Fashion talk: Kada godine ženama nisu kazna

Piše: Redakcija

Ako gledamo kriterije ljepote, koji su odavno postavljeni u svijetu modne industrije, a koji podrazumijevaju mlado i mršavo tijelo, ove dame se ne uklapaju u njih. Međutim, modni svijet sve češće prihvata njihovu jedinstvenost koja se ogleda u smjelosti da se i u poznim godinama bave modelingom. Pogledajte neke od najstarijih modela i modnih blogerica na svijetu.

Lyn Slater

model11

Veliki je broj uspješnih modnih priča koje su nastale kao rezultat puke slučajnosti. Priča koje počinju jednog sasvim običnog dana gdje modni agent zapazi mladu, lijepu djevojku tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti i ponudi joj posao iz snova. Priča Lyne Slater, profesorice iz New Yorka, nije tekla prema ovom scenariju, ali je nivo sličajnosti bio gotovo jednak. Zahvaljujući sreći ili možda sudbini, Lyna je postala jedna od najpoznatijih modnih blogerica na svijetu.

Sigurno je da ona nije imala predstavu o tome da će joj odlazaka na ručak s prijateljicom za vrijeme „Fashion Weeka“ u New Yorku zauvijek promijeniti život. Naime, ova 63-godišnja dama, obučena u „Yohji Yamamoto“ odijelo, s torbom brenda „Chanel“, privukla je pažnju novinara koji su mislili da je jedna od poznatih ikona stila, a nakon toga se njen život u potpunosti mijenja. Lyna je danas član „Elite“ modne agencije i jedna od rijetkih čija je karijera modne blogerice i modela počela u ovoj životnoj dobi i na krajnje neobičan način. Nju na društvenoj mreži Instagram prati veliki broj ljudi, a njen blog „Accidental icon“ doživio je ogromnu popularnost među modnim znalcima.

MODNO OSVIJEŠTENA PROFESORICA

– Pokrenula sam blog zato što nisam mogla pronaći modni blog ili magazin koji nudi urbane, moderne i intelektualne sadržaje, ali i razgovore sa ženama koje žive, kako ih ja nazivam, interesantnim, ali običnim životima. Ženama, kakva sam i sama, koje nisu poznate, ali su pametne, kreativne, modno osviještene i prije svega zadovoljne onim što jesu – napisala je Lyna na svojoj stranici.

A život Lyne Slater bio je upravo takav – život jedne obične, modno osviještene žene. Naime, ona je profesorica na Fordham univerzitetu, gdje predaje socijalnu zaštitu. Ipak, popularnost koju je prije nekoliko godina dobila zahvaljujući zabuni novinara tokom sedmice mode u njen život je uvela sasvim novo zanimanje – ono modne blogerice.

– Kada su me novinari okružili i počeli da fotografišu i ispituju šta nosim, postala sam izuzetno nervozna i počela da histerišem. Kasnije smo se prijateljica i ja smijale svemu, a ona me zezala da sam slučajna ikona stila. Upravo u tome sam pronašla ideju za naziv mog bloga – izjavila je ona jedne prilike.

Osim što na svom blogu piše o mladim dizajnerskim nadama i novitetima u svijetu mode, Lyna svoju popularnost i angažman koristi i kako bi uvela određene promjene u ovaj svijet i njegovo poimanje po kojem postoji stil i način oblačenja namijenjen ženama u određenim godinama.

– Sigurna sam da ako se osjećate ugodno u odjeći koju nosite, potpuno je irelevantno koliko imate godina. Drago mi je što dobijam veliki broj mailova od mladih ljudi koji mi pišu da zahvaljujući meni sada imaju predstavu kao da je proces starenja prilično cool. To svrstavam u neke od mojih najdražih životnih dostignuća – objasnila je ona.

Osim Lajne i naširoko poznate Iris Apfel, koja je svojom pojavom zadobila simpatije mnogih, veliki je broj žena koje se uspješno bave modelingom i nakon 50-e godine. U nastavku vam predstavljamo nekoliko najzanimljivijih i najuspješnijih žena u poznim godinama. One su primjer kako se godine ženama ne smiju i ne trebaju nametati kao kazna. Baš naprotiv, zašto i u 70-im ne biste obukle svoju najljepšu haljinu i zaplesale svoj omiljeni ples.

Carmen Dell’Orefice

model1

Modna karijera 86-godišnje Carmen Dell’Orefice traje skoro 70 godina. Naime, u svojim tinejdžerskim danima Carmen je pozirala slikaru Salvadoru Daliju, a na naslovnici „Voguea“ našla se sa samo 15 godina. U tom periodu je zarađivala 300 dolara po satu. Potom se na određeno vrijeme povukla iz ove profesije. Veliki povratak uslijedio je tokom 70-ih godina i od tada se aktivno bavi modelingom.

– Uprkos iskustvu, još učim kako se radi ovaj posao – rekla je ona, ne krijući kako u posljednje dvije decenije radi kao nikada prije.

China Machado

model4

Prije nego što je postala model China Machado je radila kao stjuardesa, a prvi modni angažman dobila je u Parizu, kada su je angažirali u modnoj kući „Givenchy“. Nakon toga je postala jedan od najplaćenijih modela na području Evrope s obzirom na činjenicu da je na dnevnom nivou zarađivala hiljadu dolara. Ono što je svakako jedan od značajnijih momenata u njenoj karijeri jeste činjenica da je bila prva žena azijskog porijekla koja se našla na naslovnici modnog časopisa „Harper’s Bazaar“, koji je sve do te 1959. godine poštovao tradiciju objavljivanja isključivo bjeljkinja na svojoj naslovnici. Iako je China, koja ima 87 godina, svojevremeno izjavila da modeling nije više njeno zanimanje, i dalje povremeno pozira ispred kamera najprestižnijih modnih fotografa.

Bo Gilbert

model6

Bo Gilbert je, vjerovatno, jedina osoba na svijetu čija je modna karijera počela u 100. godini. Naime, povodom cijelog vijeka postojanja britanskog izdanja magazina „Vogue“, urednici su simbolično tražili modela koji ima isto toliko godina. Tim povodom je Bo Gilbert, iako nije imala prethodnog iskustva u svijetu mode, pozirala za potrebe editorijala koji je objavljen u jubilarnom broju. Osim fotografija, objavljen je i tekst u kojem Bo govori o promjenama u svijetu mode kojima je svjedočila od svog rođenja 1916. godine.

– Uvijek sam se oblačila da budem sebi lijepa, a ne da se drugima svidim – objasnila je ona u intervjuu.

 Daphne Selfe

model8

Modna karijera Daphne Selfe počela je 1949. godine, kada se prijavila da bude na naslovnici jednog lokalnog magazina u Londonu. Tokom karijere krasila je naslovnice najprestižnijih modnih časopisa među kojima su „Vogue“, „Harper’s Bazaar“ i „Vanity Fair“, a 2015. godine je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji model na svijetu koji aktivno radi. Daphne je i danas, sa 87 godina, jedan od najtraženijih modela.

– Svoj izgled dugujem roditeljima i dobroj genetici – rekla je ona jedne prilike.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti