Pravilnom prehranom do ravnog trbuha

Piše: Redakcija

Preveliki obujam trbuha nije samo estetski nedostatak, nego predstavlja i ozbiljnu opasnost za zdravlje cijelog organizma. Višak masnog tkiva na trbuhu usporava rad organa, a masnoće u krvnim žilama uvelike uvećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara te razvoja dijabetesa.
Za gubljenje masnih naslaga s trbuha najvažnija je pravilna prehrana, a tek zatim tjelovježba. Ipak, mnogi su sigurni kako se zdravo hrane, a salo na trbuhu i dalje samo raste. Što zapravo znači zdrava prehrana i kako pomoću nje skinuti masnoću s trbuha, pročitajte u nastavku.

Prije početka borbe s opasnim trbušnim salom, provjerite koliko ono ugrožava Vaše zdravlje računajući obujam trbuha.
Mjerenje obujma trbuha
Iako se već dugo za izračun masnog tkiva na tijelu koristi indeks tjelesne mase (ITM), on nije uvijek pouzdan jer ne uzima u obzir raspored masnih naslaga po tijelu te udio mišića u ukupnoj kilaži.
Jednako visok sportaš s malo masnih naslaga može biti teži od jednako visoke osobe okrugla trbuha i slabih leđnih i trbušnih mišića. Također, dvije žene jednake visine i težine mogu se razlikovati u građi, pa tako jedna može imati ravan trbuh i mnogo bezopasnih masnih naslaga na bedrima i stražnjici, a druga vitke noge, ali zato trbuh pun opasnog masnog tkiva.
Kako nastaje masno tkivo u trbuhu
Da bismo znali kako ga ukloniti te spriječiti njegovo taloženje, moramo razumjeti kako i zašto nastaje masno tkivo na trbuhu. Faktori debljanja su sljedeći:
nepravilna prehrana – recept za nakupljanje masnog tkiva jednostavan je; previše premasne i preslatke hrane, nedostatak vremena za zdravo kuhanje, preveliki i preobilni obroci nakon višesatnog nejedenja, nekvalitetne namirnice, premalo kretanja – unatoč današnjem životnom ritmu koji od mnogih traži sjedilački rad, čovjek nije stvoren za mirovanje i mora se kretati kako bi se mogla vršiti izmjena tvari i jedino tako može ostati u formi,
naslijeđe – nažalost, ovo je faktor na koji ne možemo utjecati – geni su odgovorni za raspored masnog tkiva na tijelu pa će tako oni odlučiti hoće li nam se masti raspodijeliti ravnomjerno po tijelu ili se bazirati na najopasniji dio tijela, trbuh, starenje – otprilike nakon 23. godine života, ljudski metabolizam počinje usporavati, pa se tako prosječan Evropljanin do 65. godine udeblja 15 kilograma, a masno tkivo na trbuhu poveća se čak do 35 %,
alkohol – učestalo i pretjerano konzumiranje alkohola stimulira inzulin, usporava razgradnju masti i potiče apetit, posebno ako se pije navečer, a usto je puno štetnih kalorija kojih se teško riješiti, brze dijete – iako uvijek zvuče obećavajuće i u početku se čini da djeluju, nemoguće je u samo nekoliko tjedana drastično smršaviti i ostati u toj formi; kod brzih dijeta tijelo prvo troši energiju iz mišića i jetre, zbog čega gubimo na težini, ali masno tkivo ostaje netaknuto.
Želite li zaista smanjiti trbuh bez pribjegavanja kirurškom postupku, morat ćete svakako promijeniti način prehrane. Promjena prehrane donekle zahtijeva i promjenu načina života, a to je moguće samo ako ste zaista odlučni i motivirani.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Pročitajte još