Manolo Blahnik: Ako išta može spasiti brak na klimavim nogama, onda su to cipele s mojim potpisom

Piše: Redakcija

Više od 30 hiljada pari cipela, ručna proizvodnja, ograničen broj primjeraka i tradicija koja traje duže od 40 godina glavne su odlike slavnih „manolica“, čiji dizajner je 74-godišnji Španac Manolo Blahnik. Manolo je uspio ono o čemu većina muškaraca sanja, a to je da zaludi žene širom svijeta koje žele da u svojoj kolekciji imaju barem par ovih slavnih cipela.

– Gospodine, slobodno možete uzeti moju Fendi torbicu, prsten ili sat, ali ne možete uzeti moje Manolo Blahnik cipele – rečenica je Carrie Bradshaw, koju glumi Sarah Jessica Parker, u kultnoj seriji „Sex i grad“.

Smatra se da je upravo ova serija i činjenica da Carrie u njoj svojim „manolicama“ priča, piše kolumne te ih mazi i pazi, doprinijela da modeli ovih cipela dobiju epitet „svetog grala“. Uz  Sarah, koja je osim u seriji  ljubitelj Manolovih modela i u privatnom životu, popularizaciji cipela doprinijela je i urednica američkog „Voguea“ Anna Wintour, koja već 20 godina nosi jedan isti, klasični model bež boje.

manolo6

Ručna izrada

No, to što ih biraju brojne poznate dame nije jedina karakteristika „manolica“. Za razliku od većine drugih koji nisu odoljeli trendu masovne proizvodnje Manolo Blahnik nastoji zadržati trend gotovo pa unikatnih primjeraka koji se izrađuju ručno. On čak u brizi o kvalitetu svojih cipela ide i korak dalje, te osim što samostalno izrađuje skice novih modela, također vodi računa i o reklamnim kampanjama, a redovno nadgleda i sam proces izrade cipela u fabrici u Italiji.

– Volim raditi. Znate, pripadnici moje generacije ne razmišljaju previše o novcu. Iskreno nastojim da sve što činim, činim iz vlastitog zadovoljstva, a ne radi novca. Možda sam zbog toga i pomalo lud – rekao je Manolo u jednom od intervjua i dodao da ga moda ne zanima i da je ne prati uprkos činjenici da se njom bavi.

Manolo Blahnik rođen je 27. novembra 1942. godine na području Kanarskih ostrva u Španiji. Iako su njegovi roditelji željeli da bude diplomata, on se ipak odlučio da u Parizu studira likovnu umjetnost, a ljubav prema cipelama javila mu se još u djetinjstvu. Njegova majka je, nazadovoljna modelima cipela koji su se mogli kupiti, bila sklona da ih sama sebi izrađuje, a osim od nje Manolo se ovom zanatu učio i tako što je posjećivao fabrike i posmatrao sam proces rada.

– Siguran sam da mi je ona prenijela ljubav prema svili, čipki i delikatnim kopčama i ukrasima što su detalji koji moje cipele danas čine prepoznatljivim – rekao je ovaj slavni dizajner koji je na samom početku karijere izrađivao cipele za muškarce, dok nije shvatio da ga ograničavaju u smislu kreativnosti.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se 1970. godine, kada je u New Yorku upoznao tadašnju urednicu „Voguea“ Dianu Vreeland.

 Modni početak  

– Mladiću, izrađuj asesoare, a posebno se posveti izradi cipela – savjetovala mu je nakon što je pogledala samo neke od Manolovih skica.

Odmah nakon toga ovaj dizajner dobija prve poslovne ponude, a prije pokretanja samostalnog brenda imao je priliku dizajnirati za Jean Muir i Zandre Rhodes. No, četiri godine kasnije odlučio je da u Londonu otvori prvi butik cipela, a danas se njegove radnje mogu pronaći širom svijeta.

– Ja ne živim u kući, ja živim u muzeju cipela. Ili ne! U mauzoleju cipela, to još bolje opisuje moju kuću i značaj koji pridajem svojim cipelama – rekao je on u jednom od intervjua i dodao kako se osjećao izuzetno tužno kada je prilikom jedne poplave izgubio 30 pari, što zapravo i najbolje govori o njegovoj ljubavi prema poslu.

Svih ovih godina Manolove modele karakteriziraju prepoznatljiv dizajn, jedinstvenost i sofisticiranost. Ipak, uprkos tome što su njegove cipele  već godinama prepoznatljive po jedinstvenom stilu, Manolo nastoji da prati modne trendove, te je značajna njegova saradnja na čak dvije kolekcije s popularnom pjevačicom Rihannom, kao i modnim brendom „Vetements“.

– Glavna misija u mom radu mi je da pomognem ženama da njihova ženstvenost dođe do izražaja. Ako išta može spasiti brak na klimavim nogama, onda su to cipele s mojim potpisom  – objasnio je ovaj slavni dizajner, čije cipele u prosjeku koštaju nešto više od 4,5 hiljada dolara.

manolo5

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti