Miris Meksika na vašoj trpezi

Piše: Redakcija

Meksička kuhinja je toliko raznovrsna da spada u najzdravije kuhinje na svijetu. Uz sve vrste mesa, ribu i plodove mora, nezaobilazno je raznovrsno povrće, kao obavezan prilog, a voće je najčešći desert poslije obroka. Kukuruz, grah, riža, mnoštvo vrsta ljutih papričica, paradajz i obilje mirisnih začina su osnova meksičke kuhinje. Donosimo vam recepte za tri jela koja su među najpopularnijim u meksičkoj kuhinji

PILEĆA FAHITA 

Fajita with chicken and yellow pepper on a brown background

Sastojci:

  • 150 g miks paprike
  • 120 g pilećih fileta
  • 50 g paradajza
  • 30 g crvenog luka
  • 30 g kukuruza šećerca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 komada tijesta za tortilje
  • so, biber, chili

 

Priprema:

  1. Zelenu, crvenu i žutu papriku isijecite na štapiće. Luk isjeckajte na rebarca, a paradajz na kocke.
  2. Pileći file grilujte 10 minuta. Meso isijecite na štapiće i sjedinite s povrćem. Začinite solju, biberom, i chilijem te prelijte limunovim sokom.
  3. U zagrijanu tavu sipajte maslinovo ulje i dodajte meso, te povrće. Pržite pet minuta.
  4. Tortilju grilujte nekoliko minuta i isijecite na pola. Piletinu i povrće servirajte na vreloj tortilji. Tortilje stavite u posudu i poslužite.

 

CHILI CON CARNE

Chili con carne in a clay bowl on a concrete or stone rustic background- traditional dish of mexican cuisine.Top view.

Sastojci:

  • 1 veći luk
  • 250 g mljevenog junećeg mesa
  • 1 veća crvena paprika
  • 250 g graha
  • 100 g kukuruza
  • 400 ml paradajz pelata
  • čili po želji

Priprema:

  1. U dubljoj šerpi izdinstajte luk i mljeveno meso. Nakon desetak minuta dodajte papriku isjeckanu na kockice.
  2. Kad se to malo ukrčka, dodajte grah i kukuruz. U to dodajte paradajz pelat i još 200-300 ml vode.
  3. Po ukusu začinite čilijem i ostavite još desetak minuta da se kuha na laganoj vatri.
  4. Može da se služi uz: pire krompir, rižu ili hljeb.

 

ZAPEČENE TORTILJE 

Traditional mexican enchiladas with chicken meat, spicy tomato sauce, corn, beans and cheese

Sastojci:

  • 3 kašike ulja
  • 100 g luka
  • 400 g teletine
  • 100 g svježe zelene paprike
  • 150 g svježe crvene paprike
  • 1 chilli papričica
  • 1 goveđi temeljac
  • 1 limenka crvenog graha (240 g)
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 300 ml pasiranog paradajza
  • so, biber
  • 8 komada gotovih tortilja
  • 150 g sira (edamer)

 

Priprema:

  1. Na ulju propržite nasjeckani luk do zlatne boje. Dodajte meso isjeckano na kockice, kratko propržite, dodajte na kockice narezanu papriku i narezanu papričicu. Prelijte vodom i umiješajte temeljac, te nastavite dinstati.
  2. Na kraju dodajte ocijeđeni grah i kukuruz šećerac. Dodajte nekoliko kašika pasiranog paradajza, te lagano posolite i pobiberite.
  3. Na svaku tortilju stavite dvije kašike nadjeva, pospite naribanim sirom i urolajte.
  4. Tortilje posložite u nauljenu posudu za pečenje, prelijte pasiranim paradajzom i pospite preostalim sirom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15-ak minuta.
  5. Zapečene tortilje poslužite sa salatom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti