Devet načina kako da smanjite visok krvni pritisak

Piše: Redakcija

S visokim temperaturama i povećanjem vlažnosti u zraku, što prepoznajemo kao razdoblje sparine, dolazi do širenja krvnih žila, pa se tad pogoršavaju simptomi niskoga krvnog pritiska. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.

Devet prirodnih načina kojima ćete smanjiti visoki pritisak.

Ne pretjerujte s kafom – brojna istraživanja su pokazala da kofein iz kafe ne utječe bitno na povišenje krvnog pritiska kad je nizak. Kofein potiče izlučivanje tekućine iz organizma pa zapravo dovodi do kontraefekta.

Uravnotežite obroke, odnosno izbjegavaj dijete i prejedanja – nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćete se osjećati još umornijim i nedostajat će vam energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tokom dana.

Jedi više supe i dodatno soli hranu (ali umjereno!) kako biste potaknuli žeđ – pijte više tekućine i jedite voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulirati cirkulaciju i ublažiti probleme.

Pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine, naročito B12, te vitaminom C, kalcijem, željezom i bjelančevinama – preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cikla, celer, krompir i suho voće.

Budi aktivnija – vježbanje može pomoći da dovedeš pritisak u ravnotežu, no nemojte s tim početi naglo, da ne izazovete suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Izvor: Zdrava krava

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti