Tiger Woods: Gubitnik, drugi put

Piše: Redakcija

Zaradio je više od milijardu dolara, u sportu postigao sve što se može postići, imao pored sebe prelijepu ženu i na kraju sve to upropastio. Tiger Woods živi je dokaz koliko se može nisko pasti i to vrlo brzo, preko noći.

Kada su krajem maja ove godine policajci u okrugu Jupiter na krajnjem jugu Floride zaustavili vozača koji je vozio prebrzo i dezorijentirano, nisu mogli ni naslutiti čije će lice izroniti iz mraka. Prema svjedočenjima čuvara zakona, unutrašnjost automobila „mirisala” je na alkohol, a vozač, koga su policijske evidencije označile kao drskog i nekooperativnog, nije znao šta priča i radi. Nekoliko sati kasnije, svi svjetski mediji prenijeli su vijest da je na Floridi zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje pod utjecajem opasnih lijekova ili droga, zbog odbijanja alkotesta i drskog ponašanja prema policiji uhapšen Tiger Woods (42), nekadašnji prvi golfer svijeta, prvi sportist milijarder i još mnogo toga sa prefiksom „naj”. Prema dobrom američkom običaju, policija je Tigerovu sliku iz policijske stanice proslijedila medijima i svijet je ugledao jednog novog, neprepoznatljivog Woodsa, podbuhlog, potrošenog, ostarjelog, neurednog i izgubljenog.

– Razumijem ozbiljnost onoga što sam uradio i preuzimam potpunu odgovornost za moje postupke. Želim da javnost zna da se nije radilo o alkoholu. Ono što se se desilo bila je neočekivana reakcija na propisane lijekove. Nisam znao da je mješavina lijekova imala tako snažan utjecaj na moj organizam – izjavio je Woods nakon što je u ćeliji došao sebi.

Policajci koji su uhapsili Woodsa u svojim zabilješkama navode kako je Woods govorio sporo i nerazgovijetno, te da je bio vidno pospan. Woods nije znao gdje se nalazi, te je policiji tvrdio da upravo dolazi iz Los Angelesa i da ide u okrug Orange, u Californiji, mjestu koje se nalazi na drugom kraju Amerike, hiljadama kilometara daleko. Također, policajci su zabilježili da je Woodsov auto u lošem stanju, izgreban i ulupan naprijed i nazad, te da su gume na automobilu stare i izlizane.

Bilo kako bilo, Tiger Woods će se petog jula pojaviti na sudu u Palm Beachu, kako bi organima reda i zakona objasnio šta je radio 28. maja ove godine u tri sata poslije ponoći, gdje je vozio i na kakvim je supstancama bio. Istina, Woods je još bogat čovjek, iako od 2008. godine nije osvojio niti jedan turnir i sponzori su ga uglavnom napustili. On će se iz ove situacije izvući, platiti masnu kaznu državi i nastaviti živjeti dalje, no njegova pojava na sudu bit će bolnija iz jednog drugog razloga. Svijet će u liku i pojavi oronulog i izgubljenog Tigera Woodsa moći vidjeti koliko je malo potrebno da propadnu i velika karijera i veliki novac i da se od uspješnog oca i slavljenog sportiste dođe do čovjeka kojeg policija u sitne sate izvlači iz prljavog automobila i stavlja mu lisice na ruke.

Tiger Woods, dokaz je da ni stotine miliona dolara na računu, ni četrnaest titula prvaka svijeta u golfu, niti veleljepna kuća na najljepšem mjestu na svijetu ne garantiraju da se život neće s vama našaliti na najgrublji mogući način. Woods je hodajuća lekcija da se sa životom ne treba šaliti, bilo kada i bilo gdje, te koliko je potrebno malo vremena da nam se tlo izmakne pod nogama.

Hidrantom ću te, hidrantom ćeš me…

Godina 2009. počela je više nego dobro za Woodsa. Bio je gost kod predsjednika Obame u Bijeloj kući. Ugledni „Forbes” proglasio ga je prvim sportistom vrijednim milijardu dolara. Osvojio je svoj prvi veliki turnir u Australiji i tako se činilo da je svijet pod njegovim nogama.

– Rezultati na golf terenima nisu ono što je važno, poštenje je ono što je važno – izjavio je tada Woods.

Da baš i nije tako, brzo će se uvjeriti njegova supruga Elin Nordegren, tada 29-godišnja majka njihova dva sina, nekada uspješan švedski top-model. Sve do kraja oktobra 2009., Woods, njegov život i brak mogli su biti uzor za svaku porodicu i pojedinca. Woods je bio čovjek bez mrlje na poslovnom i sportskom, ali i na privatnim planu. Dugovi, alkohol, loša narav, skandali, psovke ili bračne nevjeri nisu se vezivali za ime Tigera Woods, on je bio čovjek kakav bi svaki muškarac poželio da bude, zgodan, uspješan, bogat i oženjen prelijepom ženom.

– Ako ste dobili priliku da budete uzor, tu priliku iskoristite, ako možete na nečiji život utjecati u pozitivnom svjetlu i to je ono što ja volim da radim. To je bit svega – rekao je tada Woods.
Da baš sve nije tako i da se njen muž i ne trudi biti uzor u privatnim životu, uvjerila se i sama Elin, koju će Woods varati s raznim konobaricama i hostesama, ne baš vješto skrivajući svoju nevjeru. Krajem novembra „National Enquirer” objavio je priču koja je „vrištala” s naslovne strane: „Skandalozna nevjera Tigera Woodsa”. Tekst je obilovao detaljima Tigrove veze s hostesom iz New Yorka, izvjesnom Rachel Uchitel. Paparazzi su je ulovili kako se prijavljuje u istom hotelu gdje je Woods odsjeo tokom turnira u Australiji. Novine su prenijele i njenu navodnu izjavu: „To je Tiger Woods. Nije me briga za njegovu ženu. Mi se volimo.”

Jadnom Woodsu nije prestalo ništa nego da telefonski spoji suprugu i ljubavnicu, koje su razgovarale pola sata. Nevjerni Woods je mislio da je problem riješen, no Elin nije bila tako optimistična. Saznala je da su Rachel i Woods vezu počeli sredinom 2009., četiri mjeseca nakon što su Tiger i Elin dobili drugog sina. Saznala je i da ga ljubavnica zove Medo, te da je njegova „djevojka” imala nekoliko veza sa slavnim i poznatim muškarcima kao što je David Boreanaz, kojeg pamtimo po ulozi Angela u seriji „Buffy”. Iste večeri Elin se uspjela dočepati suprugovog mobitela, to počela pretraživati pozive i poruke. Naišla je na ime Jaimee Grubbs, zgodne konobarice iz Los Anglesa. Poslala joj je glasovnu poruku.

– Znam ja ko si ti. Ti j… mog muža – siktala je Elin.

tiger4

Ne znajući da supruga pretražuje njegov mobitel, Tiger šalje SMS poruku svojoj ljubavnici u Los Angeles.

– Hej, ovdje, uh… ovdje Tiger… Molim te, možeš li maknuti moje ime sa svog telefona. Moja supruga pretražuje moj telefon i uh, možda te je pozivala. Tako, da ako možeš, makni ime. I, hm… Samo me zadrži kao broj glasovne pošte. OK? Ovo moraš uraditi za mene. Važno je. Brzo. Sve OK, by – pisao je Tiger, i ne sluteći u šta se upušta.
Bila je to igra u kojoj je Elin vukla sve konce, gurajući nevjernog Tigera sve dublje u klopku iz koje neće biti izlaza.

– Ti si jedina koju sam ikada volio – bila je poruka koju Tiger poslao ljubavnici koju je Elin pročitala, krenuvši i korak dalje, kada je Rachel počela slati poruke, predstavivši se kao Woods.
– Nedostaješ mi… Kada ćemo vidjeti jedno drugo – pisale je Elen.

Ljubavnica je odgovorila momentalno, čudeći se kako je Woods budan. Elin nije gubila vrijeme i nazvala je ljubavnicu Rachel, rekavši joj otvoreno: „Znala sam da si ti to… Sve znam”.
– Je..te – bilo je sve što je ljubavnica Rachel uspjela reći prije nego što je spustila slušalicu.
Elin je počela vrištati što je probudilo Tigera, koji je uspio zgrabiti svoj mobitel i pobjeći u kupatilo, gdje se zaključao. Dok je Elin lupala na vrata i tražila od Tigera da izađe vani, nevjerni muž se unutra tresao od straha i tipkao poruku svojoj ljubavnici.

– Ona zna. Pakujem se. Ovo mi sve izgleda kao razvod – pisao je Tiger Rachel.

Nije imao izbora i izašao je iz kupatila, kada mu je supruga otela mobitel. Ionako bijesna zbog svega što se u njihovoj kući dešavalo, Elin je uspjela pogledati samo posljednju poruku koju je Tiger poslao ljubavnici. Riječ „razvod” bila je okidač, kap koja je prelila čašu. Počela je na njega bacati stvari, udarati ga u prsa i grebati po licu. Na kraju je zgrabila golf palicu koju je negdje našla i počela ga juriti po kući, Tigeru nije preostalo nego da bježi. Vriska i lomljava iz Woodsovog doma probudila je usnuli komšiluk u elitnom floridskom kraju. Komšije su kasnije svjedočile nevjerovatnim scenama. Dvorištem je bosonog trčao Tiger dok je iza njega u spavaćici jurila bijesna supruga, ratoborno prijeteći golf palicom. Tiger je uspio nekako utrčati u svoj novi Cadillac Escalade, no nije daleko odmakao, izgubio je kontrolu nad autom, udarivši u hidrant i drvo. Šta se u nekoliko sekundi poslije dešavalo, nikada nije razjašnjeno. Može se pretpostaviti da je ošamućeni Tiger nekako izašao iz auta, te da ga je na travnjaku supruga nekoliko puta udarila golf palicom, usput polupavši stakla na Cadillacu.

– Pomozite mi – vikala je Elen komšijama, koji su u čudu gledali slupani auto, palicu u njenim rukama i nokautiranog Tigera na travnjaku.

Imala je sreće jer policija nije protiv nje podigla bilo kakvu optužbu, mada je za to bilo osnova, čak i da je optuže za nanošenje teških tjelesnih povreda ili čak pokušaj ubistva. Sve se završilo tako što je Tiger platio 167 dolara kazne za nesavjesnu vožnju. No završilo se nešto mnogo važnije. Njegova karijera i ugled nestali su u trenu, a on sam postao predmet ismijavanja.

– Znate, ja nikada ne poludim. Ali, kada zaista poludim na svog portparola, ponekad ga eto tako udarim golf palicom… Čuli ste za to – okrutno se šalio George Clooney na Tigerov račun.

 Pepeo i dim

Tigeru Woodsu ni tada, kao ni danas nije bilo do šale. Razvod od njegove lijepe supruge koštao ga je skupo, više od 100 miliona dolara. Kupio je i šutnju ljubavnice Uchitel za 10 miliona dolara. Kada je o ljubavnicama riječ, Woods nije bio izbirljiv. Tokom braka s Elin, imao ih je tačno 120, od porno glumica, plesačica, konobarica, hostesa do djevojaka iz komšiluka. Iako milijarder u to vrijeme, Woods je bio škrt kada je riječ o trošenju na zavođenje svih tih žena. Neke od njih bi eventualno odveo na sendvič, a bračnu nevjeru nije upražnjavao u hotelskim sobama nego, ili u vlastitoj kući, ili na zadnjem sjedištu njegovog auta, obično u tami nekog parkinga ili čak u dvorištu crkve, što je jedna od konobarica – ljubavnica i priznala. Woods je bio ovisnik o seksu i morao se od njega odvikavati na klinici tokom 2010. godine.

Tiger je danas samo tužna sjena čovjeka iz 2009., onog koji je stajao na krovu svijeta, čovjeka koji je smatram gospodinom „Savršenim”. Njegova ozbiljna sportska karijera je odavno gotova, veliki sponzori su mu okrenuli leđa, a ni na privatnim polju mu nije išlo previše dobro. Veza sa skijašicom Lindsey Vonn nije potrajala. Ipak, nije sve tako crno u njegovom životu. Brak s lijepom Elin, iako okončan golf palicom i svađom, ima i svoj nastavak kroz prijateljstvo. Bivši supružnici danas žive blizu jedno drugog, svakodnevno su u kontaktu i njihova djeca su im na prvom mjestu.
– Osjećam se dobro i živim na jednom lijepom mjestu. Moj odnos sa Tigerom je važan za našu djecu i mi to radimo jako dobro i sretna sam zbog toga. On je sjajan otac – kaže Elin, majka njihova dva sina, dječaka od devet i osam godina.

Svaki slobodan momenat, Tiger se trudi biti uz svoje dječake, te im pružiti što je više moguće roditeljske topline.

– Zbog djece rijetko putujem, slobodne vikende posvećujem svojoj djeci. Jednostavno moram biti s njima – kaže Tiger.

Tiger Woods tako je istovremeno i dobar igrač i loš preljubnik i dobar otac i loš bivši muž, čovjek kojeg svijet slavi, ali i žali.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti