Ottavio Missoni: Kralj boje

Piše: Redakcija

Modni brend Missoni jedini je koji nema svoj logotip, već je prepoznatljiv po dizajnu i paprenim cijenama. Poznati italijanski slikar Giacomo Balla Ottavia je nazvao majstorom boja. Njihove veste bile su dio uniforme čuvene urednice modnog časopisa “Vogue” Diane Vreeland, a brend koji je odigrao važnu ulogu razvoja modne industrije u Milanu, u rukama porodice je i dan-danas.

Piše: Selma Hodo 

Rijetki su modni brendovi koji danas na tržištu nisu dijelom neke velike korporacije. Jedan od onih koji su uspjeli preživjeti turbulentne promjene na modnom tržištu posljednjih godina je italijanski brend “Missoni”, koji je ostao u okrilju porodičnog biznisa. Utemeljio ga je Ottavio Massoni, modni kreator čije su kreacije nosile Lauren Baccal, Jackie Kennedy, Marcello Mastroianni, Rudolf Nurejev, Madonna, Kate Moss, Sofia Vergara, Kate Middelton i Jennifer Lopez, te stručnjak za boje koji je tokom godina uspješnog rada napravio svojevrsnu revoluciju u modi. Rođen je u Dubrovniku. Njegov otac Vittorio bio je italijanski kapetan, a majka Teresa de Vidovich, austrijska grofica, rođena u Šibeniku. Iako je većinu svog života proveo u Italiji, Ottavio se osjećao kao Dubrovčanin s italijanskim pasošem, budući da mu je i otac rođen u Dubrovniku.

– Sjećam se da sam nakon mnogo godina sa suprugom Rositom došao u Dubrovnik davne 1959. godine, i to automobilom, a kako je cesta u to vrijeme bila loša, putovanje se beskrajno odužilo. No, to nije umanjilo veselje ponovnog susreta s mojim predivnim rodnim gradom, kojem se od tada, svake godine vraćamo tokom našeg krstarenja uz cijelu našu obalu, kakve nema na cijelom svijetu – rekao je jedne prilike Missoni, naglasivši da hrvatski jezik nikada nije zaboravio.

 APOLONOV SIN

Za vrijeme Drugog svjetskog rata ovaj poznati modni kreator bio je u italijanskoj vojsci, te zbog toga biva zarobljen u britanskom logoru u Egiptu. Često se znao šaliti s britanskim vojnicima, govoreći im da je bio gost britanskog kralja. Nakon četiri godine provedene u logoru 1946. godine vratio se u Italiju. Boravak u ovom logoru umnogome će utjecati i na sami brend čuvenog dizajnera, budući da su Massonijevi uzorci pletiva bili inspirirani motivima Starog Egipta, ali i kulturama Azteka i Inka.

Svoj prvi izlet u modne vode Ottavio je imao sarađujući s Giorgiom Oberwegerom s kojim je ušao u biznis izrade vunenih sportskih uniformi, a nakon toga je izrađivao i vunene trenerke za talijansku reprezentaciju. Osim što je volio modu, Ottavio je bio i veliki fan sporta, te bio na putu da postane međunarodna atletska zvijezda. Sa samo 16 godina ulazi u redove reprezentacije Italije, a u vrijeme svoje smrti držao je rekord u trčanju s preponama na 400 metara za 16-godišnjake. Visok, mlad i zgodan, Ottavia su zvali i Apolonov sin. Godine 1948., trčao je utrku na Olimpijskim igrama u Londonu i osvojio osmo mjesto.

missoni10

Tokom boravka u tom gradu upoznaje mladu italijansku studenticu Rositu Jelmini, a nakon pet godina zabavljanja par je vezu krunisao brakom. Budući da se Rositina porodica bavila proizvodnjom šalova, poznavali su rad na mašinama i umnogome pomogli mladom bračnom paru da ih uvedu u posao, stoga su 1953. godine pokrenuli vlastiti biznis i u podrumu svoje kuće otvorili radionicu. Prvih godina su šili za druge, da bi, 1958. godine, pokrenuli svoju prvu kolekciju prugastih haljina i majica, koju su prodavali u radnji La Kinascele. Četiri godine kasnije par je patentirao čuveni šareni cik-cak uzorak, te je Massoni brend bio poznati i po kombiniranju osnovnih boja sa zemljanim tonovima. Za svoje kreacije koristili su samo vrhunske materijale, ali su, također, vrlo vješto znali iskoristiti već korišteni, stari materijal. Nakon prve kolekcije, par je najveću podršku dobio od modne urednice Anne Piaggi, koja je smatrala da su uveli revoluciju na tržištu pletene odjeće.

Massonijevi su prvu reviju održali 1966. godine u Milanu, dok su drugu održali 1967. godine u palači Pitti in Florence. Na reviji su modeli nosili kreacije bez grudnjaka, što je izazvalo veliki skandal, budući da su se modelima na svjetlosti vidjele grudi. Upravo je ovaj skandal donio popularnost “Missoni” brendu. Iste godine otvorili su i prvi dućan i stvorili prvi profit nakon deset godina rada. Dvije godine od skandalozne revije Missoni u Grand Hotelu u Rimu upoznaje čuvenu urednicu modnog časopisa “Vogue”, Dianu Vreeland, koja će biti njegova ulaznica za širenje brenda u Sjedinjenim Američkim Državama. Diana je bila opčinjena bojama koje su prevladavale u kreacijama. Sedamdesete godine su za Missonije bile zlatne godine, u tom periodu su otvorili i prvi butik u New Yorku. Da je “Missoni” pletena odjeća postala simbol statusa u društvu, kao što su to bile “Vuitton” torbe i “Gucci” cipele, pisao je “The New York Times” u novembru 1973. godine. Osamdesetih su imali izlet u beauty vode, lansirajući prvi parfem, čiju je licencu otkupila čuvena kompanija “Estee Lauder”.
Ottavio i Rosita imali su troje djece i kako to inače u italijanskim kompanijama, koje se bave modom biva, i njih su uveli u porodični biznis. Budući da je Rosita devedesetih godina izgubila volju za kreiranjem, na svoje mjesto dizajnerice ženske odjeće postavila je kćerku Angelu, sin Luka dizajnirao je mušku odjeću, dok je Vittorio imenovan za direktora marketinga.

S poslovnim uspjehom će doći i teški dani za porodicu, kada strada njihov sin Vittorio, koji bi 25. aprila punio 63 godine. Vittorio je stradao 4. januara 2013. godine, kada je njegov avion nestao poslije polijetanja iz odmarališta Los Roques na arhipelagu koji se nalazi blizu obale Venecule. U nesreći je poginula i Vittorijeva supruga Maurizia Castiglioni. Iste godine, u 92. godini života, zbog smetnji na srcu preminuo je i Ottavio Missoni u svojoj vikendicu u mjestu Sumirago nel Varesotto, dva mjeseca prije nego će pronaći ostatke aviona u kojem je poginuo njegov najstariji sin.

MISSONI DANAS

Danas je na vodećem mjestu porodične kompanije Angela Missoni, koja je prije ove zahtjevne pozicije 20 godina radila u firmi kao kreator ženske odjeće. I tada je izjavljivala da joj je zadovoljstvo i privilegija raditi u firmi koju su osnovali njeni roditelji. Njene modne revije nadahnute su ženama, a često na revijama performansima podržava ženska prava.

– U nesigurnim vremenima osjećam potrebu za prepoznavanjem veze između nas koje nas čine snažnim i sigurnim. Veza koja ujedinjuje one koji poštuju sva ljudska prava. Molim vas da se pridružite meni i mojoj porodici da pokažemo svijetu da je modna zajednica ujedinjena i neustrašiva – rekla je Angela na jednoj reviji.

missoni5

Rosita i dalje provodi dane u tvornici, ali ne kao kreator ženske odjeće, već radi na “Missoni Home” kolekciji, a također vodi i “Missoni” hotele.
Najkontoverzniji član ove porodice je Angelina kćerka Margherita, koja godinama nije željela učestvovati u porodičnom biznisu. Studirala je psihologiju na Columbian Univerzitetu, a jedno vrijeme bavila se glumom.

– Volim glumiti i možda ću se jednog dana time i baviti – kazala je jedne prilike.

Lijepu Margheritu rijetko ćete vidjeti našminkanu. Uprkos njenom hippie stilu, često je na listama najbolje odjevenih osoba u svijetu, a magazin “Harper’s & Queen” stavio ju je na listu najljepših žena svijeta.

Sa samo 12 godina obožavala je nositi skupe brendove, pa bi joj majka sa sve odjeće skidala logo, jer je smatrala da djevojčica ne trebala ići u školu s brendiranim stvarima.

– Sa 12 godina sam počela nositi brendove koji nisu naši – mama mi je na rasprodaji kupila “Guccijev” kaput i natjerala me da promijenim dugmad na kojima je bio logo. Ne zato što je to konkurentski brend, nego zato što je mislila da djevojčica mojih godina ne bih trebala ići u školu u “Guccijevom” kaputu. Tada je shvatila da je stvorila malo čudovište, jer ipak sam ja osoba koja je na prvoj reviji bila kada sam imala samo dvije sedmice – prisjeća se Margherita.

Shvativši da neučestvovanjem u porodičnom biznisu zapravo okreće leđa svojoj porodici, posljednja se pridružila porodičnoj firmi. Njena preokupacija postali su modni detalji koje do tada “Missoni” brend nije dizajnirao. Iako je među majkom i kćerkom u početku bilo trzavica, kada joj je na jednom sastanku Angela stavila ruku na usta, nakon što ju je prekinula dok je govorila, danas Margherita ima razriješene ruke u poslovanju firme. Za nju je moda zabava i igra, a za sebe kaže da je najsličnija baki Rositi. Udata je za profesionalnog vozača Eugenia Amosa.

missoni11

Pročitajte još