Snizite krvi pritisak bez lijekova

Piše: Redakcija

U posljednje vrijeme, zahvaljujući brzom tempu života i svakodnevnom stresu, sve veći broj mladih ima povišen krvni pritisak.

Budući da visok pritisak uopšte nije banalan, ono što vam može pomoći jeste da ga regulišete uz pomoć ishrane.

Šaka badema

Jedna od namirnica koja će vam pomoći pri snižavanju pritiska su sirovi bademi.

badem

Oni su ključni za zaustavljanje hipertenzije jer su bogati nezasićenim mastima i pomažu kod snižavanja holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni pritisak.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je još jedna od namirnica koja će vam u kratkom periodu sniziti pritisak.

paprika

Ljuta paprika širi krvne žile i pomaže slobodnijem protoku krvi te posljedično smanjuje krvni pritisak. Najbolje bi bilo da pomješate jednu do dvije kašičice ljute paprike u toploj vodi i dodate med i aloa veru, no ukoliko vam je ovo piće previše žestoko za vaš ukus, konzumirajte ljutu papriku u obliku dodatka prehrani.

Bijeli luk

Bijeli luk je još jedan prirodni lijek koji smanjuje razinu holesterola i visok krvni pritisak.

Close up of purple garlic bunch

Ukoliko imate visok krvni pritisak sitno iskeckajte bijeli luk i dodajte ga u čašu jogurta, međutim ako  želite izbjeći neugodan miris kojeg uzrokuje konzumacija bijelog luka, poslužite se dodacima prehrani s bijelim lukom u obliku tableta ili kapsula.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti