Ismir Gagula: Tri mjeseca u kolijevci mode

Piše: Redakcija

Sjećate li se dječaka Ismira Gagule iz filma „Djeca” bh. rediteljice Aide Begić, koji je, zahvaljujući ovom ostvarenju, 2012. godine, zajedno s bh. glumicom Marijom Pikić, imao priliku osjetiti i svu grandioznost Cannesa, najznačajnijeg filmskog festivala u Evropi? Ismir je i danas u glumačkim vodama, a odnedavno i u vodama inozemnog modelinga

isa5

Ismir Gagula nova je nada bh., ali inozemne modne scene. Ovaj dvadesetogodišnjak, prije modelinga, kojim se počeo baviti početkom ove godine, glumio je u četiri filma i jednoj TV seriji. Tri mjeseca je boravio u kolijevci mode, Italiji, gdje je radio za poznate modne kuće i potpisao ugovor s modnom agencijom „Independent” iz Milana. Ismir se nakon tri uspješna mjeseca u Italiji, vratio u Sarajevo, što nam je bio odličan povod za razgovor. Pokušao nam je dočarati iskustva iz Italije, objasniti kakvim pritiscima su izloženi muški modeli, ali nam je otkrio i planove za nastavak glumačke, kao i karijere modela.

Velika konkurencija

– Modelingom sam se počeo baviti početkom ove godine kada sam otišao u Milano. Prije modelinga, imao sam priliku ostvariti nekoliko glumačkih angažmana i uloga. Prvi film u kojem sam glumio bio je dugometražni igrani film Aide Begić „Djeca”, u kojem sam ostvario glavnu ulogu. U ostala tri kratkometražna filma, u produkciji „Sarajevo City of Film”, također sam ostvario glavne uloge. U seriji francusko-britanske produkcije „The Last Panthers” režisera Johana Rencka, igrao sam jednu od sporednih uloga. Serija je prikazivana širom svijeta na kanalima: Canal+, Sky Atlantic, FoxCrime, Sundance TV i drugi – kaže Gagula na početku razgovora.
Nakon mjeseci provedenih na setovima, Ismir kaže kako se osjeća opušteno pred kamerama, te da mu to sada uveliko pomaže na snimanjima. Osim glume i modelinga, kojima se bavi profesionalno, u slobodno vrijeme posvetio se DJ-ingu, te i s tim želi ostvariti veće ciljeve. Na modnom tržištu Ismir je poprilično kratko, a samo za nekoliko mjeseci bavljenja modelingom stekao je brojna iskustva.

– Za period koji sam boravio u Italiji, brojne situacije su bile dobra iskustva iz kojih sam mnogo naučio. Prednosti bavljenja ovim poslom su što upoznajem mnogo ljudi, mogu proputovati svijetom, osamostaliti se, znati paziti na sebe, steći nove prijatelje, znati ko su mi stari, i na kraju zaraditi nešto novca. Još nisam iskusio mane ovoga posla, ali naravno da postoje , ukoliko to sebi dozvolite. Jedna od mana, možda i najveća, jeste što stalno oko sebe imam konkurenciju i moram se truditi da budem bolji i spremniji od većine. Kaže nam se da to moramo biti, ali da to ne smije utjecati na našu psihu, u smislu da nam stvara komplekse ili nas obeshrabruje, zbog čega većina i posustane.

isa2

Putovanje u Milano i početak bavljenja modelingom, Ismir nije dugo planirao. Da ideju provede u djelo, pomogla mu je uspješna Bosanka s adresom u Milanu, Sarah Čerkez.

– Ideja nije stara, niti je dugo planirana, jednostavno sjetili smo se toga i ja sam rekao: „Što da ne?”. Sarah je moja prijateljica, zajedno smo došli na ideju da se oprobam u ulozi modela i odem direktno u centar svega – Milano, što se ispostavilo kao dobra zamisao. Prvim odlaskom u Milano sam zadovoljan, jer sam uspio dobiti angažmane kao što su e-commerce shooting za „La Perlau”, shooting za „Kappain” lookbook, shooting za lookbook „Dirk Bikkembergs”, te nekoliko editorijala za magazine i nekomercijalne poslove kao što su fitinzi koje sam radio za „Versace”.

Volim svu tu atmosferu na setu, i sve što se dešava; od frizure, šminkanja, oblačenja, namještanja, pa do samog fotografiranja. Veliko je zadovoljstvo raditi na setovima za „Kappu”, „La Perlu”, „Dirk Bikkembergs”, pozirati njihovim fotografima, nositi njihove kreacije i raditi s njihovim dizajnerima. Iako je fiting nekomercijalan posao, ipak je zadovoljstvo raditi s jednom od vodećih kuća u svijetu mode, „Versace” – priča Ismir.

Kao i svaka, tako i modna industrija prolazi značajne promjene. Mnoge ideje su potrošene, modela je mnogo, a sve zanima šta je ono što klijenti sada traže od modela. Ismir objašnjava kako je tržište ogromno, te da je samim time vrlo teško znati šta je ono čime se neki model može izdvojiti od drugih.
– Nema neke posebne smjernice šta je ono što jedan model treba imati da bi se izdvojio iz mase, jer time da ste ono što jeste i ne kopirate nikog, već ste izdvojeni iz mase. Danas je tržište ogromno i nikad ne znate šta je to što klijent traži, možda ste to baš vi, takvi kakvi jeste.

Kako sam već spomenuo, Sarah mi je pomogla u dogovaranju sastanaka s agencijama, od kojih je jedan bio s agencijom „Independent”. Nakon završenog sastanka ponudili su mi ugovor, odgovarali su mi uslovi koje nude i princip rada, tako da smo ostvarili odličnu saradnju.

Žene, a naročito one koje se bave modelingom ili manekenstvom, sve su više izložene pritisku ljepote, te čine sve za nju. Šta je ono što jedan muškarac treba zadovoljiti da bi uspio u svijetu modelinga, objasnio nam je Ismir.

– Muškarci nisu izloženi pritisku ljepote kao žene, ali određena doza pritiska postoji. U principu, jedan muški model trebao bi ispunjavati iste uslove kao i žena, samo prema muškim kriterijima, naravno. Meni je, u životu inače, najvažnija higijena, a to je da imam lijepo i uredno lice, frizuru, kožu, tijelo, nokte… Visina i težina su, također, jedni od ključnih faktora, kao i ostale mjere i proporcije tijela (ramena, prsa, struk, kukovi…), koje se moraju zadovoljiti. Model može pristati na sve što on/a želi ili ne, mada je većini cilj da rade sve i imaju što više posla.

isa1

Italijani i izgled

Zanimali su nas i Ismirovi utisci o Italiji i Italijanima.

– Italijani se trude izgledati što bolje, ali ne samo oni, nego i sve ostalo što je oko njih: okolica, radnje, izlozi, kafići… Zbog svakodnevnih kastinga morao sam izgledati lijepo i uredno, pa sam malo „povukao” njihovog stila i „ponio” kući. Milano je prelijep, ljudi su opušteni i nema nervoze. S razlogom mogu reći da je Italija ostavila veoma dobar utisak na mene.

Ipak, ko želi da bude u formi te da se ne udeblja, Italija, zbog ukusnih specijaliteta, priča Ismir, nije najbolji izbor.

– Ishranu sam morao prilagoditi tako da mi najbolje odgovara treningu i cjelokupnom programu. Mnogo povrća, voća i proteina, a manje masti i šećera. Da bih održao formu, u teretanu idem pet-šest puta sedmično – kaže Ismir i otkriva nam planove u vezi s glumačkom karijerom, kao i karijerom modela.

– Nakon odmora u Sarajevu trebao bih ići u Istanbul, a poslije u Milano. Karijeru modela, a i glumca, planiram nastaviti u Evropi, a nekada kasnije, ako se ukaže prilika, raditi u SAD-u. Mada, znate kako je u ovom poslu, sve je od jutra do sutra i sve se može promijeniti jednim telefonskim pozivom – govori Ismir.

isa

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti