Počasno Srce Sarajeva uručeno reditelju Oliveru Stoneu

Piše: Redakcija

Zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, reditelj Oliver Stone jučer je stigao u Sarajevo. Nakon što se sinoć prošetao crvenim tepihom, u Ljetnom kinu mu je direktor SFF-a uručio Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Ovo je prvi put da je svjetska zvijezda u Sarajevu, a u utorak će održati predavanje nakon projekcije filma “Snowden” u Meeting Pointu.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. U nekim od svojih filmova u potpunosti je odbacio konvencije mitskog žanra. Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni utjecaj.

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin’s Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti