Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux: Sa 17 godina sam znao da ću je oženiti

Piše: Redakcija

Brigitte Trogneux, tada 40-godišnja profesorica latinskog jezika i francuske književnosti u privatnoj jezuitskoj školi u “La Providence”, u Amiensu, na sjeveru Francuske, pala je na čari tada 16-godišnjeg učenika Emmanuela Macrona, i kao u nekom ljubavnom romanu, to se desilo dok mu je pomagala pisati scenarij za školsku predstavu u kojoj je on glumio s njenom kćerkom Laurence

emmanuel1

Ako me izaberu… Ne, oprostite… Kada me izaberu, ona će biti ovdje i imat će svoju ulogu i svoje mjesto – kazao je tokom predizborne kampanje novoizabrani predsjednik Francuske Emmanuel Macron (39) za svoju, 25 godina stariju suprugu Brigitte Trogneux. Mnogo je, nakon što je obznanio kandidaturu za prvog čovjeka Francuske, pisano o njegovom privatnom životu. Svaki detalj je bio zanimljiv, od razlike u godinama među njima, do toga da ju je upoznao kao tinejdžer, kada je imao 16 godina.

Brigitte Trogneux, tada 40-godišnja profesorica latinskog jezika i francuske književnosti u privatnoj jezuitskoj školi u “La Providence”, u Amiensu, na sjeveru Francuske, pala je na čari tada 16-godišnjeg učenika Emmanuela Macrona, i kao u nekom ljubavnom romanu, to se desilo dok mu je pomagala pisati scenarij za školsku predstavu u kojoj je on glumio s njenom kćerkom Laurence. U početku su mnogi vjerovali da se ljubav rodila između Laurence i Emmanuela, ispričala je Macronova majka Francois književnici Anni Fulde, koja je napisala biografiju “Emmanuel Macron: Savršen mladić”. No, istina je bila drugačija. Emmanuel je, zapravo, bio zaljubljen u svoju profesoricu i majku kolegice iz predstave.

Molba za raskid

Kad su saznali za ovu ljubav, Macronovi roditelji, oboje liječnici po struci, molili su Brigitte da prekine s njihovim sinom.

– Zar ne vidiš da to nije fer? Ti si imala svoj život, a on neće moći imati djecu ako ostane s tobom. Moraš prekinuti s njim – upozorila je Macronova majka Brigitte, koja potječe iz buržujske porodice Trogneux, vlasnika velike tvornice čokolade u Amiensu.

Upozorenje je bilo uzaludno. Brigitte, koja je tada bila u braku i imala troje djece, ispričala je kasnije, bila je toliko opčinjena Macronovom načitanošću, zbog koje se nije mogla odvojiti od njega. Kontakt nisu prekinili ni kad su 17-godišnjeg Emmanuela roditelji ispisali iz škole i preselili u Pariz. Tu je završio elitnu gimnaziju, a zatim i Universite Paris Ouest Nanterre La Defense, jedan od najprestižnijih evropskih fakulteta.

– Kada je imao 17 godina, Emmanuel mi je rekao: Šta god radila, ja ću te oženiti – ispričala je u intervjuu za magazin “Paris Match” prošle godine, prenosi “Daily Mail”, na šta je Macron dodao:

– Sate i sate smo provodili na telefonu – prisjetio se najmlađi francuski predsjednik od vremena Napoleona do danas. Njegova zrelost i strpljenje bili su presudni faktor za osvajanje Brigitteinog srca.

– Nije bio tinejdžer, imao je …

Ostatak teksta čitajte u printanom izdanju Azre.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti