Nermina Varešanović: Svestrana bh. umjetnica

Piše: Redakcija

Bh. umjetnica Nermina Varešanović nerijetko potvrđuje svoju svestranost i kreativnost kako u modnom dizajnu kojim se godinama bavi tako i u likovnoj umjetnosti. Tako je nedavno sa svoja dva likovna djela učestvovala u Međunarodnoj umjetničkoj koloniji u Srebreniku, kao i u Internacionalnoj koloniji u Počitelju.

nermina k2

– Iako izgleda da sam na nekom novom putu u biti i nije tako. Moje kreacije su uvijek bile nešto više od odjeće, stvarala sam ih neuobičajeno i neshematski. Nova sam JA u svom doživljaju i posmatranju i svijeta i sebe u njemu pa možda odatle apstraktno organiziranje u dvodimenzionalnom, lišeno funkcionalnosti. Sada imam više vremena da se posvetim nečemu čega sam se ranije samo dotakla da li kroz školovanje ili rad, svejedno, želim da istražujem i stvaram dalje i više. Fotografije mi je radila akademska slikarka i fotografkinja Natalija Miladinović iz Beograda s kojom sam se upoznala tokom zajedničkog boravka u Likovnoj koloniji u Srebreniku. Ona inače sarađuje s blogericama u Beogradu i nas dvije smo se odmah i u tom pogledu pronašle i  namaštavale zajedničke projekte. Najesen me očekuje učešće na Bijenalu minijature u Tuzli, Bijenalu crteža u Mostaru kao i početak druge godine japanskog jezika na Filozofskom fakultetu. Svakodnevno sam na društvenim mrežama postavljala faze rada tako da su svi koji me prate svih tih dana pratili i proces rada i ritam nastanka djela koja će obogatiti kolekcije ovih kolonija – kaže Nermina za naš portal.

 

nermina103 nermina101 nermina102

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti