BiH neće učestvovati ni na Eurosongu 2018. godine

Piše: Redakcija

Bosna i Hercegovina i drugu godinu zaredom neće imati predstavnika na Eurosongu, prestižnom takmičenju za najbolju pjesmu Starog kontinenta.

To je za zvaničnu web prezentaciju Eurovizije potvrdila Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), istaknuvši kako se pridružuju Andori, Luxemburgu, Slovačko, Turskoj i Monacu, koji također neće učestvovati na narednom takmičenju, prenosi ESCToday.

Kako se prenosi, kao najveći problem koji je doveo do odustajanja od takmičenja 2018. godine BHRT je naveo trenutnu finansijsku situaciju, odnosno probleme sa finansijskim opstankom. No, dodali su i kako se nadaju da će naredna godina biti pozitivna za njih, te da će osigurati svoj povratak u takmičenje.

Od 2012. do danas, BiH je učestvovala samo jednom i to 2016. godine u Stockholmu s pjesmom Ljubav je. Razlog je poznat, a to je da Javni radio-televizijski servis BHRT nema novca. Najveći je problem što se ne mogu prikupiti sredstva od taksi. Nekoliko puta je traženo dugoročno rješenje za ove probleme, ali bez uspjeha.

Inače, Eurosong će se naredne godina održavati u Lisabonu, u zemlji pobjednici ovogodišnjeg takmičenja, te će tako Portugal od 8. do 12. maja ugostiti predstavnike zemalja Eurovizije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti