Najbolja sol za domaćinstvo

Piše: Redakcija

Sol je najvažniji i najstariji začin na svijetu te je ključna za opstanak biljaka, ljudi i životinja. Okus soli je svestran i jedinstven, a obogaćuje sva jela. Sol djeluje kod olakšavanja pretjerane kiselosti u stanicama i regulaciji vode u tijelu. Ako nema soli, nema ni života, jer sol usporava starenje organizma, pomaže tijelu da se riješi pretjerane sluzi u plućima, spriječava grčenje mišića, sređuje ciklus budnosti i sna, regulira razinu šećera u krvi i metaboličke procese, potiče upijanje čestica hrane u crijevima, pomaže čišćenju sinusa, učvršćuje kosti i spriječava širenje vena u bedrima i nogama. Postoji više vrsta soli, a svaka ima svoj jedinstven okus. Okus ovisi o tome odakle određena sol potječe, a prema načinu dobivanja postoje tri vrste soli koje se dijele na kamenu, kuhanu i morsku sol.

Crna sol

Crna sol je kamena sol, a dobiva se iz vulkanskih područja Indije i Pakistana. Koristi se u indijskoj kuhinji kao začin i daje specifičan okus zakuskama, salatama i čatanijama. Radi se o vrlo zdravoj namirnici koja pomaže protiv zatvora i nadutosti, sprečava žgaravicu, pomlađuje organizam, poboljšava probavu, dobar je izvor željeza i poboljšava vid.

Himalajska kristalna sol

Također je kamena sol, a smatra se najčišćom soli na zemlji. Ova sol se ručno vadi iz pakistanske slane brazde podno Himalaje, a melje se ručno kako bi sačuvala sve nutritivne vrijednosti. Koristi se za začinjavanje hrane i u terapeutskim kupkama i napitcima.

Kuhana sol

Prerađena morska sol je čisti natrijev hlorid, te zbog hemijske prerade gubi sve vrijedne minerale i uništava se njezina izvorna struktura. Takva sol donosi štetu tijelu.

Morska sol

Nutricionisti preporučuju isključivo morsku sol koja je nejodirana. Morska je sol bogata različitim sastojcima kao što su elementi u tragovima, kalcij, brom, mangan, jod, flour, osamdesetak različitih minerala, sulfat i karbonat, kalij, natrij, magnezij, željezo i silicijeva kiselina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti