Selma Hadžiosmanović: Angažmanom za Armani ostvarila sam snove

Piše: Redakcija

Bila mi je velika čast raditi za tako poznatu kuću, pogotovo kada sam saznala da je gospodin Armani lično birao manekenke za tu kampanju. S tim poslom sam ostvarila neke svoje manekenske snove, koji su se na početku moje karijere činili nestvarnim

Razgovarala: Samila Ivković
Foto: Aida Redžepagić

Dvadesetogodišnji model “Elite Model Management Paris” agencije, Selma Hadžiosmanović, Sarajka je s adresom stanovanja u Bruxellesu. Prošla godina protekla joj je u znaku snimanja naslovnica za svjetski poznate modne magazine, radeći revije za dizajnerske kuće, a krasila je i nekoliko beauty kampanja, među kojima je i ona za “Armani” ruž. Nakon završene osnovne škole u Sarajevu, Selma se s porodicom preselila u Bruxelles, gdje je nastavila srednju školu, a njena mama radila u misiji BiH pri EU, kao diplomata. Odmor u Sarajevu iskoristila je da pozira pred objektivom poznate fotografkinje Aide Redžepagić. U ovom zanimljivom photoshootingu Selmino jedino društvo je pas, njemačka doga, jedini ove vrste u BiH.

selma7

– Odrasla sam u predivnoj porodici, gdje su me roditelji, Amra i Vedad, naučili svemu što sada jesam. Kada sam imala četiri godine, dobila sam brata, Omara. Zahvalna sam roditeljima jer su meni i mom bratu priuštili predivno djetinjstvo. U Belgiji sam pohađala srednju školu Athénée Royal Uccle 1, gdje sam stekla prijatelje s kojima sam i danas u kontaktu – kaže Hadžiosmanović na početku razgovora za naš magazin.

Dio ste “Elite Model Management Paris” agencije. Kako je došlo do vaše saradnje?

– Uvijek su me privlačili moda i manekenstvo, ali iz perspektive jedne djevojčice to je djelovalo kao nedokučiv san. U Bruxellesu sam išla na lokalna takmičenja za djevojke koje su željele postati manekenke. Na takmičenju “New face of the year” završila sam na trećem mjestu. Mama Amra je znala koliko želim ući u manekenske vode i podržavala me u tome. Saznala je da se u Bruxellesu održava kasting za jednu od najvećih modnih agencija na svijetu i rekla mi je da, ako već želim da se bavim time, zašto ne pokušam uraditi to s najboljom agencijom.
Otišla sam na kasting i tu se plasirala u belgijsko polufinale. Međutim, s obzirom na to da sam ja Bosanka, a ne Belgijanka, nisam mogla predstavljati Belgiju na internacionalnom takmičenju u Kini, gdje je princip da svi izabrani manekeni i manekenke predstavljaju svoju zemlju. Svidjevši se agentima modne agencije “Elite”, oni su “izmislili” takmičenje u BiH, poglasivši mene kao pobjednicu. Na takmičenju “Elite Model Look” u Kini sam ponosno predstavljala Bosnu i Hercegovinu, gdje sam, između ostalog, proglašena za top 10 manekenki svijeta i potpisala ugovor s modnom agencijom “Elite”. Sve je izgledalo kao jedan fantastični san iz kojeg se nikako ne mogu probuditi. Pri završetku srednje škole, počela sam se “full time” baviti manekenstvom.

Radili ste mnoge editorijale, snimali naslovnice za svjetski poznate magazine, ali i radili revije za renomirane dizajnerske kuće. Postoji li neki angažman koji Vam je posebno prirastao srcu?

– Radila sam mnogo poslova, kojih se uvijek rado sjetim, ali jedan, za koji mogu reći da mi je najdraži, jeste kampanja za novoosnovanu marku tašni „Maison Ravn”. Snimano je u malom gradu na jugu Francuske s fotografom kojeg sam upoznala na početku svoje karijere i s kojim sam radila prva snimanja kao manekenka. Dizajnerica tašni, majka četvero djece, ugostila nas je u predivnoj vili, gdje je i upriličeno snimanje, te smo tu proveli tri dana. Ovaj posao mi je bio poseban, jer sam se zbližila s dizajnericom Claudijom Ravnbo i njenom djecom, toliko da smo postali bliski, pa smo i danas u kontaktu. Bila sam oduševljena ručnom izradom tih unikatnih tašni, kombinirajući materijale iz 18. i 19. stoljeća, koji potječu iz doba Otomanskog carstva i kineskih dinastija.

selma8

Krasili ste i nekoliko beauty kampanja, među kojima je i ona za “Armani” ruž. Kako je raditi angažman s tako velikom kućom kao što je “Armani”?

– Bila mi je velika čast raditi za tako poznatu kuću, pogotovo kada sam saznala da je gospodin Armani lično birao manekenke za tu kampanju. S tim poslom sam ostvarila neke svoje manekenske snove, koji su se na početku moje karijere činili nestvarnim.

Kako izgleda Vaš radni dan?

– Tempo rada jedne manekenke ovisi o gradu u kojem se nalazi. Naprimjer, raditi kao manekenka u Tokyju bilo je najnapornije, gdje su snimanja i kastinzi rađeni po 15 sati dnevno, šest dana u sedmici, što je meni na početku bilo vrlo teško savladati. Dok je Pariz, ne računajući fashion week, mnogo mirniji grad, gdje se radi osam ili devet sati dnevno.

Modna industrija prolazi značajne promjene. Šta je to što danas kuće traže od modela, modni urednici i fotografi od photoshootinga?

– Većina ljudi misli da se moja profesija bazira isključivo na fizičkom izgledu, međutim, rad manekenke je mnogo komplikovaniji od toga. Sastavni dio dobre manekenke nije samo izgled, već i osobnost. Manekenka treba imati jak karakter, kako bi se svidjela klijentima na kastinzima, te da bude vesela i prijatna osoba s kojom se može lako raditi.

 Šta Vam je potrebno da biste izgledali lijepo i osjećali se dobro?

– Osjećati se dobro u svojoj koži, više je na mentalnoj nego na fizičkoj osnovi. Kada osoba ima samopouzdanja i kada je sretna, onda nije bitno kako izgleda ili koju odjeću nosi. Zato se kaže da je osmijeh najljepši nakit koji osoba može da nosi na sebi.

selma1

Koliko vodite računa o zdravoj ishrani? Bez kojih namirnica ne možete početi dan niti zamisliti dnevni jelovnik?

– Trudim se da mi prehrana bude zdrava i raznovrsna. Između ostalog, moja profesija traži mršavost, koja se ne postiže preskakanjem obroka, već zdravom ishranom i redovnim sportskim aktivnostima. Mnogo volim bosansku i italijansku kuhinju.

Od koga ste dobili najbolji savjet o zdravlju i zdravom načinu života?

– Najbolje savjete dobila sam od personalnog trenera u Parizu, koji mi je pokazao kako mogu ukomponirati namirnice koje volim (npr. pasta) u jela puna vitamina i zdrave obroke. Pokazao mi je i najefikasnije, te najbolje vježbe za oblikovanje tijela, jer je u manekenstvu bitno izgledati fit i zdravo, a ne isključivo mršavo.

Kojim sportskim aktivnostima svakodnevno posvećujete vrijeme?

– Najčešće se bavim fitnessom i trčanjem, a ponekad i jogom. Nekoliko godina se bavim i jahanjem konja.

Na čemu ste trenutno angažirani i postoji li neki angažman koji biste voljeli raditi u skoroj budućnosti?

– Provela sam dva vrlo naporna mjeseca u Tokyju početkom godine, tako da sam trenutno na malom odmoru u Sarajevu, koji koristim za druženje s porodicom i prijateljima. Moja najveća želja je raditi u New Yorku, jer iskreno mislim da bih tamo mogla ostvariti sve svoje manekenske ciljeve, kao što je, naprimjer, “Victoria’s Secret”.

selma4

Jeste li se navikli na život van BiH ili se, ipak, ponekad javi nostalgija za rodnim gradom?

– Navikla sam se na život van BiH kao i na samostalan život, bez roditelja. To mi je pomoglo u odrastanju, jer su me od početka karijere moja agencija i klijenti posmatrali kao odraslu osobu, koja mora biti odgovorna i maksimalno profesionalna. Bez obzira na to koliko sam lijepih gradova vidjela, ipak je meni Sarajevo bilo i ostalo najljepši i najdraži grad. Za Sarajevo se kaže da ima “to nešto” što se riječima ne može opisati.

Koliko često uspijete naći vremena za odmor i dolazak u Sarajevo?

– Godišnje se vratim u Sarajevo tri puta, a ljeti odmor traje malo duže, i iskoristim ga da idem s prijateljima i porodicom na more.

selma2

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti