Darko Rundek: Ljubav pokreće galaksije, pa kako ne bi i mene

Piše: Redakcija

Darko Rundek, legendarni hrvatski muzičar i osnivač popularne grupe “Haustor”, u intervjuu za “Azru” govori o 20 godina uspješne samostalne karijere, saradnji s bendom “Azra”, te šta ga kao čovjeka s dugogodišnjom karijerom još naročito veseli u poslu.

Piše: Selma Hodo

Darko Rundek, hrvatski muzičar, pjesnik, reditelj i glumac, ovog mjeseca obilježit će 20 godina samostalne karijere. Ovaj hrvatski umjetnik 1979. godine s ritam-gitaristom Ozrenom Štiglićem i basistom Srđanom Saherom osnovao je kultni bend “Haustor”. Njihove pjesme voljeli su svi, a hitovi poput „Šal od svile”, „Uzalud pitaš”, “Ena”, „Šejn”, „Moja prva ljubav”, obilježili su zagrebačku, ali i muzičku scenu cijele Jugoslavije. Darko nam je otkrio kako ne planira ponovo okupljati bend. Ovih dana je, kako kaže, okupiran promocijom jubilarnog box seta “ApoCalypso”. Ovim albumom proslavlja rođendan samostalnoj karijeri, te najavljuje ograničenu seriju koncerata po Regionu, među kojima je i veliki solistički koncert na stadionu “Tašmajdan” u Beogradu.

 Poštovanje kritike i publike

– U jubilarnom box setu, koji se zove “ApoCalypso”, bit će CD s remasteriziranim albumom “Apocalypso”, CD s pet pjesama s neobjavljenog albuma “Haustora”, „Dovitljivi mali čudaci” i CD „U širokom svijetu”, kao i knjižica s fotografijama i tekstovima autora i kritičara.

Iako su iza njega godine konstantnog rada, Darko nikada nije prestao voljeti scenu. Zbog toga obećava koncerte koji će se pamtiti. Publika će moći uživati u muzičko-scenskom projektu sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom i svjetlosnim efektima. Za ovu prigodu Darko je okupio muzičare različitih generacija, od izvrsne saksofonistkinje Ane Kovačić, potom Igora Pavlice na trubi, pripadnika nove zagrebačke scene, među kojima su basist Roko Crnić, Miro Manojlović na udaraljkama i Janko Novoselić, do članova “Cargo Trija” Isabel i Duce Vranića.

– Za mene su koncerti muzika i pjesme u svom najčistijem i najistinitijem obliku, jer se događaju tu i sad, za njih je sve ostalo samo priprema – pojašnjava Rundek.

Od trenutka kada je s “Haustorom”, 1981., otpjevao „Moja prva ljubav” Srđana Sachera, Darko do današnjeg dana nije mijenjao svoj autorski izraz, niti mu je ikada manjkalo poštovanja kolega, kritičara i publike. Iako su mnoge njegove kolege pokušavale ponovo okupljati bendove nakon njihovog raspada, kao što je to u velikom stilu učinilo “Bijelo dugme”, Rundek priznaje da njemu ta ideja, nakon jednog pokušaja, više nije zanimljiva.

– Ja grupu “Haustor” nisam napustio. Ona se jednostavno raspala 1990. godine. “Haustor” sam pokušao okupiti 1996. godine i taj je pokušaj uspio. Tad smo svirali možda bolje nego osamdesetih, ali za sada zaista nemam namjeru opet pokušavati – rekao je Darko, dodajući kako se ne kaje ni zbog čega kada je o karijeri riječ.

Ono što je interesantno za “Haustor”, jeste i to da je njihov bubnjar Boris Leiner istovremeno svirao i s njima i s grupom “Azra”. Jedan od osnivača benda, basist Srđan Sacher, također je svirao s Branimirom Štulićem, što je dovoljan dokaz da između ove dvije grupe nikada nije bilo muzičkog rivaliteta.

Početkom 1997. godine Rundek je objavio prvu samostalnu ploču, no držao se stila koji je njegovao s “Haustorom”. Ljubav je tematika koja ga intrigira, što potvrđuje i u svojim pjesmama „Makedo” i „Ruke”, jedne od najljepših iz njegovog muzičkog opusa.

– Ljubav motivira i pokreće cijele galaksije, pa kako ne bi i mene. Ljubav je kao gravitacija, jedina sila koja nema svoju suprotnost – kaže nam Darko, uvijek rado viđen gost u Sarajevu i BiH. Pamti se i danas njegova podrška građanima koji su prije tri godine protestirali u našem glavnom gradu. Tad im je Darko poslao snažnu poruku, da odbace lošu politiku i lažnu demokratiju, nažalost, nisu ga poslušali. Ali, čini se, ne slušaju ni drugi.

– Teško je promijeniti pravila igre. To se, nažalost, ponekad događa, samo nakratko, što nije razlog da se ne pokuša ponovo – govori optimistično Darko, koji vjeruje da se stvari mogu promijeniti samo ukoliko se to istinski želi.

darko rundek

 Koncerti drugih

Njegov autorski rad je sve vrijeme vezan za pozorište, radio, TV i film. Malo je poznato da je Darko diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Kada je prije sedam godina osnovao bend “Rundek Cargo Trio” i izdao album „Plavi avion”, mnogi muzički kritičari, kao i Darkova publika, album su ocijenili najboljim u njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Ovaj vanserijski umjetnik još se veseli svakoj novoj pjesmi i svakom novom nastupu.

– Veseli me i uzbuđuje taj rad po sebi, jer su muzika i poezija, tako mi se bar čini, neiscrpan teren istraživanja. Oni mi ujedno omogućavaju saradnju s vrijednim ljudima, koja nas uzajamno obogaćuje. U tom kreativnom procesu Bosnu je predstavljao Sarajlija Dušan Vranić Duco – priča Darko.

On svojim pjesmama uveseljava druge, no, čiju muziku on privatno voli slušati, pitamo ga na kraju.

– Slušam zvukove oko sebe, radio, a na YouTube ili Deezeru potražim nešto zanimljivo. Najpažljivije slušam na koncertima, a u posljednje vrijeme ih je bilo nekoliko stvarno lijepih, naprimjer, koncert Franc Kafka ansambla i orkestra Mimika.

Pročitajte još