Bademi su bogati hranjivim tvarima koji mogu pomoći u zaštiti srca, uključujući nezasićene masne kiseline, fitosterole, magnezij, vitamin E, bakar i mangan.
Dvije istraživačke studije u 2012. i 2014. godini pokazale su da bademi mogu smanjiti rizik od bolesti srca, posebno kod osoba s prekomjernom težinom. Daljnja istraživanja pokazala su da konzumacija badema pomaže u smanjenju LDL holesterola što pomaže smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Studija provedena prije 10 godina pokazala je da konzumiranje pola šake orašastih plodova dnevno, ne samo badema, povezano je s prosječnim smanjenjem rizika od rane smrti za 23 posto.
Čini se i da je konzumiranje badema dobro za crijeva. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da konzumiranje umjerene količine badema ili bademovog maslaca ne samo da poboljšava kvalitetu prehrane odraslih i djece, već također mijenja sastav mikroorganizama koji se nalaze u crijevima.