Iskra Brajović: Scenarij razvedenih roditelja ne bih poželjela svojoj Ines

Piše: Redakcija

Lijepa i perspektivna, mlada glumica Iskra Brajović Babić kćerka je glumačkog barda Voje Brajovića. Danas je udata žena i majka šestomjesečne kćerke Ines. Ova mlada mama sceni se vratila četiri mjeseca poslije njenog rođenja. Za “Azru family” Iskra se sjeća jednog popodneva u svom sanu, kada je na radiju čula pjesmu i poželjela da rodi kćerku kojoj će dati ime Ines.

Iako ne krije da je ponekad veoma teško uskladiti poslovne i porodične odnose, budući da s kćerkom želi provesti što više vremena, ne žali što je, kako kaže, nastavila slijediti svoje srce i postala glumica. Iako je talent za glumu naslijedila  od oca, priznaje da Voja nije želio da mu kćerka, zbog nesigurne budućnosti glumaca, postane glumica.

Međutim…

– Tata nije želio da ja jednog dana postanem glumica, no, na svu sreću, imala sam podršku u majci koja je uvijek bila tu da prepozna kad nešto zaista želim i da me u toj namjeri i podrži – govori lijepa Iskra na početku razgovora za naš magazin.

 Kad ste prvi put kročili na daske koje život znače? Koliko je otac kasnije utjecao na Vašu karijeru, koji savjet Vam je dao nakon što ste izabrali glumački put?

– Nije utjecao na karijeru, sve što sam dosad uradila bilo je nevezano za njega, ali sam dobila nekoliko zanimljivih savjeta, kako je o kojoj ulozi riječ, oni se mijenjaju, ali generalno sam poprimila tu vojničku disciplinu od njega. Ima glumica koje kukaju što rade, a ja sve izdržavam, još se pritom i radujem, jer stvaram novu predstavu.

 Je li Vam to što ste kćerka jednog od najboljih glumaca jugoslavenske scene bio teret ili olakšanje?

– Teret je i dan-danas. Nismo u priči guranja i protežiranja, a kad nisi u tome, a svi misle da je tako, onda je kamen spoticanja uvijek iza ćoška.

 Kako Vi pamtite svoje djetinjstvo s jednim od najpriznatijih i najvoljenijih glumaca ovih prostora?

– Najupečatljivije sjećanje je sjedenje na probama i mirisi iza pozorišnih kulisa. Mislim da me je to i opredijelilo za ovaj poziv, na nekom podsvjesnom nivou.

 Vaš otac i majka Ljiljana su se razveli kada ste imali sedam godina. Kako ste prihvatili razvod roditelja?

– Budući da sam imala samo sedam godina, našla sam se u čudu, djetetu od sedam godina objasniti razvod, ulazak druge žene u život svog tate, praznu sobu u stanu. Naravno, sve se to poslije zaboravi, svi imamo divan odnos, ali ipak, taj scenarij ne bih voljela da se dogodi mojoj kćerki.

iskra brajovic5

 Kada ste upoznali supruga i shvatili da je on ljubav Vašeg života?

– Mi smo se znali tri godine prije nego što smo počeli vezu. Sad mi je žao što smo protraćili te tri godine, ali opet, vjerovatno je sve ispalo kako treba. Svaki put kad pogledam u lice naše kćerke, pomislim kako je on ljubav mog života.

 Postali ste mama prilično mladi. Kako ste reagirali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

– Pa dobro, i nisam mnogo mlada, sa 29 godina i tri dana. Jako sam se radovala tom saznanju, štaviše, kad sam uradila test za trudnoću koji mi je pokazao negativan rezultat, bila sam jako tužna. Sreća moja pa je test samo bio neispravan.

 Koliko Vas je majčinstvo promijenilo?

– Promijenilo mi je prioritete. Budim se i liježem uz najmekšu kožu i najljepši miris na svijetu, Ines je moje pokretačko gorivo.

 Ines je sada šestomjesečna beba, možda je još rano govoriti o odgoju, no, kako ćete odgajati svoju djevojčicu?

– Imam lijepe primjere moje majke i moje svekrve, mislim da neću mnogo odstupati od toga. Treba djetetu biti prijatelj, ali ipak treba postaviti određene granice i autoritet.

 Glumica ste, Vaš poziv zahtijeva mnogo rada, no, koliko je teško uskladiti poslovne obaveze s majčinstvom?

– Moram priznati da je veoma teško. Kad je Ines imala četiri mjeseca, vratila sam se u tri od četiri pozorišta, u četiri predstave, ali ne prihvatam nove angažmane, jer želim da joj se bar tokom prve godine života maksimalno posvetim i što manje trenutaka da provodimo odvojene.

Ko Vam najviše pomaže oko kćerkice i čije savjete o roditeljstvu uvažavate?

– Moja mama. Ona je tu kad god zatreba da mi pomogne oko nje. A kada su savjeti u pitanju, ja poslušam svakog ko je dobronamjeran, pa nešto od toga primijenim, a nešto ne. Ipak mi je bitno da sama gradim naš odnos.

Kada ste rodili kćerku, Voja je izjavio da je najsretniji djed na svijetu. Kakav je Voja u ulozi djeda?

– Bojim se da će je razmaziti kupovinom. Stalno je modira, kupuje joj neke preslatke haljinice, ormari su prepuni. Međutim, moram priznati da joj je djed odličan stilist.

 Koje ćete odgojne metode „ukrasti“ od Vaših roditelja?

– Najbitnije što nosim od kuće, a nadam se da ću prenijeti i na moju Ines učenje o moralu i savjesti, to što su mi omogućili  slobodu mišljenja, pravo da budeš drugačiji od nekih nametnutih normi, povjerenje, i to što nisam morala imati tajni pred njima.

 Ljubitelj ste životinja. Pročitala sam da često volontirate u azilima. Imate i kućnog ljubimca? Kako se slažu Ines i pas Rocco?

– To među njima je prava ljubav. Ona mu se smije, on jedva čeka da joj liže nogice, a u šetnji se ne odvaja od kolica, ma šta da se unaokolo dešava.

 Planirate li proširenje porodice?

– Za sada ne, ali u daljoj budućnosti svakako. Lijepo se odrasta kad nisi jedinac.

 Otkrijte nam planove za naredne mjesece?

– Da odgajam Ines. Posao neka sačeka. Jedva čekam “raspust”, odnosno kraj sezone pa da Ines odvedemo na prvo ljetovanje.

iskra brajovic2

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti