, jer mislim da se mnogo prije stari ukoliko se ne radi. A s druge strane, nikada nije zgorega da sebi čovjek zaradi još koji dinar, pogotovo kada je u penziji – kaže Aida.

Eksperimentiranje s hranom

Ova promjena joj je donijela to da može da radi isključivo stvari koje njoj prijaju, a u prednosti svrstava i što ne mora da sluša da joj iko pametuje i o čemu, kako je to bilo na prethodnom poslu.

– Nemam radnog vremena, ne moram da ustajem rano, ne moram nikome da polažem račune nizašta – objašnjava ona.

S obzirom na to da su joj u porodici, kako kaže, svi hedonisti i veliki gurmani, kuhanje joj ni ranije nije predstavljalo moru i obavezu. I ona i suprug vole kuhati, te su uvijek eksperimentirali s hranom poigravajući se s novim okusima.

– Ja se tek, naravno, otkako sam u penziji bavim radom i stvaranjem slastica i slanih zalogaja, koji su nešto drugačiji od onoga što možete naći u našem gradu. Ali, uvijek sam kuhala – kaže Aida i dodaje da se izradom slanih zalogaja bavi posljednja dva mjeseca, a najčešće za potrebe cateringa.

Svaki njen spacijalitet prvo probaju članovi porodice, a kaže da joj je pri stvaranju novih recepata najvažnije mišljenje supruga.

– Svaki recept koji stvaram prvo proba moj suprug, koji ima vrlo tanano nepce i koji je moje osnovno mjerilo da li trebam neki sastojak dodati ili oduzeti, a onda probaju moja djeca. Najvažnije mišljenje mi je ono koje dobijem od svoje porodice – ističe ona.

Aidin najtraženiji kolač je bezglutenska torta „Diva” za koju kaže da je već krenula stazama zvijezda ako se uzme u obzir to koliko puta je naručena. Tamna čokolada, koju često koristi i u slanim jelima, omiljeni joj je sastojak, a smatra je i nevjerovatnim hedonističkim užitkom. Međutim, osim što joj je tamna čokolada gotovo nezaobilazan sastojak slastica, Aida ističe da svoje recepte dijeli samo u krugu najbližih ljudi za koje je sigurna da to neće širiti dalje.

– Imam svoju stranicu, koja je podijeljena na blog, recepte i ponudu kolača. Na toj stranici, naravno, pišem recepte koji su za javnost i koje dijelim. Međutim, naravno, da ne dijelim recepte koji su za kolače u mojoj ponudi. Osim što dajem te recepte mom uskom krugu prijatelja, koji ne šire dalje. Prosto zbog toga što slastice koje ja pravim, pa ni ovi slani zalogajčići, nisu uobičajeni. Neobični su i svaki od tih recepata nosi neki lični dio, neki lični sastojak, koji je defakto tajna – kaže ona i dodaje da većina ljudi tradicionalnim bosanskim kolačima smatra one koji imaju agdu, ali da ona ne prati tu vrstu tradicije te da su njeni kolači više kućne radinosti.

Slatkisi2

Tajni recepti

Žene su Aidine najčešće mušterije, a kaže da najviše narudžbi ima u novembru i decembru pred praznike. Osim toga, česte su joj i narudžbe za rođendane i proslave, a u posljednje vrijeme sarađuje i s poslovnim ljudima, kojima priprema hranu za cateringe, odnosno različita poslovna dešavanja.

O njenoj ljubavi prema pravljenju kolača najbolje govori činjenica da ih pravi i za sopstvenu rođendansku proslavu, te da ne dopušta da bilo ko to uradi umjesto nje.

– Kako rekoh, mi smo svi hedonisti i svi volimo da eksperimentiramo. Djeca ako nešto prave i nisu sigurna, onda zovu i pitaju šta i kako. Nisam skeptična, čak sam vrlo otvorena i za neki vid njihovog savjeta i sugestije – objašnjava ona.

Aida je uvijek tu da svojoj djeci i svima koji je pitaju da kulinarski savjet, a ne krije ni to da i ona ima one iz čijih emisija voli da kupi savjete i trikove.

– Najviše volim Jamiea Olivera, s obzirom na to da je on ogolio sve ono što kuhari, ili bar veliki broj njih, čuvaju kao tajnu. Od njega sam mnogo naučila, volim da ga pratim i uvijek u svakoj njegovoj emisiji otkrijem nešto što je značajno u primjeni. Osim njega, volim Nigellu Lawson, mislim da sam ja otprilike neka balkanska verzija nje, jer ona s velikom strašću, ne samo da pravi jela, nego ih i vrlo stravstveno prenosi. Kada gledam njene emisije, potpuno sam u njima. Volim i Australku Donnu Hay – kaže Aida na kraju našeg razgovora.

Foto: Admir Kuburović