Andrijana i Damir Beljo: Supruga je jedina žena kojoj sam rekao da je volim

Piše: Redakcija

Iza Damira Belje, boksera iz Mostara mnoštvo je titula. Sedam puta je bio prvak naše zemlje, dok je dva puta odbranio titulu evropskog prvaka. Upravo zbog velikih uspjeha u ovom sportu dobio je naziv „Bombarder s Neretve”. O njegovom privatnom životu malo se zna, jer Damir ne voli pričati o njemu. Za magazin „Azra” pravi iznimku. Bilo mu je veoma drago kada je shvatio da smo upravo zbog njega došli u Mostar. Dočekao nas je u maniru pravog domaćina, upoznao sa svojom lijepom suprugom Andrijanom i ispričao nepoznate detalje iz privatnog i sportskog života

PIŠE: SELMA HODO

damir za azru10

Da život zaista piše romane svjedoči i ljubav Damira Belje i njegove supruge Andrijane. Ova rođena Zadranka, došla je na studij Žurnalistike u Mostar, s planom da u gradu na Neretvi ostane dok ne magistrira. No, Bog je za nju imao druge planove. Šarmantni bokser Damir Beljo „ukrao” je Andrijanino srce. Prije dvije godine dugogodišnju vezu su krunisali brakom, a godinu nakon dobili i preslatkog sinčića Mijata. Andrijana je ponovo u drugom stanju. Želja im je kažu nam, da budu najbolji roditelji na svijetu, da djecu odgoje u dobre, poštene i vrijedne ljude, te da rastu u vjerskom duhu bez mržnji i predrasuda prema bilo kome. Ni danas, nakon godina ljubavi, kada se spremaju da i drugi put osjete svu ljepotu roditeljstva, ni jedno ni drugo ne zaboravljaju trenutak kad su se prvi put sreli.

-Te godine bio je onaj veliki snijeg. I kako u Mostaru nije uobičajno da snijeg pada, prijatelji su me nagovorili da se idemo prošetati gradom. Nakon šetnje uputili smo se u klub. I tada sam ugledao nju. Bila je tako lijepa i fina. Pitao sam se da li sam ja uopće momak za nju, budući da u to vrijeme i nisam bio baš fin, a imao sam i djevojku – priča kroz osmijeh Damir, dodajući da ga je u prvom momentu kod nje privukla prirodnost.

Andrijana šarmantno dodaje kako tu večer nije planirala izlaziti vani, no, ipak se predomislila. Čim je ugledala Belju znala je, govori nam, da je on čovjek njenog života. Vrijeme će pokazati kako je prvi susret zapravo bio i sudbinski.
-Nije mi se izlazilo, iako su me cimerice zvale da idemo vani. U jednom momentu osjetila sam neki nemir i rekla sebi da moram izaći, čisto da se smirim malo. Bukvalno sam u kućnom izdanju „upala” u klub – kaže lijepa Andrijana prisjećajući se momenta kada je za njen sto prišao Damirov prijatelj.

DRUGA BEBA

– Prišao mi je i rekao da me jedan njegov bokser želi upoznati. Odgovorila sam mu: „Kakav je to bokser koji sam ne smije prići curi?”. I budući da sam po prirodi radoznala osoba, nisam mogla a da se ne okrenem da vidim ko je taj momak. U tom momentu osjetila sam neki smiraj u sebi – kaže Andrijana koja je ipak odlučila da upozna Damira. No, kad je krenula prema njemu sestra i njena vjenčana kuma uhvatile su je za ruku i savjetovale joj da to ipak ne bi trebala raditi.

– Samo sam im rekla: „Ja ću se udati za ovog momka”. Na dan vjenčanja, budući da sam potpuno zaboravila na tu situaciju, kuma me je podsjetila na ono što sam izrekla tu noć – priča Andrijana koja je Damiru nakon samo nekoliko izlazaka rekla da ga voli, te da je pripremila prst za njegov prsten.

– S njom je sve nekako bilo drugačije. Dođem po nju ona ponese laptop da idemo gledati film. Jednom mi je čak dovela mamu. Kada sam je vidio bio sam jako iznenađen. Rekla je mami da imam djevojku s kojom živim, ali da ona mene voli i žena je htjela znati kuda naš odnos vodi – priča Beljo sjećajući se čak i simpatičnog detalja da je mami kazao kako bi za kćerku najbolje bilo da nađe nekog drugog momka.
– S Andrijanom sam najsretniji čovjek na svijetu. Ona je prva žena kojoj sam rekao da je volim i to je bilo u Sarajevu, kad sam je zaručio. Ni danas ne mogu da se sjetim, da sam je čuo da je rekla da pristaje, ali me je zagrlila, pa sam shvatio da sigurno hoće – govori Damir.

Dok slušamo ovaj mladi par kako priča i na najljepši način slavi svoju veliku ljubav, o kojoj bi se mogao snimiti i film, buduću mamu pitamo koje su to osobine našeg proslavljenog boksera presudile pa je osvojio njeno srce.

– Osim toga što Damir jako dobro izgleda, privuklo me je to što je jako dobar i poseban čovjek. Njegovo srce je veliko. On je uvijek spreman pomoći prijateljima, osobama koje poznaje, koje ne poznaje. Zavoljela sam ga što je human – kaže Andrijana.

Brojne su anegdote iz perioda kad se rađala ljubav među njima, jednoj se slatko nasmiju i danas.

– U jednom trenutku me je slagala da je jako siromašana, te da joj je prijeko potreban posao. Imao sam želju da joj pomognem, pa sam je zaposlio u svom klubu. Ništa nije znala raditi, ali sam bio sretan što joj mogu pomoći – priča Damir, a Andrijana nam otkriva da je na tu ideju došla kako bi vidjela i njegovu drugu stranu.

– Rekla sam mu da sam koktel majstor, iako pojma nisam imala o tom poslu, čak sam sedam dana išla na obuku da naučim miješati koktele. Sve sam sebi zapisivala, jer tolike kombinacije prosto nisam mogla zapamtiti – rekla nam je Andirjana čijem osmijehu od prvog trena nije mogao odoljeti Damir.

– Naprimjer, nekad, kada sam nervozan i ljut, i krenem da se svađam, ona mi pukne osmijeh u lice i ja sam tu gotov. Rekao sam joj, ako joj je to taktika, da joj je odlična i da je ne mijenja cijeli život. Nije ljubormorna, ali voli sve da zna. Bog je želio da ona bude moja životna saputnica i zahvalan sam mu na tome – kaže nam Damir.
Njihova svadba je bila događaj o kojem se pričalo, ne samo u Hercegovini već i šire. 600 zvanica, a među njima porodica, prijatelji, te Damirove kolege iz svijeta sporta i javnog života BiH, uživali su u jednoj od najljepših zabava organiziranih u našoj zemlji.

– Ja sam iz Zadra, a naše su svadbe jako male, s nekih 300-350 ljudi. To je stvarno najuži krug ljudi, od prijatelja do rodbine. Kad sam vidjela brojku koja će biti na našoj svadbi, u komu sam pala.
Ni Damir nije očekivao brojku od 600 ljudi.

– Došlo nam je puno više svatova nego što sam pozvao, tako da je sreća i svaka čast ljudima koji su vodili svadbeni salon, što su odmah reagirali i svim gostima obezbjedili stolice. Stvarno je bila vrhunska svadba iako smo kasnili nekih sat vremena. Bilo je to jedno divno veče i trajala je do jutarnjih sati – rekao nam je Damir i otkrio da im brak nije promijenio odnos, već ga je samo učvrstio.

– U braku se ništa nije promijenilo, više se promijenilo kada smo dobili sina, jer smo sve podredili njemu. Prije smo imali mnogo više vremena jedno za drugo, za putovanja, druženja, sada je sve drugačije, ali ne žalim se – govori Damir.
Kada govore o roditeljstvu čine to s posebnim emocijama. Opisuju ga kao poseban dar od Boga, sigurno i zato što se u jednom periodu svog života Andrijana suočila s pesimističnom liječničkom dijagnozom, kako zbog loše zdravstvene situacije, nikada neće moći imati djecu. Ovu činjenicu nije krila od Damira. Oslonili su se, pričaju nam na vjeru, počeli mijenjati život iz korijena, nakon vjeridbe živjeli kažu nam, u potpunoj čistoći, i na kraju, kažu, osjetili najveću radost, zagrlivši svoje prvo dijete.

– Cijenio sam tu njenu iskrenost, ali kada sam shvatio da je volim rekao sam roditeljima i rekao sam da ću je ženiti bez obizra na sve. Rekao sam, ako nam Bog ne bude dao djecu, usvojit ću dijete. Danas imamo prekrasnog sinčića i čekamo i drugu bebu. Bog je zaista veliki, nagradio me je iako to možda nisam bio ni zaslužio. Mislim da je to što se ona pojavila u mom životu najbolja stvar koja mi se desila, osoba koja je uvijek nasmijana, koja mi je podarila najveću sreću i nadam se da će ovako biti uvijek – kaže Damir sjećajući se trenutka kad je saznao da će postati otac.

-Andrijana me je nazvala i rekla da ima bolove u želucu, te da joj trebam kupiti lijekove. Neki unutarnji glas mi je to govorio da kupim i test za trudnoću, iako Andrijana nije vjerovala da je to moguće, test je bio pozitivan. To mi je bila potvrda da je Bog uistinu velik i da nas voli. To je najveći dar koji nam je Bog dao. Naš sin Mijat.

damir za azru1
Trideset dva kilograma koliko je dobila u prvoj trudnoći, Andrijana je uspjela za samo četiri i po mjeseca skinuti uz pomoć zdrave ishrane i vježbe.

– Ništa drugo ne pomaže. Moja flašica vode je uvijek uz mene. Tri litre vode dnevno minimalno treba unijeti u organizam, tri puta sedmično trening i samo voditi računa o zdravoj prehrani. Nisam izbjegavala hranu, jer volim fino jesti, ali sam gledala da to bude zdravi meni – kaže Andrijana, na šta Damir veselo dodaje da je on za razliku od supruge ipak veliki sladokusac.

– Andrijana je ta koja vodi računa o zdravoj ishrani, i ona je ta koja mene tjera da se hranim zdravo, ja sam međutim, sladokusac, pred spavanje pojedem veliku milku, popijem dvije litre mlijeka, uopće ne pazim, ali s njom malo regulišem. Jedino pred meč, treneri brinu o mojoj ishrani i tada se moram pridržavati zdrave ishrane – rekao nam je Damir.

Borilački sportovi su oduvijek bili Damirova ljubav, ali je njegova majka bila veliki protivnik toga. Njoj za ljubav dugo godina trenirao je nogomet, međutim, znao je da to nije to što želi. Krenuo je sam trenirati, potom je upoznao svog trenera i dvostrukog kuma Dalibora Bohača koji mu je dao vjetar u leđa kada je ovaj sport u pitanju. Počeo je trenirati u BK Mostar gdje je imao i svoje prve mečeve.

Nakon toga njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Kaže da ga boli što je njegov sport u zapećku i što se pojedini profesionalni bokseri bave nedozvoljenim stvarima.

– Dešava se da ljudi koji ne mogu biti prvaci ove zemlje da su prvaci Evrope u nekim divljim verzijama i to je ono što uništava moj sport, to je ono što uništava malog Elvira Šendru, Adema Fetahovića i sve naše reprezentativce, to su vrhunski bokseri. Loše je to što profesionalci rade mečeve koji su namješteni, koji rade divlje verzije i to je ono što udaljava ljude od boksa, jedini sam koji je iz ove države uspio postati evropski prvak u WBO, najjačoj verziji na svijetu, i dva puta je odbranio – priča Damir koji je imao priliku boksati i za svjetsku titulu, međutim, zbog povrede lakta odustao je od meča.

ČOVJEK KOGA SVI VOLE

– Mogao sam pristati i uzeti 300. 000 eura i reći: „Ok, past ću u prvoj rundi”. Međutim, ne bih mogao to podnijeti. Mnogi su mi rekli da sam budala, da time ništa ne gubim, već da mogu dobiti veliku sumu novca i riješiti egzistenciju i svojim unučadima. Na taj način nisam htio predstaviti sebe, svoju državu, svoj grad i svoju porodicu. Riješio sam da odustanem od toga i nadam se da će mi Bog dati novu priliku. Zalažem se za ovaj sport, ne zbog sebe, već generacija koje dolaze. Planiram još dvije godine da se bavim ovim sportom i da nabijem rukavice u Neretvu, te da se više nikada ne približim boksu, to vam iskreno kažem. Naše mlade ljude nema ko pratiti. Imamo momke iz Čapljine koji su odlični, Adnana Redžovića koji je odličan borac, potom Dževada Poturaka, to su kolege koje izuzetno poštujem, dali su sebe i svoje srce da predstave sebe i svoju državu, ali to im se nije vratilo kako treba – kaže Damir dodajući da su samo WBO, WBC, IBF i WBA četiri svjetski priznate verzije ovog borilačkog takmičenja.
Priča o sportu vratila nas je u godinu kada je odbranio titulu evropskog prvaka, kada je svojim ponašanjem i odnosom prema BiH, pokazao zašto ga kao sportistu svi u ovoj zemlji vole. On nije osoba koja djeli ljude po vjeri i naciji. Dokaz tome, iako je katolik, je i taj, da Damir uvijek posti uoči 27. noći mjeseca Ramazana.

– Katolik sam i Bog mi je na prvom mjestu, ali volim da znam o svim religijama. Ne volim da sam zatucan. Bog nam je jedan i svima nam je isti. Imam prijatelja svih nacionalnosti, i zbog toga sam bogat čovjek. Oni su meni kao porodica. Mi smo inače narod koji se zamara glupostima, malo nas je u BiH, i mi se ubismo da dokažemo ko je više upravu, a imamo najljepšu zemlju na svijetu. Nije Sarajevo ni bošnjačko ni srpsko nego i Beljino, isto i Mostar i ostali gradovi. Želim reći ovom jadnom narodu da se opusti, da se vole -govori Damir i na kraju razgovora nam otkriva kako ga u narednom periodu očekuju operacije i sanacija dosadašnjih povreda, te da se nada da će nastaviti tamo gdje je i stao.

– I dalje će u mom životu biti isti scenarij, isti ljudi, nikada se neću mijenjati. Dat ću sve od sebe, da boksam za svjetski naslov, i predstavim sebe, ovaj narod, ovu porodicu i svoju zemlju u najboljem svjetlu – završava Damir.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti