Uživajte u poslasticama s kokosom

Piše: Redakcija

Mnogo je domaćica koje kokos rado dodaju gotovo svakom kolaču koji pripremaju, jer im daje prefinjen okus. Ljubitelji kokosa sigurno su isprobali mnoge vrste kolača i deserata s ovom tropskom namirnicom, a ako se želite sami okušati u pripremi, donosimo vam tri odlična i jednostavna recepta.

RAFFAELLO KUGLICE

Sastojci:

  • 150 ml vode
  • 120 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g kokosovog brašna
  • 200 g mlijeka u prahu
  • kesica badema ili lješnjaka
  • kokosovo brašno

Priprema:

Stavite vodu, puter i šećer u prahu da prokuha. Kuhajte 2-3 minute. U veću posudu stavite mlijeko u prahu i kokosovo brašno, pa prelijte prokuhalom smjesom.

Neka vas ne buni što je rijetka smjesa, zgusnut će se. Dobro izmiješajte i ostavite u frižider da stoji otprilike jedan sat. Oblikujte kuglice, pa u svaku utisnite lješnjak ili badem i uvaljajte u kokosovo brašno. Ostavite u frižider da odstoje prije serviranja.

KOKOS KOCKE

kocke

Sastojci:

  • 6 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 100 g brašna
  • vrečica praška za pecivo
  • sok od jednog limuna

Fil:

  • 8 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 6 žumanjaka
  • 2 vrečice pudinga od vanilije
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 2dl mlijeka

Priprema:

Umutite šest bjelanjaka sa 150 g šećera, 100 g brašna, 150 g kokosa, jedan prašak za pecivo i sok od jednog limuna. Pecite na 180 stepeni 20-ak minuta. Kada je gotov, prelijte vruć biskvit vrućim mlijekom (2 dl).

Fil:

Osam dl mlijeka stavite u šerpu s tri kašike šećera (da provri), a šest žumanjaka umutite s dvije kašike šećera, tri kašike brašna i dva pudinga od vanilije te dodajte u provrelo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne.

Skuhajte fil, pa kad se ohladi dodajte jedan umućen margarin sa 150 g šećera u prahu. Fil premažite preko kore, pa pospite kokosom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne, pa sijecite na kocke.

KOKOS TORTA

kokos torta

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 300 g šećera
  • kašika jakog sirćeta
  • 5 kašika brašna
  • 200 g kokosovog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 1,5 dl mlijeka
  • kašika gustina
  • margarin
  • 2 kesice šlaga

PRIPREMA:

Umutite u čvrst snijeg 10 bjelanjaka, pa dodajte kašiku po kašiku, sav šećer i na kraju kašiku sirćeta. Pažljivo umiješajte dvije kašike brašna i 200 g kokosovog brašna i pecite u dobro podmazanom kalupu 30 minuta u rerni zagrijanoj na 150 stepeni.

Za fil umutite 10 žumanjaka i šećer u prahu. Dodajte 1,5 dl mlijeka, kašiku gustina i tri kašike brašna, pa kuhajte na pari dok ne dobijete gust krem. Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin. Filujte kore. Tortu ukrasite šlagom po želji.

Jeste li znali?

Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lijek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan dio njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspješno bore protiv raznih bolesti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti