Francuski modni giganti zabranili premršave modele

Piše: Redakcija

Čini se kako se modna industrija napokon počinje kretati u pravom smjeru.

Vlasnici Guccija, Saint Laurenta, Vuittona i Diora donijeli su zajedničku odluku da će na revijama i modnim snimanjima zabraniti modele  koje nose  veličinu 0 koja već godinama opravdano izaziva kontroverze u industriji.

Ova se veličina odnosi na sve žene čije su tjelesne proporcije između 76-58-81 i 84-64-89 centimetara, a originalno je iz američke tekstilne industrije. Size o odgovara konfekcijskom broju 30.

Pobuna protiv ovog nezdravog trenda započela je  nakon što je u  februaru 2007. godine urugvajska manekenka Luisel Ramos umrla od anoreksije.

Veličinu 0 najprije su zabranile modne kuće Prada, Versace i Armani. Reagirao je i British Fashion Council s uputama modnoj industriji za promoviranje zdrave tjelesne težine, a od 2010. popularna dizajnerica Victoria Beckham također je odbila sve premršave djevojke na njujorškoj Sedmici mode.

LVMH i Kering odlučili su se u budućnosti brinuti i za dobrobit modela na način da niti za jedno modno snimanje neće angažirati djevojke mlađe od 16 godina.

François-Henri Pinault, izvršni direktor Keringa izjavio je kako se nada što bržim reakcijama čitave modne industrije kako bi se stvari napokon promijenile na bolje – piše Zadovoljna.hr. 

Pročitajte još