Ukusni grozdovi simboliziraju tople septembarske dane i sladak život, a grožđe je jedna od najpopularnijih namirnica od nastanka čovječanstva. Stari Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani uzgajali su i oplemenjivali vinovu lozu i pravili vino. Danas postoji više vrsta grožđa, a od njega se prave ne samo vina nego i likeri, sokovi, rakije, sirće, dok se od sjemenki dobija ulje koje se koristi u kulinarstvu i kozmetici. Donosimo vam tri prijedloga kako da ubrano grožđe ili suhe grozdove iskoristite za pravljenje ukusnih i nesvakidašnjih jela
RIŽOTO S GROŽĐEM
- 350 g riže
- 100 g grožđa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 0,7 l pilećeg temeljca
- 4 kašike putera
- 5-6 kašika rendanog parmezana
- 2 kašike isjeckanog svježeg bosiljka
- so i biber
- Maslinovo ulje zagrijte u dubokoj tavi ili šerpi i na njemu izdinstajte nekoliko minuta sitno isjeckani luk. Zrna grožđa dobro operite, oljuštite i prepolovite, izvadite sjemenke i dodajte luku, pržite nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi uz povremeno mješanje, pa sipajte rižu.
- Promiješajte, dinstajte nekoliko minuta i prelijte temeljcem. Kuhajte do željene gustine, umješajte puter da bi rižoto bio kremastiji, začinite i pospite bosiljkom i parmezanom.
- Isključite ringlu, poklopite i ostavite 2-3 minuta da se sir istopi. Sipajte u tanjire i servirajte odmah, po želji dekorišite cijelim zrnima grožđa.
HLJEB SA SUHIM GROŽĐICAMA
Sastojci:
- 6,5 šolja brašna
- 2 kašičice suhog kvasca
- kašičica soli
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje ulja
- 3,5 šolje toplog mlijeka
- 2 šolje grožđica
- 2 kašike cimeta
- 1/3 šolje šećera
- 2 kašike vode
Priprema:
- U zdjelu stavite 4 šolje brašna, šećer, so i kvasac, te sve pomiješajte mikserom.Dodajte toplo mlijeko i ulje, pa sve dobro izmiksajte.
- Kada je dobro sjedinjeno dodajte grozđice i izmiksajte. Zatim polako dodajte ostatak brašna i miksajte oko šest minuta. Kada je dobro izmiksano stavite malo ulja na ruku i premijesite tijesto rukom tako da se odvoji od zdjele. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i krpom, te ostavite da nadolazi 45 minuta.
- Nakon 45 minuta premijesite tijesto, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite tijesto na tri dijela. Rastanjite tijesto na otprilike 50×30 cm, pospite mješavinom cimeta i šećera, te poprskajte s malo vode.
- Zarolajte tijesto kao rolat, stavite u namašćenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi još oko sat vremena. Pecite na 175 stepeni 55 minuta.
- Pečeni hljeb izvadite iz tepsije, stavite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
SALATA S PILETINOM I GROŽĐEM
Sastojci:
- 1 pilećih fileta
- 100 g buđavog sira
- 40 g jabuke
- 80 g bijelog grožđa
- 60 g majoneze
- 50 g pavlake
- so
- biber
Priprema:
- Pileće meso isijecite na kockice ili komadiće po želji, kuhajte ga ili propržite.
- Prepolovite svako zrno grožđa i izvadite mu košpice, a sir isijecite na kockice.
- U veću posudu spojite isječeno meso, sir, grožđe, jabuku, so i biber pa sve povežite kombinacijom majoneze i pavlake, a ukoliko izbjegavate masno, možete i bez toga jer će svejedno biti lijepog ukusa.
- Dobro promiješajte, ohladite i servirajte na listu zelene salate.