Ususret II državnom i I regionalnom takmičenju „Balance 2017“: TRI DAME U MISIJI OČUVANJA BALETA

Piše: Redakcija

Balet je umjetnost o kojoj se u našoj zemlji vrlo malo priča, a i zna. Ipak, balet u BiH živi. Razgovarali smo s organizatorima „Balance 2017“, takmičenja iz klasičnog baleta, koje bi krajem ovog mjeseca trebalo da bude upriličeno u Sarajevu. Tri dame, bivše i sadašnje balerine, Nataša Hajdarević, Ivana Gojmerac Hadžihasanović i Svea Thalia Ćatić, dočekale su nas u baletskoj sali JU OMBŠ „Novo Sarajevo“  s nekoliko djevojčica koje su uz zvuke klavira vježbale klasični balet i pripremale svoje ispite

balet4

 

I ove godine „Tanzelarija“ – Organizacija za promociju savremenog plesa, u čijem timu su i naše sagovornice, organizira takmičenje iz klasičnog baleta, ali ovog puta II državno i I regionalno takmičenje klasičnog baleta „Balance 2017“. Takmičenje je namijenjeno za osnovne i srednje baletske škole, kao i baletska studija s teritorija cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, ali i drugih zemalja Evrope. Nosilac projekta je „Tanzelarija“, a partneri projekta su Sarajevski Ratni Teatar, JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo“.

– „Tanzelarija“ je nastala 2006. godine. To je organizacija za promociju savremenog plesa, ali i klasičnog baleta. Bavimo se osavremenjavanjem pogleda na plesnu umjetnost i gradimo scenu savremenog plesa. Osnovna ideja ovog projekta je razvoj plesne umjetnosti na teritoriji naše zemlje kroz takmičenje iz klasičnog baleta, a s ciljem suzbijanja maloljetničkog prijestupništva prvenstveno na teritoriji Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH – kazala je Ivana Gojmerac Hadžihasanović.

Program takmičenja podijeljen je u dva dijela. Prvi dio je takmičarski, koji će se odvijati na sceni Sarajevskog ratnog teatra od 25. do 26. maja, s međunarodnim visokokvalificiranim žirijem iz Holandije, Njemačke i Hrvatske. Ovaj dio programa će biti završen Gala koncertom na sceni SARTR-a, gdje će se svaka škola predstaviti s jednom do dvije tačke. Drugi dio „Balance 2017“, planiran je kao edukacijski program iz oblasti klasičnog baleta i savremenog plesa, a koji će se odvijati u prostorijama JU OMBŠ „Novo Sarajevo“ 27. i 28. maja. Master classove iz savremenog plesa će voditi savremena plesačica i baletski pedagog iz Slovenije, Mojca Majcen, dok će Master class iz klasičnog baleta voditi doc. mr. art Iva Lešić s The Dutch National Ballet Academy.

balet

UMJETNIČKA VOJSKA

Osim organiziranja ovog takmičenja, Ivana, Nataša i Svea Thalia trude se afirmirati i očuvati balet u našoj zemlji, što im polazi za rukom. Nataša i Svea Thalia, nakon 25 godina, dobile su priznanje za afirmaciju i očuvanje baleta u ratnom Sarajevu.

– Išla sam u osnovnu i srednju baletsku školu i sticajem okolnosti zadesio me rat. Početkom 1994., pet članova Ansambla baleta, i nas četiri, uključujući mene i Sveu Taliju, iz Srednje baletske škole, pripremili smo baletsku predstavu „Bolero“. U to vrijeme, u opkoljenom gradu, ljudi su imali potrebu da gledaju predstave, a mi smo im to pružili. Slobodno mogu reći, da tada nije bilo nas, sada ne bi bilo ni baleta u Sarajevu. Pošto je balet i sada jako deficitarna umjetnost, nakon 25 godina nas se prvi put sjetio gospodin Ibrahim Spahić, koji nam je na festivalu „Sarajevska Zima 2017.“ dodijelio Srebrenu pahuljicu za očuvanje i afirmaciju baleta u Sarajevu. Samim tim što kolegice i ja radimo ovo takmičenje, radimo na afirmaciji i poboljšavanju ove, zaista, specijalne umjetnosti.

Uvijek se potajno nadamo da će bar jedna djevojčica iz svake generacije izaći i biti ovakva poput nas. Ne želimo da balet kao umjetnost nestane, a u velikom smo deficitu i što se tiče profesora, a i učenika, a osim toga tu je i slaba zainteresiranost publike – kazala je Nataša Hajdarević, jedna od organizatorica ovogodišnjeg takmičenja.

Osim što djecu uči osnovama klasičnog baleta, Svea Talija nastoji ih naučiti da izgrade samopouzdanje, dobro držanje, steknu prijateljstva, ali da se i nauče disciplini već u djetinjstvu.

– Trinaest godina radim u Baletskoj školi kao baletni pedagog. Ovo mi je peta generacija djece s kojom radim. Ono što je bitno, i na čemu se bazira moj rad, jeste da djeca prvo izgrade samopouzdanje, što će im trebati kroz život. Zatim da izgrade prijateljstvo i timski rad, jer balet nije individualni rad. Moraju imati osjećaj jedna za drugu, ne samo u baletskoj sali, nego bilo gdje, a tek onda dolazi osnovno znanje iz klasičnog baleta, koje će naučiti u školi.

Iako većina djece neće nastaviti s daljim baletskim obrazovanjem, neće biti balerine ili baletski pedagozi, razvijamo neku publiku koja će, danas-sutra, znati gledati baletsku predstavu, razumjeti pokrete i znati kada aplaudirati. Tu je i disciplina kojoj se djeca uče, oni su kao jedna „umjetnička vojska“. Moraju da daju maksimum od sebe. Ova djece se žrtvuju, uče se disciplini, za razliku od svojih drugara koji se igraju dok one vježbaju, i trudimo se uvijek nagraditi njihovu žrtvu – kazala je Svea Thalia.

ZDRAVSTVENI EFEKT

Balet ima brojne prednosti, od kojih je Svea Talija izdvojila i objasnila kako bavljenje baletom kod djece može pomoći u rješavanju ili olakšavanju određenih zdravstvenih problema.

– Balet ima mnogo prednosti, iako se slabo prepoznaju. Bavljenje baletom pomaže kod ispravljanja kičme, pravilnog držanja i još mnogo toga. Uvijek mi je drago ako mogu da pomognem i znam da će se nekome popraviti zdravstveno stanje – kazala Ćatić na kraju razgovora.

Ipak, značaj baleta i ovog takmičenja su prepoznali i podržali mnogi, među kojima su Kabinet premijera Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, „Lutrija BiH“ i „Apoteke Sarajevo“.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti