Damir Džumhur: Sreću sam našao uz Dejanu

Piše: Redakcija

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nedavno se vratio iz Londona s prestižnog teniskog turnira Wimbledon i više nego zadovoljan svojom igrom. Iako je nakon povratka trebao uslijediti zasluženi odmor, Damir je odlučio da samo nekoliko dana provede u Budvi, dok će ostatak ljetne pauze posvetiti treniranju za predstojeće turnire. Osim o karijeri, životu u Beogradu, Damir za naš magazin govori i o ljubavi s beogradskom manekenkom Dejanom Živković.

 Nedavno ste se vratili s prestižnog teniskog turnira Wimbledon. Kakve utiske nosite s ovog takmičenja?

– Wimbledon je uvijek poseban turnir i posebno mjesto za svakog tenisera. Osim što ima dugu tradiciju, privilegija je zaista učestvovati na jednom takvom turniru. Veoma sam zadovoljan igrom koju sam pružio i jedva čekam narednu godinu i povratak u London.

Šta je to što ga čini posebnim u odnosu na ostale turnire?

dzumhur8

– Mislim da je to, prije svega, tradicija. Ne zovu ga bez razloga najvećim teniskim turnirom na svijetu i zaista je poseban osjećaj biti dio svega toga. Svi koji dođu da gledaju žive tenis i uživaju u svakom momentu.

 U dosadašnjoj karijeri ste učestvovali na brojnim turnirima. Možete li izdvojiti neki koji Vam je omiljeni?

– Wimbledon je jedan od omiljenih. Tu su, naravno, i Roland Garros i Monte Carlo, koji su mi najdraži turniri na šljaci, a na tvrdoj podlozi tu su Indian Wells i Miami. Svaki od turnira ima nešto što privlači igrače. Za mene svaki od navedenih ima posebnu draž.

 Za svakog tenisera se može izdvojiti segment igre u kojem je najjači ili najslabiji. Kada je o Vašem načinu igre riječ, šta mislite da Vam je najjači, a šta najslabiji segment igre?

– Mislim da su brzina i nepredvidljivost moji najjači segmenti u igri, a za servis i psihu bih rekao da su mi najveće mane. Mada, na tim stvarimamnogo radim i mislim da su bolje u odnosu na prošli period.

Kada bi trebalo da izdvojite jedan meč koji je posebno važan u Vašoj karijeri, koji bi to bio?

– Pobjeda protiv Nadala, jer je to najveća pobjeda u mojoj karijeri, te poraz protiv Federera, koji je još moj idol.

 Wimbledon je treće Grand Slam takmičenje sezone. Na kojim turnirima Vas možemo očekivati u narednom periodu?

– Sljedeći koji igram je Umag, zatim Hamburg i Los Cabos, a onda slijedi američka turneja.

Prošle godine ste se preselili u Beograd zbog boljih uslova za sportski razvoj. Šta Vam je ovaj grad u sportskom pogledu pružio?

– U Beogradu imam mnogo veći izbor igrača za treninge, kondicioni trener mi je iz Beograda kao i teniski s kojim sam radio unazad dvije godine, a do prije dva mjeseca. Putovanja su mnogo lakša i sve to me je nekako primoralo da promijenim sredinu, a da ona opet nije daleko od mog rodnog Sarajeva.

 Na šta Vam se u Beogradu bilo najteže navići?

– Iskreno, jako sam se dobro snašao u Beogradu, ali se definitivno najteže navići na gužve u gradu.
 Ko su Vaši prijatelji? Družite li se s nekim od tenisera mimo turnira?

– Naravno da imam prijatelje s toura, Bedene, Lajović i Krajinović te kolege iz Davis Cup reprezentacije. Prijatelji s kojima se družim u Beogradu su, uglavnom, teniseri, a najbolji prijatelj je, ipak, u Sarajevu.

 Ko je Damir kada nije na teniskom terenu, kako najviše volite da provodite slobodno vrijeme?

– Volim da sam s prijateljima i porodicom, koja mi je na prvom mjestu. Tokom godine većinu vremena provodim na turnirima tako da svaki slobodan trenutak koristim da budem sa svojim najbližim i prijateljima koji su ujedno i najveća podrška.

 Kakvi su Vam planovi za ljeto?

– Moj ljetnji odmor je već završen. Ove godine sam odlučio da ta ljetnja pauza ne bude duga zbog gustog rasporeda turnira. Tako da sam svoj kratki odmor (3-4 dana), nakon završetka Wimbledona, proveo u Budvi.

dzumhur

 U medijima je proteklih dana mnogo pisano o Vašoj vezi s beogradskom manekenkom Dejanom Živković. Možete li nam otkriti kako ste se upoznali?

– Upoznali smo se preko zajedničkog prijatelja u Beogradu i poslije toga smo se dugo vremena intezivno dopisivali. Nakon nekoliko susreta i mnogo dopisivanja uspio sam da je osvojim. Zaista uživamo i jako smo sretni.

Šta mislite da Vas je privuklo jedno drugom?

– Mislim da smo se privukli najviše zbog sličnosti. Vodimo slične živote, ja kao sportist, a ona kao model. Oboje radimo ono što najviše volimo, a opet pronalazimo vremena za one do kojih nam je najviše stalo. Već u prvim razgovorima se moglo vidjeti da imamo mnogo toga zajedničkog i da smo „legli“ jedno drugom. Iako je tek početak veze, osjećamo kao da se znamo čitav život.

 Čime Vas je Dejana najviše očarala?

– Prije svega me privukla njena ljepota i elegancija, a zatim njen stil, jedinstvenost i iskrenost u svemu.

 Kako najradije provodite vrijeme kada ste zajedno?

– Pokušavamo da uživamo u svakom trenutku kada smo zajedno. Gdje god bili i šta god radili, trudimo se da se još više zbližimo. Kada može, prati me na turnire i pruža mi ogromnu podršku, a ja to znam da cijenim.

dzumhur3

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti