Ljekovita svojstva tikvica

Piše: Redakcija

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae.

Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.

Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.

Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:

djeluju protuupalno
povećavaju razinu energije
potpomažu mršavljenje
snizuju razinu kolesterola
čiste crijeva od toksina
sprečavaju bolesti prostate
poboljšavaju probavu
potiču libido
čine kožu zdravijom
čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora.

Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.

Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.

Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvica u kulinarstvu

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene.

Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.

Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.

Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu.

Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.

Izvor: http://alternativa-za-vas.com

 

Pročitajte još