Sva lica bobica grožđa

Piše: Redakcija

Ukusni grozdovi simboliziraju tople septembarske dane i sladak život, a grožđe je jedna od najpopularnijih namirnica od nastanka čovječanstva. Stari Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani uzgajali su i oplemenjivali vinovu lozu i pravili vino. Danas postoji više vrsta grožđa, a od njega se prave ne samo vina nego i likeri, sokovi, rakije, sirće, dok se od sjemenki dobija ulje koje se koristi u kulinarstvu i kozmetici. Donosimo vam tri prijedloga kako da ubrano grožđe ili suhe grozdove iskoristite za pravljenje ukusnih i nesvakidašnjih jela

 

RIŽOTO S GROŽĐEM

risotto with mushroom grape and pine cone, vegetarian food

  • 350 g riže
  • 100 g grožđa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 0,7 l pilećeg temeljca
  • 4 kašike putera
  • 5-6 kašika rendanog parmezana
  • 2 kašike isjeckanog svježeg bosiljka
  • so i biber

 

  1. Maslinovo ulje zagrijte u dubokoj tavi ili šerpi i na njemu izdinstajte nekoliko minuta sitno isjeckani luk. Zrna grožđa dobro operite, oljuštite i prepolovite, izvadite sjemenke i dodajte luku, pržite nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi uz povremeno mješanje, pa sipajte rižu.
  2. Promiješajte, dinstajte nekoliko minuta i prelijte temeljcem. Kuhajte do željene gustine, umješajte puter da bi rižoto bio kremastiji, začinite i pospite bosiljkom i parmezanom.
  3. Isključite ringlu, poklopite i ostavite 2-3 minuta da se sir istopi. Sipajte u tanjire i servirajte odmah, po želji dekorišite cijelim zrnima grožđa.

 

HLJEB SA SUHIM GROŽĐICAMA

Easter citrus cake with dried fruits for holiday on wooden table background. Copy space, vertical, image

Sastojci:

  • 6,5 šolja brašna
  • 2 kašičice suhog kvasca
  • kašičica soli
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 3,5 šolje toplog mlijeka
  • 2 šolje grožđica
  • 2 kašike cimeta
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 kašike vode

Priprema:

  1. U zdjelu stavite 4 šolje brašna, šećer, so i kvasac, te sve pomiješajte mikserom.Dodajte toplo mlijeko i ulje, pa sve dobro izmiksajte.
  2. Kada je dobro sjedinjeno dodajte grozđice i izmiksajte. Zatim polako dodajte ostatak brašna i miksajte oko šest minuta. Kada je dobro izmiksano stavite malo ulja na ruku i premijesite tijesto rukom tako da se odvoji od zdjele. Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i krpom, te ostavite da nadolazi 45 minuta.
  3. Nakon 45 minuta premijesite tijesto, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite tijesto na tri dijela. Rastanjite tijesto na otprilike 50×30 cm, pospite mješavinom cimeta i šećera, te poprskajte s malo vode.
  4. Zarolajte tijesto kao rolat, stavite u namašćenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi još oko sat vremena. Pecite na 175 stepeni 55 minuta.
  5. Pečeni hljeb izvadite iz tepsije, stavite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

 

SALATA S PILETINOM I GROŽĐEM

grilled chicken breast, grapes, spinach,  cheese and apple salad on a white dish, on a table mat, cutting board with pieces of apple, lemon and blue cheese, view from above

Sastojci:

  • 1 pilećih fileta
  • 100 g buđavog sira
  • 40 g jabuke
  • 80 g bijelog grožđa
  • 60 g majoneze
  • 50 g pavlake
  • so
  • biber

 

Priprema:

  1. Pileće meso isijecite na kockice ili komadiće po želji, kuhajte ga ili propržite.
  2. Prepolovite svako zrno grožđa i izvadite mu košpice, a sir isijecite na kockice.
  3. U veću posudu spojite isječeno meso, sir, grožđe, jabuku, so i biber pa sve povežite kombinacijom majoneze i pavlake, a ukoliko izbjegavate masno, možete i bez toga jer će svejedno biti lijepog ukusa.
  4. Dobro promiješajte, ohladite i servirajte na listu zelene salate.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti