Najpozitivnija priča sedmice: Učenici Srednje medicinske škole Bjelave radili u firmama kako bi i njihove kolege otišle na ekskurziju

Piše: Redakcija

Kad god posumnjate u društveni angažman, u bolje sutra, ili izgubite nadu da generacije koje dolaze mogu učiniti ono što vi kao generacija niste uspjeli ili znali, uvijek postoji makar „šačica” onih koji prave prevagu u svemu. Najljepšu priču prošle sedmice nismo čuli ni iz jednog ekonomski ili politički savršeno sređenog kraja svijeta, već iz našeg glavnog grada.

Učenici Srednje medicinske škole Bjelave u Sarajevu pokazali su šta znače solidarnost, empatija i briga za drugog, ali, prije svega, vrijedan rad. Naime, prije nekoliko mjeseci, učenici ove škole organizirali su radnu akciju „Ekskurzija 2017″. Nakon što već nekoliko godina mnogi učenici nisu mogli otići na ekskurziju, odlučili su uraditi anketu, kojom su uvidjeli da je najveći razlog izostanka s ekskurzije finansijski problem. Inicijator akcije je učenik trećeg razreda Dženan Hodžić, koji je objavio post na jednoj Facebook stranici, gdje je kazao kako učenici Srednje medicinske škole Bjelave žele raditi, te zaraditi novac za ekskurziju. Tada su njegovi prijatelji, profesori i direktorica škole stali uz njega i odlučili su da će zajedničkim snagama učiniti da 11. septembra što veći broj učenika ode na destinaciju Beč-Prag-Budimpešta.

– Odlučili smo poslati dopise firmama, a mnoge firme su se same javile. Za općine Centar i Stari Grad smo čistili parkove, prikupljali otpad, čistili korito rijeke Miljacke, pakovali smo pakete za „Rahat Lokum”, organizirali koncerte, košarkaške turnire u našoj školi, dijelili letke za veliki broj firmi i još mnogo toga. Cijela generacija je presretna. Saznali smo kako je lijepo volontirati i zaraditi svoj novac. Nismo primili nikakvu sadaku, već smo taj novac zaradili. To je divno iskustvo i ponosni smo što nas je ova akcija ujedinila – kaže za magazin „Azra” učenik trećeg razreda Hamza Omerović.

 

Kompletan tekst čitajte u printanom izdanju magazina “Azra” koji je od srijede na kioscima.

Pročitajte još