Ella Dvornik, dnevnik mame trudnice: Strah me porođaja

Piše: Redakcija

Ella Dvornik, hrvatska lifestyle blogerica i kćerka pokojnog Dine Dvornika, u šestom je mjesecu trudnoće. Priznaje da već ima strah od porođaja, koji će uslijediti krajem godine, a osim o tome, za naš magazin, kroz dnevnik, govori i o drugim iskustvima koje su joj trudnički dani donijeli.

Posao

Trudnoća je na moj posao utjecala i više nego što sam htjela i zato u početku nisam ništa o njoj objavila. U prva tri mjeseca sam bila u sedam različitih država, s tim što sam u prvoj začela. Mislila sam da, ako objavim vijest da sam trudna, da će me ljudi odmah osuditi što radim i putujem, ali, to su sve plaćeni poslovi koje sam dužna odraditi isto kao što druge žene svaki dan idu na posao. Ipak, javnu osobu je mnogo lakše osuditi nego nekog za koga ne znate šta radi. Budući da u početku nisam imala nikakvih posljedica, nije bilo ni potrebe da sjedim kući i ne radim ništa, jer mi je sad više nego ikad potrebno da uštedim novac, a ja nemam redovna primanja kao ostali ljudi, što svakako može biti mač s dvije oštrice. Kada sam završila sve tekuće poslove i zagazila malo dublje u trudnoću, postalo je teže. Bila sam sve umornija i gubila koncentraciju pa mi je doktorica savjetovala da smirim tempo i prestanem s putovanjima. Mislila sam: „Super se osjećam i nemam nikakvih problema. Zašto bih se smirila?“. Ali već u drugom trenu možete pronaći krv na gaćicama i početi se brinuti.

 Internet

Sve što me zanima o posljedicama i riziku u trudnoći saznajem putem interneta. Nisam osoba koja svakih pet minuta zove doktoricu, iako bi neke žene na mom mjestu već milion puta nazvale. Ne znam da li me to čini neodgovornom, ali razmišljam da žene prije nisu mogle samo tako doći kod doktora, a mnoge od njih su brale jagode i samo bi se porodile, te došle na ručak s djetetom. Danas su svi nekako previše osjetljivi i skloni tome da brzo osude ili daju „savjet“. Mislim da znam sve što me zanimalo, a i uključena sam u neke grupe na Facebooku pa tamo ispitujem kada me nešto zanima. Uostalom, kako žene kažu, trudnoća je svakome drugačije iskustvo, pa se ne opterećujem previše.

 Pripreme

To što sam sad u mirovanju i imam viška vremena je definitivno postalo opasno za moj bankovni račun. Beba je zbog moje dosade već prilično dobro opremljena, što mi je bitno, jer se ne želim kasnije stresirati. A i ta kupovina mi nekako pomaže da se pomirim s činjenicom da se sve ovo stvarno dešava i da nema povratka. Mnogo mi pomažu i prijatelji koji mi savjetuju šta bi bilo dobro da kupim i gdje, i na tome sam im izuzetno zahvalna.

 Porođaj

Kad je riječ o porođaju, pogledala sam sve na YouTubeu. Užasno me strah. Neću lagati, smrtno me strah. Strah me trudova, dripa, propalih epiduralnih, rezanja, guranja… Strah me užasno i dojenja, toga kako će me tretirati u bolnici, hoće li biti trauma? Nadam se da će biti predivno, da ću doći tamo, dobiti epiduralnu i bez dripa se otvoriti, jednom gurnuti i beba će izaći bez da bilo šta pukne i sve super. Ali, to svi želimo, zar ne? Na kraju razmišljam da su svi uspjeli pa valjda ću i ja. Bitno je samo da to prođe i nakon toga će sve biti drugačije.

 Partner Charles

Charles ima trudničke simptome umjesto mene. Mene je trudnoća smirila i nemam problema s hormonima, niti imam želju ići u McDonalds u dva ujutro (smijeh). Mislim da je on mnogo zahtjevniji od mene, ali svakako se brine da ne nosim teške stvari i tome slično. Mislim da će biti super tata, jer je oduvijek bio džentlmen, a takvih više nema mnogo. Mada, više nema ni dama pa me to i ne čudi. Meni je bitno da smo zajedno nakon što dijete dođe, a u trudnoći ću samoj sebi ugoditi koliko mogu, jer ne vrti se svijet oko mene i nisam jedina trudnica na svijetu. Priroda me doslovno stvorila da nosim dijete, te ne pokušavam napraviti neku ogromnu dramu oko toga. Ali uživam pričati o trudnoći jer me sve fascinira.

ella dvornik2

 Njega

Iskreno, nisam osoba koja se mnogo maže i kupuje kozmetiku. Još se šminkam, a frizeru sam i prije trudnoće baš rijetko išla, ali svakako ću otići još jednom prije nego što rodim. Mislim da se bebi nikako ne sviđa moj izrastak, a moja doktorica bi rekla: „Sretna mama, sretna beba“.

 Ishrana

Trenutno najveća obaveza u životu su mi prenatalni vitamini. To je test odgovornosti za mene, jer sve zaboravim. Kad je o ishrani riječ, jedem šta mi se jede, samo mi još fale tartarski biftek i suši (smijeh). Vježbanje mi nije preporučeno, ali idem u šetnju svakog dana, jer se bojim hemoroida. Prestala sam pušiti nedugo nakon što sam saznala da sam trudna i to mi je bilo i najteže, ali i najlakše, jer sam mislila da će biti mnogo teže. Naime, postepeno sam smanjila i bilo je iznenađujuće jednostavno. Zbog toga sam morala prestati piti kafu, jer me ona uvijek tjerala da zapalim. Voljela bih da te neke navike zadržim i nakon porođaja.

Foto: Karmen Poznić

Pročitajte još