Ideja za poslastice od šljive

Piše: Redakcija

SLADOLED SA ŠLJIVAMA

Plum ice cream with cardamon seeds on a white background

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 2 kašike naribanoga đumbira
  • 2 šoljice šlaga
  • 1 šoljica soli
  • ¾ šoljice meda

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 220 stepeni, te unutra stavite napola narezane šljive. Pecite 15 minuta, dok šljive ne postanu skroz mekane, skoro vodenaste. Izvadite iz rerne i stavite u aluminijsku foliju da se ohlade 10 minuta.
  2. Ubacite ih u blender zajedno s đumbirom, te miksajte dok ne postane mekana smjesa, a zatim dodajte šlag. Miksajte još 30 sekundi. Prebacite u zdjelu ili plastičnu posudu uz pomoć sita, kako zaostali komadići ne bi upali. Dodajte med.
  3. Možete jesti odmah ili ostaviti još 2-3 sata u frižideru, kako biste dobili pravi sladoled.

 

PITA SA ŠLJIVAMA

Cake with plums and caramel

Sastojci:

  • 300 g šljiva bez košpica
  • 250 g brašna
  • 170 g putera
  • 2 kašike gustina
  • malo soli
  • 2 kašike šećera
  • 6 kašika hladne vode
  • 1 limun
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • malo struganog muškatnog oraščića
  • 50 g suhog grožđa
  • 1 kesica vanilin šećera

 

Priprema:

  1. Omekšali puter izmiješajte s brašnom, gustinom, limunovom korom i solju, pa dodajte hladnu vodu.
  2. Dobro umijesite tijesto. Rastanjite oklagijom u koru, malo veću od kalupa u kojem ćete peći ovu pitu. Korom obložite dno i stranice podmazanog kalupa, izbodite na više mjesta viljuškom, te poredajte na kriške isječene očišćene šljive.
  3. Pospite suhim grožđem, šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem.
  4. Zagrijte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu otprilike 45 minuta.
  5. Kada je pita pečena, pospite je odmah vanilin šećerom, te ostavite da se ohladi prije sječenja.

 

KORIPICE SA ŠLJIVAMA

Homemade cake tartlets with plum  old stone background

Sastojci za tijesto:

  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g margarina
  • 200 g brašna
  • malo soli
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 4 kašike hladne vode

 

  1. Tijesto umijesite i ostavite 15 minuta u frižideru.
  2. Razvaljajte i isjecite nožem ili čašom, te polako stavite u kalup za mafine.
  3. Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni. Pazite da ih ne prepečete, trebale bi ostati svijetle.

Sastojci za fil:

  • puding od vanilije
  • 50 g šećera
  • 3 dcl mlijeka
  • 50 g margarina

Priprema:

  1. Jedan puding od vanilije i 50 grama šećera skuhajte u 3 dcl mlijeka. U ohlađeno dodajte 50 grama margarina.
  2. Napunite korpice, te posložite na pola isječene šljive.

Pročitajte još