OMLET S POVRĆEM
Za omlet:
4 jaja
1 kašika vode
so
1 kašika ulja
Za prilog od povrća:
1 kašika maslinovog ulja
50 g luka
1 feferon
200 g svježe zelene paprike
200 g svježe crvene paprike
100 g paradajza
so
Priprema:
1. Na vrućem ulju propržite nasjeckani luk, narezani feferon, paprike i paradajz narezan na kockice.
2. Sve posolite i pecite oko 5 minuta dok povrće ne omekša.
3. Jaja promiješajte s vodom i solju, izlijte ih u nauljenu tavu i ispecite 2 omleta.
4. Na polovicu svakog pečenog omleta stavite pola pečenog povrća i preklopite drugom polovicom omleta. Poslužite vruće.
ČAŠA PUNA ZDRAVLJA
Sastojci:
zelena jabuka
svježi krastavac
nekoliko vezica peršina
2 kašike grčkog jogurta
2 dcl kokosovog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i po završetku izlijte u visoku čašu i imate još jedan brz, lagan i zdrav obrok.
CHIA PUDING
Sastojci:
300 ml kokosovog mlijeka (ili po izboru)
3 kašike chia sjemenki
3 kašike kokosa
2 kašike meda
voće po izboru (mango, banana, jagode…)
žitarice
Priprema:
1. Pomiješajte mlijeko, chia sjemenke, kokos i med. Stavite u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
2. Prije serviranja izvadite iz frižidera i ostavite kratko na sobnoj temperaturi dok pripremite voćni pire.
3. Za pire izblendajte odabrano voće štapnim mikserom (po potrebi dodajte malo meda, ukoliko koristite kiselo voće). Umjesto pirea, voće možete i sitno nasjeckati i koristiti za ovu namjenu.
4. U čaše za serviranje ili zdjelice stavite puding, prekrijte voćnim pireom ili sjeckanim voćem, žitaricama i posipajte kokosom. Možete konzumirati odmah ili vratiti u frižider do posluživanja.